Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Fredagsmys

Kategori: Träning

Nu äntligen är det fredagsmys för min del. Även denna dagen har spenderats med näsan i datorn, denna gången med plattformsskrivande för skolan. Vilket förklarar att dagens inlägg inte blir så långrandigt. Jag är trött på att skriva på datorn. Det är inte det att jag inte har massor att dela med mig av, jag bara avskyr datorn just nu.

I går dressyrtränade jag Bono för Carina Sjögren, Ohly kan inte ha Bonos sadel den glider fram och Bono kan inte ha Ohlys sadel då den klämmer precis bakom hans bogblad. Crap! Frågan är vad jag skall rida i för Monica på söndag men jag får rådfråga Carina innan. Jag red barbacka på Bono och det gick kalasbra. Vi tränade skänkelvikningar på lång diagonal och undan högerskänkeln fungerar super. I andra varvet har båda två svårare så då går det inte riktigt lika bra. Vi red lägningar och galopp på en 8a där halva 8an reds i förvänd galopp och även detta gick superbra. Tränade även galopp -> halt vilket också fungerade ganska så bra. I dag är han dyr! En klubbkompis lånade hem min dressyrsadel och skall prova den på sin häst. Jag håller nu tummarna på att den skall passa, men jag har mina föraningar på att den  antagligen är för vid.

I kväll skall jag till en kompis som kommit hem från London där hon bott sen studenten och fira att hon fyller år, i morgon skall jag jobba i stallet på ridskolan och sen skall jag åka till Göteborg för att gå på mässan och Göteborgs Horse show.

Det är roligt i Skåne!

Kategori: Allmänt

En helt underbar bild på mamma och Ohly från SM 2010 på Bollerup! Tack till moster Eva som var på rätt plats vid rätt tillfälle!

Barbackaträning?

Kategori: Träning

Eftersom min dressyrsadel inte passar längre och jag inte vill sitta och rida med en sadel som är för trång så blir det till att rida barbacka i dag. Skall man rida dressyr i hoppsadel kan det lika gärna kvitta. Alternativt om mamma känner för att låna ut sin sadel till mit i dag. Bonos sadel passar nämligen bättre på Ohly än på Bono och Ohlys sadel ligger åtminstånde okey på Bono. Skall även ta med mig två Pfiff sadlar och en Kiefer som jag hade hemma och provade så skall Carina få kolla på dem i alla fall. Jädra skit att inget kan fungera sås om jag vill :/

Ingen passade!

Kategori: Allmänt

Tog med mig sadler från Sandris i dag, fyra stycken alltifrån bra priser till mindra bra priser. Man jag tycker att alla verkade lite trånga eller att de inte låg ann i bak. Jag är inte riktigt nödj med dem, men min tränare skall få kolla på dem i morgon. Tyckte dock inte att någon låg bättre än den jag har, som skall bytas ut för att den inte riktigt passar som den skall längre.
I värsta fall får jag väll sälja min skäl och leva på vatten och bröd för att få råd med en dressyrsadel...

Hästpass 2

Kategori: Fjordhästsnack

Sedan gårdagens inlägg har jag fått många trevliga och upplysande komentarer om natt passen nu ändrats till ett mer hållbart pass. Jag blir jätte glad att utvecklingen går åt rätt håll och att jag när mitt pass sjunger på sista versen kan få ett nytt med plast omslag!
Jag förstår att det säkert fanns en ekonomisk sida och att det gjordes så gott man kunde när man helt plöttsligt skulle skaffa fram ett pass och hey. det räkte ju med ett A4 papper förra gången när man skulle ha registretingsbevis. (Nu har jaga ldrig serr fjordhästarnas registreringsbevis men min shettis och newforest hade a4 papper) och färgkodningen på fjordhästens pass är kalas bra!
Ha det bra i solskenet från en nu stressad Emelie som inte har tid att sitt vid burken.

Hästpass

Kategori: Fjordhästsnack

Nu vet jag att jag låter som en riktig pessemist, i ett tidigare inlägg dissade jag vår hingstkatalog för att den var tråkig och ej uppfyller de målen jag tycker att en hingstkatalog skall göra.
En annan sak av de rent fysiska sakerna i som vår förening ansvarar för är våra hästpass, vilka konfunderar mig mycket. Alla ni därute med halvblod har sett hur passen offtast ser ut. Halvbloden har genomskinlig framsida i plast, häftad med nitar och blå kant och baksida. Jätte tjusiga. Många ponny raser har en plastad framsida med genomskinligt parti där man ser hästens namn. Inte lika vackert men endå väldigt praktiskt och slitstarkt i båda fallen.
Ö:Passen för den Svenska Varmblodiga Hästen (bildkälla)
U: Pass för connemaraponny (bildkälla)


Som ni ser är båda passen snygga och praktiska, i plast så att de skall hålla för väder och vind samt ihopnitade så att de blir svåra att förfalska eller ändra. Fjordhästens pass det är en helt annan femma. Omslaget är i hårt papper eller papp, de röda passen - aldså för de hästarna som inte är avelsgodkönda är omslaget gjort i ett hårdare papper medans det gröna passet är gjort i papp. Passet är häftat med häftaparat i mittuppslaget. Jag blir förvånad när en ras som har ganska hårda avels och tävlingsregler inte har ett säkrare pass. Det blir jujätte lätt att byta ut vissa papper eller förfalska passet.  Som ni ser under så är dessa passen slitna och det är ändå ingenting i gämförelse hur mina pass ser ut. Trotts att jag har själv plastat in dem med hjälp av plastfickor. Men egentligen så skall man ju ha passen hos hästen och ta med dem överallt. För en tävlingshäst tror jag inte att våra pass håller en hel livslägnd, och nu får man ta med i beräkningarna att detta är en hästras som ofta blir över 20 år. Skall man tolka detta som att man inte har tänkt på att våra hästar tävlas? Jag tycker helt klart att det finns utrymme för förbättringar på våra pass. Inte minst nu när det komit nya avelsregler som inte längre tillåter vita tecken, hur lång tid dröjer det innan folk modifierar sina papper / pass och färjar över de vita tecknen? Nu vet jag ju att det inte är så enkelt, men för den ambisköse är ju våra pass inte sås våra att förfalska. Dessvärre.
Fjordhästföreningens Hästpass (bildkälla)
Jag tror det blir en hel del motionsskrivande till nästa års riksstämma... vad tror ni?

Fjordhäst SM

Kategori: Fjordhästsnack

Den roligaste tävlingen att åka på varje år är lätt Svenska Mästerskapen för Fjordhästar. Tävlingarna brukar hållas i juni-juli månad varje år och arrangeras av en av Svenska Fjordhästföreningens lokalföreningar tillsamans med en ridklubb som är ansluten till SvRF (Svenska Ridsportsförbundet).
Jag själv har tävlat SM flera gånger med varierande resultat. Det roligasteskall jag säga er är inte själva tävlingsmomentet utan den fantastiska gemonskap som finns på tävlingsplatsen. Alla dessa ryttare, medhjälpare, föräldrar och andra engagerade går ju igenom exakt samma motgångar som jag själv gör. Uteslutande alla förstår varandra och man har alltid något att samtala om. Helt fantastisk gemenskap helt enkelt. Självklart hoppas man ju innert inne att ens enga hästar och klubbkompisar skall vara lite lite bätre än alla andra. Men man är alltid glad för den som det gått bäst för, då det inte finns någon som inte förtjänat det. De flesta har dessutom utbildat sina egna hästar vilket gör det hela änu roligare.
För att få delta i SM tävlingarna skall man först och främst vara medlem i en lokalförening, en SvRF förening och ha lägst lokallicens (gäller ej JUFF grenarna brukksridning och brukskörning där man skall ha JUFF licens) sen skall man rida på en fjordhäst med grönt pass. Grönt pass innebär att hästen har känd härstamning på både moderns och faderns sida i passet som det också är grönt.

Jag och Fjodor på prisutdelning 2006
Jag kan tycka att det är lite onödigt egentligen. Klart att det skall vara en renrasig fjordhäst men eftersom att det är så lite starter (nej 200 starter och 70 hästar är INTE mycket på en tredagarstävling) så kan jag tycka att man borde ha en SM klass för fjordhäst med rött pass. Dvs. Känd härstamning men ej avelsgodkända föräldrar. En raskunnig människa skall givetvis kunna se att det är en fjording och ingen korsning. Jag vet många fina renrasiga fjordhästar som inte kan delta på grund av härstamningskraven.
När man väl skall ta sig till SM så finns det två vägar att gå. Antingen direktkvalar man på sina egna resultat eller så blir man uttagen av sin egen förening. Olika föreningar har olika regler för hur detta går till. I min förening Skaraborgs Fjordhästförening så får man ansöka om att få åka och bifoga egna resultat i respektive gren. De flesta klubbarna har dock uttagningstävlingar. Vi har inte det då vi för dagsläget inte har det underlaget av ryttare/kuskar, men jag har under desenaste åren sett en ökning på den fronten så förhoppningsvis kan vi ha åttagningstävlingar framöver. I år ver jag dock minst 2 ekipage i hoppning respektive dressyr som är intresserade.
För att komma till klubbarnas hemsidor klicka på bilderna
I år kan man även åka till SM utan att rida SM grenarna, arrangörerna Västmanlannds FF och Örebro Läns FF har beslutat att ha öppna klasser, man måste kvala till dem också men kraven är lägre. Årets SM går i Örebro. Årets propp finner ni här

Börjar bli nervös

Kategori: Tävling

Ja frågan är den varför detär jag som blir nervös när mamma skall tävla? Jag är aldrig det när jag skall tävla ju. Men nu är det drygt en vecka kvar tills mamma och Ohly skall debutera LA:3 på Skaraortens RFs lokala dressyrtävling. För den som är tävlingssugen går anmälan ut i dag men det finns platser kvar! SoRF är en trevlig tävlingsplats med bra banor, 2 ridhus och det är dessutom väldigt lätt att hitta det. Man tar E20 till Skara och sen åker man mot Skara Sommarland / Axval, förbi och sen är det bara en liten grusväg utan backar och annat farligt. Bra annläggning att gåka till trortts att det kan vara halt utan större faror längs vägen. Anmälan kan göras här tom. 18:00 sen är det efteranmälan som gäller.

Det är inte bara första gången mamma rider LA:3 utan även första gången hon skall tävla på lång bana, men det tror jag blir piece of cake. Så att säga. De flesta som tävlar på häst föredrar ju lång 60x20 bana framför den korta 40x20 banan för att det är svårt att få plats med en stor explosiv häst på den lilla banan. Jag tycker tvärt om, men det beror nog på att våra hästar har svårare för att räcka till när diagonalerna skänkelvikningar och ökningar blir längre.
Så här se LA:3 ut för den som inte är så insatt
Bana 20 x 60 m     Maxpoäng 310
Träns      Tid ca 5 minuter
Bed.gr. Plats Rörelser  Koeff Att observera
1. AX Inridning i arbetsgalopp  Rakheten, tempot
X Halt – Hälsning  Övergången, stillheten
XC Arbetstrav   Igångsättn,  rakheten, linjen
2. C Höger varv   Korrektheten i vändningen
CM Arbetstrav   Hörnpasseringen
MV Mellantrav   Tempot, regelbundenheten
VKAF Arbetstrav   Övergången, hörnpasseringarna
3. FS Skänkelvikning  Tvärningen, regelbundenh., linjen
SHC Arbetstrav   2 Tempot, hörnpasseringen
4. C Vänd rätt upp   Korrektheten
CI Arbetstrav   Rakheten
I Volt till höger med 10 m  Korrektheten, jämnheten, formen
5. IXL Arbetstrav   Rakriktningen efter volten
L Volt till vänster med 10 m  Korrektheten, jämnheten, formen
LAK Arbetstrav   Rakriktningen, vändningarna
6. KR Skänkelvikning  Tvärningen, regelbundenh., linjen
RMCH Arbetstrav   2 Hörnpasseringarna
7. HP Mellantrav   Tempot, regelbundenheten
PFA Arbetstrav   Övergången, hörnpasseringen
8. AK Mellanskritt   Övergången, hörnpasseringen
KR Ökad skritt   Korrektheten, regelbundenheten
RMC Mellanskritt   Övergången, hörnpasseringen
9. C Vänster arbetsgalopp  Galoppfattningen
10. CA Serpentin med bibehållen  Linjen, balansen, jämnheten
galopp, 3 bågar
AF Arbetsgalopp   2 Hörnpasseringen
11. FXH Mellangalopp   Längningen, jämnheten, linjen
Före H Övergång till arbetsgalopp  Övergången
12. HC Arbetstrav   Övergången, hörnpasseringen
C Höger arbetsgalopp  Galoppfattningen
13. CA Serpentin med bibehållen  Linjen,balansen, jämnheten
galopp,3 bågar
AK Arbetsgalopp   2 Hörnpasseringen
14. KH Ökad galopp   Längningen, spårningen
HCMB Arbetsgalopp   Övergången, hörnpasseringarna Lätt A:3 2003
Koeff
15. BX Vänd till höger  Korrektheten, balansen
X Vänd rätt upp   Korrektheten, linjen
XG Arbetsgalopp   Rakheten
16. G Halt – Hälsning  Övergången, stillheten
Utridning i fri skritt
Allmänt
Intryck:  1.Gångarter(frihet, renhet och regelbundenhet)   2
2.Framåtbjudning(vilja att röra sig framåt, elasticitet,
mjukhet i ryggen och bakbensengagemang)   2
3.Lösgjordhet(eftergift på tygeln, formen, accepterande
av bettet; harmoni, lätthet och mjukhet, vid rörelsernas
utförande; uppmärksamhet, förtroende och lydnad)   2
4.Ryttarens sits och hållning -korrektheten och finheten
i samt effekten av hjälperna    3
5.Korrektheten i uppvisningen(hörnpasseringar, ridningen
mellan rörelserna, programlinjernas följande)   2
Avdrag:
Felridning första gången 2 poäng
Felridning andra gången 4 poäng
Felridning tredje gången uteslutning
03010

Vilken dag

Kategori: Allmänt

Dagen har bestått av det mest ospännande i världen. Skolarbete och jobbsökanden. Jag håller på att utforma mitt projektarbete i skolan och på måndagar har vi hemarbete så då passade jag på att skriva ihop lite mål och syften med mitt projekt. Samt försökt nå skolan där jag tänkt att genomföra projektet, men det verkar omöjligt. Så jag har mailat i dag.

Sommarjobb har jag sökt en del i dag. Bland annat som assistent och andra mer klassiska sommar jobb. I morgon skall jag köpa kuvert och frimärken och posta till lite företag samt fösöka komma loss och lämna lite CVn på onsdag eller liknande. Hoppas verkligen att jag kan få något jobb i sommar, för annars är min ekonomi körd. Eftersom att jag studerar så får jag inga bidrag på sommaren.

Dagen har därför spenderats med näsan i datorn och jag börjar känna mig lite lätt hjärndöd. Nu skall jag sätta mig vid nästa dumburk och sen skall jag sova.

För att inte vara allt för hästig i dag slänger jag in en bild på mig och min klasskompis från vår Londonresa med skolan.

GHS 2011

Kategori: Tävling

För första gången på flera år har jag och mamma unnat oss att köpa biljetter till Göteborg Horse Show. Vi brukade alltid gå en heldag när jag var yngre, men sen dess har ekonomin i familjen ändrats och bytts ut mot en aningen hälsosam snålhet. Jag och mamma brukar alltid gå på mässan och handla upp våra pengar, men i år tänkte vi att vi skulle se lite show också.
Vi har köpt biljetter till lördag kväll som ser ut som följer: 
Kväll 17:00–ca 23:00
17:00

GÖTEBORG TROPHY – INTERNATIONELL HOPPNING 1,55 M

Traditionell storklass på Göteborg Horse Show. I hård konkurrens och med höga prispengar gör ryttare och hästar sitt yttersta. Syntolkas. Läs mer

20:00

REEM ACRA FEI WORLD CUP™ DRESSAGE GRAND PRIX KÜR

Världseliten i dressyr gör upp om de viktiga poängen i FEI World Cup™, Kür-programmen avlöser varandra hela kvällen. Syntolkas. Läs mer

Det skall bli jätte roligt att se på speciellt küren. Jag vet jag är knäpp, alla andra gillar att kolla på hoppningen så mycket men att se ett ekipage dansa fram med sån lätthet. Det slår allt! Hoppning gör mig bara irriterad då många ryttare sitter illa, rider med grova hjälper och använder trängande tygeltag. Inte för att jag hade klarat av det de gör, men de gör sånna grova stilmissar så man blir föga inponerad. Det skall se snyggt ut också!
Följande dressyrryttare kommer till start på Göteborg Horse Show, men jag vet inte vilka som startar i küren. Men det brukar vanligtvis vara grädden på moset som gör det.
BEL Belgium
JORISSEN, Philippe LE BEAU
SPAHN, Marc Peter Fryso huys cas
DEN Denmark
HANSEN, Sune Blue Hors Romanov
HELGSTRAND, Andreas Polka Hit Nexen
SAYN-WITTGENSTEIN, Nathalie zu Digby
GER Germany
LANGEHANENBERG, Helen Damon Hill NRWResponsible OLD
WERTH, Isabell Warum Nicht FRH
NED Netherlands
CORNELISSEN, Adelinde Jerich Parzival
LAARAKKERS, Christa Divoza Horseworld Ovation
SCHREVEN, Jenny Krawall
NOR Norway
JEBSEN, Lillann Pro - Set
RASMUSSEN, Cathrine Orlando III
SWE Sweden
FÄLTH, Pia Efendi
HAID BONDERGAARD, Charlotte Lydianus
HAKANSON, Ulla Richelle 2
KITTEL, Patrik Watermill Scandic H.B.C
MATHISEN, Rose Bocelli 1044
SANDGAARD, Per Lomumba Havdal
USA United States of America
HADDAD, Catherine Winyamaro

Sommar

Kategori: Allmänt

Just nu känner jag för detta, jag blir galen av att det skall vara så kallt helatiden. Jag vet att jag är gnällig, men nu börjar det bli löjligt... Har i alla fall biljetter till Göteborg horse show nästa helg, lördag kväll med en underbar heldag med mamma och syndig shoping! Lite ljus i mörret i alla fall.
Från höger: Ann - Fjodor (e:Fröjd 180 ue: Brass 130), Emelie - Bono (e:Enar 135 ue: Kasper 47)

Cliff Barnsby AVG dressyrsadel säljes

Kategori: Till Salu

Cliff Barnsby - AVG Dressyr - 2007
Mörkbrun Cliff Barnsby AVG dressyrsadel säljes då min häst har breddat sig så han helt enkelt inte kan ha den längre.
Den är 17, 5\" i sätet och har medelstora vulster som ger ett bra stöd för ryttare med både korta och långa ben. Bomvidden motsvarar Vid mot X-vid. Ligger trevligt på de flesta hästar som jag provat den på.
Köpare står för eventuell frakt.
Kan hämntas i Vara/Vårgårda eller Göteborg


Pris 6 500 kr (inkl. ev. moms)

På bilden är sadeln oputtsad och fotad i all hast med en gammal digitalkamera som inte gör sadeln någon rättvisa

Prova eller inte prova sadel?

Kategori: Allmänt

Funderar på att åka och hämta hem lite dressyrsadlar till Bono och prova tillsamans med min tränare på måndag. Men frågan är den om jag kan hitta det jag söker på den tighta budgeten jag har. Får eventuellt antingen låna av ig själv och försöka finna lite diciplin och sätta tillbaka pengarna på mitt sparkonto (som förövrigt inte är så fett) eller ta sadeln på avbetalning (om möjligt) uch, jag gillar inte att handla på avbetalning. Det betyder ju att man inte äger det man har. Hm. Jag vet inte riktigt hur jag skall lösa mitt dilemma...
Några förslag?

Tillägg: förhoppningsvis kanske jag kan få min gamla sadel i inbyte. Att sälja sadel i dagsläget är så himmla segt. Men jag får väl börja med att lägga ut den på annons. Vad man nu skall begära för en Cliff Barnsby som är knappt 4 år gammal?

Prova eller inte prova sadel?

Kategori: Allmänt

Funderar på att åka och hämta hem lite dressyrsadlar till Bono och prova tillsamans med min tränare på måndag. Men frågan är den om jag kan hitta det jag söker på den tighta budgeten jag har. Får eventuellt antingen låna av ig själv och försöka finna lite diciplin och sätta tillbaka pengarna på mitt sparkonto (som förövrigt inte är så fett) eller ta sadeln på avbetalning (om möjligt) uch, jag gillar inte att handla på avbetalning. Det betyder ju att man inte äger det man har. Hm. Jag vet inte riktigt hur jag skall lösa mitt dilemma...
Några förslag?

Cristall 203

Kategori: Allmänt

Omotiverande

Kategori: Allmänt

Nu är jag så trött på att allt är fruset. Det är så trist och så omotiverande så jag har bestämnt mig för att plugga hela denna veckan och inte åka för att rida. För det ger ändå ingenting. Han kan få lite välfötjänt vila. Pengar har jag inga heller så jag har inte råd med bensin för att åka till stallet och har inga pengar att träna för i morgon heller då jag egentligen skulle hopptränat. Men det blir inget med det. Som pricken över i:et har transportens hjul fryst fast så man kan nu mer inte åka någonstans heller. Så himmla typiskt, det var ju på väg åt rätt håll. Hoppas verkligen på lite plussgrader nästa vecka så det blir värt att åka och rida. Hoppas det ändå fungerar för mamma och Ohly att träna, för den 6 mars skall de debutera LA:3. Det hoppas jag verkligen går bra.
Fick kattträdet i dag i alla fall, jätte stort var det så nu står det färdigmonterat i hallen. det är bara två saker till som skall sättas på, men för det behöver vi såga av en liten bit för det var lite långa pinnar det sista. Katterna verkar gilla den i alla fall. Den är spännande! fast lådan den kom i är ännu mera spännande :)
Just nu funderar jag på hur det kommer gå för en tjej i fjordhästföreningen och hennes fina hingst som hamnat i kläm nu när de inte godkänner hingstar med vita tecken i ansiktet längre. Mer om det kan ni läsa på hennes blogg jag håller tummarna för att hon skall hitta ett kryphål.

Funderingar från en av det "yngre gardet"

Kategori: Fjordhästsnack

Som jag tidigare skrivit pågår det en diskussion på Svenska Fjordhästföreningens hemsida angående vår hingstkatalog. Många aktiva och mindre aktiva i föreningen kommer med sina synpunkter till vad de tycker om katalogen, men det verkar egentligen inte finnas en röst som fast och tydligt säger att hingstkatalogen måste vara på det sättet som den är. Det verkar vara en kostnads/ engagemangsfråga. Samt den största frågan av alla: VAD ÄR EGENTLIGEN VÅR FÖRENING? VAD SKALL VI ARBETA FöR OCH PREMIERA?

De som redan sliter för föreningen gör ett stort och otroligt bra jobb, det skall INGEN säga annat, men mina erfarenheter säger mig att föreningen består av två stora grupper. Det är de äldre vs. de yngre.

De "gamla" rävarna i föreningen sitter många i en informell maktpossition där de genom många år av erfarenhet och engagemang fått en respektabel possition och många lyssnar på vad de har att säga. Dessa människor håller offta (nu generaliserar jag, men jag menar givetvis inte alla) på uteslutande med avel och de jobbar för att föreningen skall premiera avel. Eftersom att många är äldre/föräldrar/heltidsarbetande människor kanske de inte har möjlighet eller tid att lägga engagemang på att träna / tävla sina hästar. Dessutom verkar det som att många har ganska så många hästar så att det är omöjligt att få tid till att träna dem kontinueligt. Fördelen med denna gruppen är att de vet sjukt mycket om i princip allt och har enorma kunnskaper som de kan dela med sig av till oss yngre. En nackdel är också att de har sås tora kunnskaper och vet hur de gjort i 20 år, många kanske inte är beredda på en förändring? Kanke inte välkomnar det? Förändring kanske inte heller är nödvändig? Vad vet jag?

Det yngre gardet består av oss "ungdomar" och nu menar jag inte ungdomar upp till 26 utan jag skulle vilja påstå att den ribban är höjd med kanske 10 år i vissa fall. Det är vi som gillar att träna, tävla i både ridning och körning. Vi har oftast inte så många hästar så vi hinner med att träna och utbilda de vi har. Några har även sattsat på att hålla hingst vilket jag tycker är super bra. Fördelen med den här gruppen är att eftersom den består av yngre förmågor är ganska så nytänkande och har offta ett gabska kritiskt förhållningssätt till det som redan är. Nackdelen är att man kanske inte alla gånger lever i verkligheten, ambitionerna är så höga, men kanske inte alltid genomförbara.

Eftersom att vi är intresserade av prestation hos våra egna hästar blir det följdaktligen inte så konstigt att åt minstånde jag vill (med andra med mig) vill sitta och se hingstarnas prestationer och är intresserade av det. Jag kan inte prata om vad alla andra vill i det här fallet, men jag vet vad jag vill och jag tror det finns många som håller med mig. Jag vill att föreningen premierar tävlandet.


Hur motiverar jag då det? Jo! För att tävlandet är den bästa marknadsföringen en hästras kan ha. Varför tror folk att det finns en efterfrågan på t.ex. connemara och newforset och att man får betala mer för en likvärdigt utbildad häst/ponny av en annan ras? Jo, för att det är raser som presterat väl på tävlingsbanorna under många många år. Reklamen är offantligt stor med väl presterande hästar på tävlingsbanan. Ett sätt att visa hur duktiga våra hästar är skulle vara att premiera våra fatastiska prestationshingstar i hingstkatalogen med att faktiskt få skriva med meriter och dylikt. För lets face it vilka hästar har presterat bäst på våra egna SM? Vilka är hästarna som man mins? Jo många av dem är hingstar som t.ex. Daler 180 och Torps Gusten 197 båda två fatastiska prestationshingstar som under flera år sopat banan med övriga startande.

Om man därmed premierar tävlandet så främjer man även aveln. För finns det ärliugt talat någon som tycker att det är okey att en hyffsat grundutbildad fjording med ett fint avelsvärde och goda förutsättningar är svår att få såld för 20.000:-? Är det någon i avelsvärlden som tycker att det är roligt att sälja sin fina välplanerade avkomma för skit och ingenting? Nu tänker jag inte sälja mina hästar men ingen av dem hade gått för under 50.000:- i dagsläget, trotts att de är valacker och därav inte har något avelsvärde.

Så för att avrunda detta inlägg så tror jag att diskussionen om hingstkatalogen mer är en diskussion om vad föreningen är för något? Vilket egentligt syfte vi har som förening. Jag tror även att vi står inför ett enormt generationsskifte, något som blivit väldigt påtagligt i min egen lokalförening då det nu mera bara är "nya unga förmågor" som väljs in i styrelsen. Det känns som två läger som kämpar mot varandra istället för vad som kanske borde göras. Kämpa med varandra, för egentligen vill vi ju samma sak? Jobba för en gul liten häst som passar till allt!

Bloggtävling

Kategori: Allmänt

Karin Warnmark lottar ut dessa. För att komma till hennes blogg klicka här

:)

Kategori: Tävling

Också en bild för det är trevlig

Årsmöten

Kategori: Allmänt

I dag har5 jag varit på två årsmöten, men för en gångs skull kanske jag skall ta dagen i kronoligisk ordning. Jag vaknade vid 9 tiden och begavmig iväg mot stallet, på vägen tankade jag och köpte blommor till lite avtackningar. Jag blev jätte sen hem eftersom att mitt tanklock på bilen hade frysit fast och då tog det lite extra tid att tanka än vad jag tänkt mig.
Hemma tog jag hela stallet på ca 15 minuter utom kvällshöt och uppblötning av betfor och lucern till dagen efter. Det vill säga att det gick ruskigt fort att mocka, trö och fodra. Sedan körde pappa iväg mig till mammas jobb så vi kunde åka till Skara på årsmöte för Skaraborgs Fjordhästförening som är min lokalförening.
Även i år fick jag förtroendet att sitta kvar som ledarmmot i styrelsen, jag ser framemot ett år med förhoppningsvis lite resultat på medlemsfronten som är något vi förhoppningsvis kommer att sattsa på, då medlemstalet sjunkit de senaste åren. Ni som läser som vet några knep får gärna dela med sig av dem. Årsmötet tog lite tid men det var det värt, det var en liten men väldigt reflekterande och tänkande stämma som ventilerade många goda åsikter och ideér.
Efter årsmötet åkte jag och mamma och köpte begagnade täcken av en tjej. Det skulle vara 13 st men när vi kom hem upptäckte vi att hon missat två. Lätt hänt, jag hoppas att hon hittar dem. När vi kom hem var jag jätte rädd att vi lyckats förstöra ett. Vi har nämligen en gammal tvättmaskin med trumma som vi tvättar hästprylar i och när jag och mamma fikade så small det till från källaren och sen började det tjuta. När vi kom ner rök det ur tvättmaskinen och luktade bränt. Vi öppnade luckan och då satt täcket fastkilat mellan trumman och innerväggen i tvättmaskinen. Som tur var hade det inte gått sönder utan vi hade bara lyckats bränna en av remmarna till tvättmaskinen som fungerade som vanligt sen.
På kvällen var det en liten men glad skara tävlingsmänniskor som deltog på tävlingssektionens årsmöte och vid mötets avslutande var samtliga på mötet medlemar i sektionen. Änringarna är att mamma nu mer blev suppleant för ett eventuellt annat uppdrag på klubben, jag blev sekreterare (igen) och Emma & Anna gick med i sektionen. Så nu är vi äntligen en full sektion. Lovely!
Nu har jag precis kommit hem från denna fullspäckade dagen och skall kolla på film med min sambo och en av våra kompisar.

fan...

Kategori: Allmänt

I förrgår när jag masserade Bonos rygg la jag märke till at han var stenhård i ryggen och hade lite ont. Jag kikade då på mina sadlar hur de låg på honom och misstänkte att dressyrsadeln är boven. Jag tog med sadel på dressyrträningen i går och lät min tränade kolla på den. Hon hade samma åsikter som jag. Den har lätat upp i bak och är för trång i bommen. SKIT! Jag har inga pengar just nu, förutom det lilla på sparkontot och dom är bra att ha där lixom.
Nu har jag aldså två dressyrsadlar som behöver säljas, uch det är mycket pengar att ligga ute med :( men jag får väl lösa det på något sätt, i värsta fall får jag rida barbacka vilket jag gjorde på träningen i går. Det gick inte bra den här gången.
Någon som vill köpa en Cliff Barnsby AVG mörkbrun 17,5" med vid mot x-vid bom?

Föreningsmänniska, i korta drag

Kategori: Allmänt

Jag är en riktigt liten föreningsräv, jag tycker att för min ringa ålder på 22 år, (om ett per minuter mer exakt) så har jag hunnit med mycket. Jag började rida 1996 på Varaortens RF där jag fortfarande är kvar.
2001 valdes jag in i Ungdomssektionens styrelse där jag satt med tills 2007. Under 3 av dessa åren satt jag även som ungdomssektionens representent i klubbens huvudstyrelse, då har man full rösträtt på hela mötet, i US har jag även fungerat som sekreterare. 2007 gick jag ur US och in i dåvarande tävlingskommittén som nu mera har blivit en sektion. Där jag fortfarande verkar 2007-2009 var jag även sekreterare.
År 2009 valdes jag in i Skaraborgs Fjordhästförening som suppleant och 2010 valdes jag in som ledarmot, jag har ställt mig till förfogande för omval även i år. Jag verkar nu som webmaster för föreningen. Hemside adressen är www.skbff.webs.com
Under 2008 och 2009 ingick jag även i en grupp som planerade och arrangerade Svenska och Nordiska mästerskapen för fjordhästar 2009 i Vaggeryd.
Som ni förstår blir februari en stressig månad med 4 årsmöten att gå på :P

Hingstkatalogen

Kategori: Fjordhästsnack

Just nu pågår en diskussion på Svenska Fjordhästföreningens hemsida angående vår hingstkatalog. För er läsare som inte var vilken information som visas om varje hingst i katalogen så är det följande: Ett svartvitt foto av hingsten (ofta från godkännandet vid 2,5 års ålder), poäng och mått vid godkännandet med tillägg för galopp lynne mm. samt stationeringsort, ägare, uppfödare och de 3 senaste leden i stammtavlan. Thats It!

Då frågar jag mig själv om vi leker med tanken att jag hade haft ett fjordsto som jag ville betäcka med en lämpling hingst för att få en avkomma som jag kan sattsa på innom tävlingsvärlden. Vad behöver jag då veta? Jag tänker mig att jag vill ha reda på först minst de 5 senaste leden i stamtavlan, vilka inte är så svåra att luska fram i och för sig men det står inge i hingstkatalogen. Sen när jag kollat så jag inte har en hingst som inte är för nära släkt med min egen häst så är jag intresserad av vad hästen har presterat på t.ex. tävlingsbanorna. För om jag vill ha en häst för t.ex. hoppning så är det ganska vesäntling att veta hur hingsten hoppar. Mycket går ju att träna fram men man vill ju veta mer om hingsten än vad som anges i hingstkatalogen.

Vet ni varför hingstkatalogen ser ut som den gör? Jo för att det är orättvist jämntemot de nygodkända hingstarna och de hingstägarna som inte kan tävla sina hingstar.

En bra gämförelse på 2 olika hingstkataloger finns här

Så här har en insatt fjordmänniska kommentaret på Svenska Fjordhästföreningens gästbok:

"Angående hingstkatalogen
Katalogen bekostas av SFF och delas ut gratis.
För X antal år sen bestämdes att den i rättvisans namn
enbart skulle innehålla basuppgifter och en uppställningsbild på hingstarna.
Andra uppgifter och bilder skulle enbart visa ägarens ambitioner snarare än
hingstens avelsvärde. So it was.."

Jag krittiserar inte på något sätt denna personen utan snarare beslutet som gjordes. Jag blir rent av  upprörd!
I Rättvisans namn? Rent seriöst tycker jag att man som hingstägare har ett vist ansvar att marknadsföra sin häst om man vill få betäckningar och en del av det är tävlandet. Varför skulle det på något sätt vara orättvist? Endel är beredda att lägga tid på sina hästar och andra inte. Det är upp till varje hästägare. Jävla skitsnack egentligen, om man inte kan eller vill tävla / marknadföra sin hingst får man väl skylla sig själv? Hingstägarens abitionsnivå är en del av det vi håller på med, så är det med allt! Det är ju som att säga att alla hästar skulle kosta lika mycket oavsett utbildnings/prestationsnivå? För att det är orätt mot vissa hästägare som inte kan ta fram bra kvalitetshästar som är utbildade. Eller att det är orättvist att en del vinner en tävling och andra inte för att en är bättre än en annan. För så fungerar världen.  Vår hingstkatalog är den tråkigaste i världen och gör inte mig något klokare.

Jag kan köpa det där med unghingstarna, men hallå? Folk som tar föl på sina hästar förstår väl förhoppningsvis att det är ett lite mer av ett wild card att betäcka med en ny hingst som inte hunnit göra så mycket. Då får man ju förlita sig på det som finns. Då är det ju lika orättvist att de inte har lika många avkommor som de äldre hingstarna som har fler.

Om man nu inte skall presentera hingstens tävlingameriter osv tycker jag an skall ha obligatorisk löshopppninsbedömning samt ridprov under ryttare. Det säger mycket om hingstens egenskaper och kvalitér, för den bedömning på gångarter jag har sett i många fall där hästen blir belönad med relativt bra poäng anser jag vara ingenting annat än en relativt balanserad slängtrav, avsutten bedömning säger ingenting om hur lätt hästen har för samling eller t.ex. hoppnig. Klart att en extriört korrekt häst har enklare fysiska förutsättnigar, men alla hästar har ett psyke och jag skulle helt enklet vilja veta mer om våra hingstar än om de såg sura ut när veterinären klämnde på dem under bedömningen.

Jag tycker att det är dags för förändring annars kan vi ju lika gärna bara ha ett stamboksnummer så kan man få fortsätta chansa sig till att amn får rätt häst. Jag tycker att hingstkatalogen är så anik att den borde förvaras på museum eller något. En stor DISS till den!

Älska begagnat

Kategori: Allmänt

Jag älskar begandade grejer. Inte för den sakens skull att det är slitet utan för att man kan hitta riktigt fina kvalitetsgrejer för mindre pengar än vad man hade behövt ge för det nytt. Jag handlar mycket bagagnade saker och mina favorit sidor är Hästnet, Tradera och Blocket. Jag hittade nydligen massor av täcken till ett bra pris (14 st) begagnade i bruksskick. Kalas bra! Då slipper man lägga 500-600:- på att köpa ett nytt varje gång det går sönder. Sen vet jag inte om det är bara vårt hästhåll som har en hög förbrukning på täcken. Har man många hemma slipper man skynda sig in och laga utan om det går mycket sönder så kan man kasta och slänga på ett nytt begagnat täcke. Kalas bra!
Jag har även handlat massor av bett begagnat samt träns och kandar. Ja en hel del. Men shabrak och dylikt gillar jag att köpa nytt, jag vet inte varflr men det är väl det att shabrak är en förbrukningsvara och de som säljs brukar vara slitna. Inte vet jag.
Nackdelen med att handla över internet är ju den att man kan bli blåst på sina pengar, då känns det tryggt med Tradera. Där finns lite mer koll. Däremot har jag aldrig blivit lurad utan bara råkat ut för fantastiskt trevliga säljare.
Det är inte bara i hästvärlden jag handlar mycket begagnade saker. Jag missbrukar även myrornas i Göteborg samt att jag köpt både kläder och möbler begagnat över internet.
Att handla begagnat gynnar både miljön och plånboken. Dessutom känner man sig riktigt glad när man gjort ett riktigt fynd!

Istället för paket

Kategori: Allmänt

Jag fyller år i februari och min sambo i mars. I år bestämde vi oss för att köpa det här istället för födelsedags presenter till varandra. Vi kommer väl antagligen köpa något billigare till varandra ändå. Men vad tror ni? Kommer katterna bli glada?
Vi har beställt den till höger i bild.

Hemma i lägenheten har vi två katter som håller på att riva hela huset så nu hoppas vi att denna gigantiska klätterställningen kan hålla dem sysselsatta ett tag. Vi budade hem den från tradera för total kostad inklusive frakt för 1200kr. Jag kikade runt lite och ställningar i den storleken är betydligt dyrare mellan 2000 kr och 4000 kr.
ursektar en dålig uppdatering, men jag mår inte så bra i dag. Feber och annat dj'vulskap.

Hopplöshet

Kategori: Allmänt

I dag är jag sjuk, känner mig omotiverad och har panik över massa skolarbeten och dylikt. Skall se om jag kan kurera mig med alvedon så jag kan plugga lite.
Från höger: Ann - Fjodor (e:Fröjd 180 ue: Brass 130), Emelie - Bono (e:Enar 135 ue: Kasper 47)
Bild som påminner om bättre tider

Mamma + Ohly = Rules!

Kategori: Allmänt

I dag var det de gulas dag på Varaortens RFs klubb tävling, som förvisso inte hade så många starter men det hindrade inte våra små gula att göra bra ifrån sig.

Bono och jag lyckades enligt mig riktigt bra. Han hgar ju en tendens att verkliga ladda ur inne på dressyrbanan vilket han höll på med under hela hösten, men i dag var han riktigt avslappnad och fin. Med undantag att han blir lite tjaffsig i munnen stundtals. Jag red in i LC:2 60% och i LB:1 58% något som jag själv är super nöjd med eftersom jag suttit på han en gång den här veckan och det var i måndags. I LC var han mer avspänd men jag är ändå mer nöjd med LBn. När vi skulle gå in på banan mötta Bono Ohly och då blir han alltid spänd och skriker efter Ohly när de skiljs åt. Men den här gången blev han bara lite spänd och okoncentrerad i övrigt helt ok. Jag själv var inte riktigt så följsam och mjuk som jag hade önskat att jag varit, men med tanke på att jag inte ridit i veckan och är sjuk så är jag riktigt nöjd med dagen. Jag hamnade precis utanför placering i båda klasserna. I LC vann min tränare och i LB vann  mamma.

Ohly med rosett från en tävling i höstas

Mamma och Ohly gjorde riktigt bra ifrån sig i dag. De red in 69% i LB och 65% i LA. I LB segrade de och i LA red de en clearround eftersom det bara var två starter i den klassen i dag. Extra roligt är det att det gick så super bra i dag eftersom att mamma fyller år i dag. Hela 50 bast, men man är inte äldre än vad man gör nsig vilket gör att mor min borde fylla 25 i dag.

När vi kom hem gjorde vi stallet och släppte ut hungriga och törstiga hästar, gav dem hö och vatten samt snyggade i ordning bland våra saker, sen blev det födelsedags firande med presenter och swartsvaldtårta. Mums!

Jag vill rida! NU!

Kategori: Allmänt

Ja som rubriken säger är jag väldigt ridsugen. Det skulle bli en hästig vecka men han bara rida i måndags innan förkylningen slog till. Nu vågar jag inte rida för att förvärra förkylningen. Skall dock tävla dressyr på söndag, vi får väl se hur det går när jag inte ridit honom sen i måndags. Kanske kan hoppa upp och skritt jobba honom sent på lördag kväll men det är ju helt beroende på när jag kommer hem. Kanske kan be mamma rida honom i dag. Vore ju bra om han gick lite så han inte blir så överladdad på tävlingen. Då blir han bara besvärlig.
Hittade en mega söt bild på min dator, denna är från Jordgubbens dag för massa år sedan. På bilden är det Anna med ridskolehästen Hellman
Måste sätta mig och utarbeta en projektplan nu också eftersom att den andra gick åt helvette. Bara att börja om på ny kula. Det är vad jag tänker göra eftersom jag är för sjuk för att gå till skolan. Nu är jag trött på att missa så mycket. Måste söka sommar jobb också.

Tävlingsmöte

Kategori: Allmänt

Trotts en jobbig dag kom jag tillslut iväg till tävlingsmötet i Vara. Lite halvfebrig och förkyld som jag är. Vi gick igenom och utvärderade året som varit och tog upp anmälan till vårens serier. De som är aktuella för klubben är Gotacupen för ponny och häst samt ridsportsallsvenskan div. II i dressyr där fyra anmälde sig på plats. Roligt! Mamma var en av de som anmälde sig, utöver det Emma & Anna och en ny tjej i klubben. Jätte kul med nytt folk! Hoppas vi kan få två till så det garanterat blir ett lag.
Jag skall inte rida några serier i vår, jag anmälde mig däremot som lagledare till gotacupen för ponny. Om det nu bler ett lag vill säga, tyvärr har vi haft ett enormt bortfall på ponny-ryttare. Men det är väl så när man blir 15, får moppe och upptäcker att det här med pojkar är minst lika spännande som hästar.
Nu måste jag sova.

R.I.P Luma

Kategori: Allmänt

Luma, en av mamma och pappas  katter som jag och Filip egentligen skulle ha, dog i natt efter en tids kämpande. Efter att hon hade fått kattungarna magrade hon av för att hon la allt hon fick i sig på sina 5 kattungar. När de väl var avvanda magrade hon av mer och fick ont i magen. Mamma åkte in med henne till Vara veterinär station där de opererade henne och det visade sig att tarmen hade krypit in i sig själv (detta är väldigt ovanligt) operationen gick bra och dagen efter hade Luma kvicknat till och åt. Men i går efter att hon hade ätit blev hon hängig och fick ont igen. Vi såg att hon kräktes och inte kunde bajsa. På kvällen bestämde mamma sig för att åka in till veterinären i dag och avliva henne så hon skulle slippa ha så ont. Men döden han före och klockan 4 på morgonen hittade mamma en stel avliden mager katt under soffan i vardags rummet.

Vackra Luma innan hon blev mager och pälsen började lossna.

Förkyld -.-

Kategori: Allmänt

Nu har jag nyss vaknat upp och känner mig både febrig och riktigt slemmig i halsen. Det blir att stanna inne i dag, plugga och tugga massa verktabletter. Jag avsyr verkligen att vara sjuk, inte på grund av det uppenbara att man mår dåligt utan för att jag alltid blir sjuk när jag har andra viktiga saker för mig. I går missade jag hoppningen och i dag tävlingsmötet på ridskolan...

Dumma djur <3

Kategori: Allmänt

Någon som har ett bra tipps på vad man gör när hästarna slaktar varandras täcken i hagen? Jag har nog provat det mesta. Jag har använt en green guard vilket bara resulterade i att Bono var så förvirrad så han inte viste hur han skulle äta. Jag har provat anti-bit spray som  fungerade de första 2 dagarna tills hästarna vande sig vid smaken. Just nu har jag en bit-flärp som  är fäst under grimman och ser ut som en gigantiask underläpp. Den fungerar bra, enda påroblemet är att den inte håller. Den är kasserad innom några veckor.

Samtidigt har jag tre uttråkade hästar i hagen som är rakade och måste ha täcken på sig. De leker något vansinnigt, tittade ut genom förstret hemma hos mor och far i dag och då stod 2 av 3 hästar på bakbenen och busade. Nötter...

Skit också!

Kategori: Allmänt

Skulle hopptränat i dag, men jag har fått ringa återbud då jag känner mig lite krasslig i kroppen. Jag hade normalt sett struntat i det och ridit ändå som jag brukar göra, men eftersom att det händer så mycket i helgen så kan jag inte vara sjuk då. Lika bra att ta det försiktigt. Men jag skall i alla fall åka dit och bjuda på kladdkaka som jag har bakat. Vi från Varaortens RF har som tradition att bjuda på hembakat när man åkt av. Vilket jag gjorde förra träningen.

Hade jag haft en lätt häst att hoppa hade jag åkt i alla fall, men eftersom att Bono är så fysiskt och psykiskt krävande att hopppa på så vet jag hur jag kommer att må efteråt. Dessutom är det ingen idé att hoppträna honom om man inte är fit for fight.

I helgen är det bröllop för min sambos far på lördagen, sen på söndag fyller mamma 50 år och det är klubbdressyr på ridskolan. Dessutom skall jag på tävlingsmöte samt ha praktik i morgon... om jag inte blivit helt sjuk tills dess.

Dolita danen innan hon såldes från mig
Fick även ett mail av hon som köpte Dolita av mig och hon sa att hon sålt henne tillo en familj som ville att jag skulle höra av mig. Så jag skickade ett mail med lite bilder och berättade lite om hur hon hade det hoss mig. Jag tycker själv som hästägare att det är skönt att veta hur hästen har haft det innan man köpte den och vad den har gjort. Jag har kontakt med både uppfödare, tidigare ägare och senare ägare till alla mina hästar. Undantaget är Fjodor, men honom har vi haft i 15 år till sommaren. Som hästägare tycker jag även att man har ett ansvar att se till att hästen får det bra hos senare köpare och för mig är det viktigt att försäkra mig om att Dolita har det bra även om hon är inne på ägare nummer två sedan jag sålde henne.

Bono <3

Kategori: Allmänt

Blev just påmind över hur jävla mycket jag älskar min häst!

I  går red jag dressyr på honom, han var lite matt och slö. vilket kanske bådar lite gott inför morgondagens hoppträning. Det är en fördel om han inte är för överladdad just då för då kan det bli lite för roligt och gå lite för fort. Just nu ser jag framemot att få bra underlag i grannens paddaock så jag slipper åka till ridskolan för att rida varje gång. Det blir ett sånt projekt då.

När jag skall åka och rida just nu ser det ut så här: Åka till och från stallet stallet 60 min i bil, Åka till ridskolan med häst fram och tillbaka med förberedelser i stallet ca 60 min, ridtid 60 min. Det är ett 3 timmars projekt att åka och rida. Blir lite segt med allt bilkörande.

I morgon på dagen måste jag baka lite kladdkaka eftersom jag åkte av  med buller och brak förra gången.

Migrän, shoping & promenad

Kategori: Allmänt

Hej hopp nu kommer mitt första ohästiga inlägg. Har inte hänt något vidare spännande i dag, men jag fick ändå en liten skrivlust som jag tänkte att jag skulle ta till vara på.

Dagen inleddes med ett migränanfall som golvade mig till kl. 12 på dagen. Jag lider av migrän i samband med dålig sömn och denna natten har jag verkligen inte kunnat sova. Tråkigt eftersom dagen i skolan handlade om projektarbeten och det är vad vårterminen i skolan skall innehålla. Jag vet inte riktigt vad jag skall ta mig till eftersom att jag fick reda på att det blev ändrade planer med originaltanken och jag nu skall hitta på något själv. Men det är inget jag inte kan lösa.
Vid 5 tiden kvicknade jag till och insåg att jag in te köpt något att ha på mig på lördag då jag skall på bröllop. Jag och min käre vapendragare på neder våningen drog iväg en snabbis till Alingsås där vi kikade i lite olika affärer. Jag undrar om det har brunnit i huvudet på dagens "mode skapare" till de vanliga affärerna när man inte kan hitta ett klädesplagg som man inte ser gravid ut i. Förskräckligt!
Jag är ingen modefluga och gillar kläder som passar mig och min personlighet, vilket är svårt att hitta till ett pris som jag tänker betala för dem. men nu är det ju januari-rea vilket jag älskar.
Detta är klänningen som jag köpte, bilden kommer härifrån

Det som inhandlades i dag var:
Svart klänning 75:- Lindex
Armband 2 st 20:- Lindex
Halsband 30:- Ur & Penn
Ring 20:- Ur & Penn
Hårnålar och rosetter  50:- Glitter
Kattsand 145:-
Nu skall jag bara hitta ett rött skärp och röda skor tills på lördag.
Dagen avslutades med en skön promenad i den friska luften med sambo och kompis, vädret känns unjefär som att bli blästrad med kallt vatten, men jag är bara lycklig över att det är plusgrader och det var längesedan jag kände regnet mot min kind.
I går beställde jag även hem en 50 års present till mamma som fyller år på Söndag, jag hoppas hon uppskattar det.