Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Ridsportens erkännande!

Kategori: Allmänt

Rolf-Göran Bengtsson fick årets Jerringpris med en rekordstor seger dessutom och ioch med det satte han en av Sveriges största idrotter på Idrottskartan. Detta var mer än bara en utmärkelse till en person utan ett erkännande av idrottsvärlden att ridsporten är just det RidSPORT!!
Jag känner nog ionte någon hästmänniska som inte röstat på RGB.Jag är så lycklig, det är nästan som jag fått utmärkelsen själv.
Rolf-Göran Bengtsson

Monty Roberts

Kategori: Allmänt

När jag var liten fick jag en film som heter min vän hästen i julklapp där detta klippet var med. Sedan dess har denna filmsnutt ettsat sig fast i mitt minne och har influerat min häsgthantering, dock har jag aldrig vetet vem han är och varför han gör så tills nu. Jag har ju som sagt fått problem med Bono när det kommer till lastningen och kollat upp lite olika sidor tills jag hittade hen här sidan http://www.xn--hstpedagogen-gcb.se/se . Efter att ha läst lite kände jag igen det mesta som stod där kollade på filmer och insåg att det var ju han, han vars metod jag försökt "härma" sedan jag var liten.
Jag tror att denna matoden kan innehålla lösningen till Bonos och mitt problem, nu vill jag att Ann Lindberg certifierad instruktör i metoden kan komma upp och hjälpa mig. Det har dock ett pris, 2000:- för lastträningshjälp pluss resersättning från skåne.
Jag tänker i alla fall bygga en rundkorall hemma när det blir lite bättre väder så jag kan träna ordentligt med Bono. Någon som har erfaremhet av detta? Hur stor skall den vara?
Jag har tränat lite från marken med Bono utan transport, vilket har gått ganska så bra, men jag kan ju inte släppa honom lös utan måste ha långt grimskaft vilket inte är så bra. Hade heldre kunat jobba honom lös.

Trött som fan...

Kategori: Allmänt

Woppidoo Videobloggspremiär :P

Mera regn... och dagens ris.

Kategori: Allmänt

I dag är Bono lite bättre, jag pratade med mamma och hon hade promenerat med honom. Egentligen skulle jag åkt hem och tränar i dag på Fjodor, men efter ett telefonsamtal av en nära person som skällde ut mig för notor för något som inte är helt sant (rykten går på bygden) i kombination med mycket skolarbete så stannar jag hemma och gräver ner mig i stället.
Dagens ris går till folk som inte vet var interpunktion är! Hur svårt kan det vara att fråga efter folks egen vertion innan man behandlar folk som skit, att utifrån ett rykte angripa en person verbalt på ett elakt sätt utan att ens lyssna på personerna det berör. Det förvånar mig. Inavlade jävla vårgårda bor!

Efter regn kommer mer regn

Kategori: Träning

Nu börjar allt kännas lite hopplöst, i dag lasttränade jag och mamma Bono nu när han är frisk och igångsatt efter vintervilan. Pappa har ju vgarit snäll och lagat transporten. Bono gick rakt på och stod ganska så snällt i transporten, i början när vi precis hade stägnt så kastade han sig lite men sadn stod han ganska så lugnt och åt sitt kraftfoder. När vi skulle lasta av så hinner mamma inte ta bort bakbommen utan Bono knäar i bak, kastar sig bakåt och får rumpan under bakbomen. Han lyster upp hela inredningen och sparkar och brötar runt i vild panik. Jag vet inte hur jag gjorde det men jag lyckades få honom att sluta. Jag är lugn i sådana situationer, och säger inte mer än lugn och förösker få kontakt med honom. Tillslut tittade han på mig och stod sedan stilla medans mamma hämtade en hammare för att slå upp sprintarna till bakbommarna (som bono hade böjd) så att han kunde backa ur. Väl inne i stallet upptäcker vi att han har skadat sig igen. Han har jätte ont i korset och är svullen och öm. Jag pratade med jourhavande veterinär i Vara och han trodde att Bono skadat mjukdelarna och ordinerade promenad och att stå inne i någon dag. Om det blir värre skall vi ringa.
Bono i transport på tävling i sommras, jag måste måminna mig om att vi har tränat bort hans problem tidigare och det skall gå ingen.
Jag är så trött på detta nu, jag vill verkligen att han går att lasta innan april då distanssesongen sätter igång. Men nu får det väl ta tid och jag sikter på att han gårt att köra till hösten, jag skall helt börja om från början med honom. Jag kan ju fortfarande träna honom hemma, men först får vi avvakta och se hur skadan läker, men antagligen är det ingen fara. Får se om jag kan hitta nå¨gon häst att låna för träning och dylikt, eller om jag tränar Fjodor och Ohly mera. Allt jag vill är att mitt hjärta skall bli bra i både kropp och sinne.

Hoppning 7/1 2011

Kategori: Tävling

90 debuten

Kategori: Tävling

I dag styrde vi kosan mot Mullsjö HSK och min och Ohlys debut i 90 cm. Först startade vi en 80 cm CR och detta gick mycket bra, han var som en tiger inne på banan och vi kom runt med ett slarv pet då han kom in i korsgalopp och gröp lite för nära in på. Han var oförskämt fin på framhoppningen och jag är riktigt nöjd med 80 rundan. I 90 cm blev vi tyvärr uteslutna. Våra problem började redan på framhoppningen där Ohly började krypa in på väldigt mycket och rev, och rev och rev. Efter att ha hoppat oxern en gång utan rivning nöjde jag mig. Inne på banan fick vi inget flyt, vi rev första hindret för att vi kom för nära, sedan gick det bra tills hinder nr 4, han kröp nära på alla hinder på banan så när vi kom helt galet in på 4an så var jag inte beredd på att han skulle gå av så stort utan var kvar i hand när han hoppade av för tidigt. Detta resulterade i att han rev ordentligt. Sedan hoppade 5an utan problem, in på 6an som var ett räcke på båge ner till 7an en maxad oxer så rev han även 6an med buller och brak. Efter det kom vi i obalans och när vi kom till 7an så sa Ohly att han inte ville vara med längre. Tre stopp på den och vi var uteslutna. Jag tror att Ohly blev trött och fick möjlksyra i bakbenen, då brukar han bli krypande in på hindren och han galopperar mer på bogarna vilket han också gjorde. I det stora hela är jag nöjd med honom. Att vi stannade ut oss beror på att vi tillsamans är oerfarna. Detta var första gången som Ohly startade två rundor på lokaltävling. Nästa tävling blir antagligen den 5/2 även den i Mullsjö. Man får passa på när det finns med 80 så man kan rida en förklass. Dock tror jag inte 90 cm direkt är några problem för Ohly. Tills nästa gång skall jag träna på lite serier där han får hoppa med själv och inte kan förlita sig på min hand helatiden, han vill gärna att jag skall hålla ihop honom. Mamma filmade 80 cm med min telefon och den kommer att komma upp här innom kort.

Gårdagen

Kategori: Allmänt

I går var jag hemma och red två hästar. Med Bono var jag ute på en uteritt. 8km blev det i ca 8-9 km i timman, lagom efter vilan. Mamma hakade på med Fjodor som var helt slut efter rundan. Bono var pigg (läs het) och glad men gick endå bra, tillslut hittade han sitt tempo men med Emil som blåste ordentligt var han lite extra tittig och låg lite högre i puls än vad han brukar göra. Han pulsade ner snabbt i alla fall. Han gick i en bra form med långa stora steg och höjde ryggen det var en riktig fröjd att sitta på.

På kvällen tig jag med Ohly och åkte till herrljunga för årets första hoppträning. Det gick helt ok, dock var Ohly lite bekväm av sig han kröp gärna inpå och ville att jag skulle bära honom. Vi hoppade en mindre vana på 90 cm och det kändes som pice of cake. Det bådar gott inför helgen. Jag frågade Therese hur långt han kan gå och (det är ju svårt att säga) men 110 går han nog sa hon. Hade varit roligt om han kan gå lite högre klasser senare i livet.

Hästabstinens

Kategori: Allmänt

Har inte hunnit rid så mycket över helgerna och nu börjar jag verkligen bli träningssugen. I morgon skall jag åka och hoppträna Ohly för Therese, men jag vill verkligen komma igång med Bono. Jag har under vintern fått massa nya idéer om olika träningsupplägg för distansen och jag är dessutom riktigt pepp på att komma igång med dressyrträningarna framöver.
Jag tycker att det är riktigt synd att distansritt inte är en SM gren för fjordhästarna, jag förstår detta då grenen är ganska liten innom rasen, men jag hoppas verkligen att det kommer fler ekipage innom distansritten så man så småningom kan skicka en motion till Svenska Fjordhästföreningen. Det är egentligen massor jag saknar på SM som till exempel klasser för ryttare med funktionsnedsättning. Men eftersom att arrangörerna offta är oerfarna och tycler att 200-300 starter på en helg är mycket och det redan är många grenar att hålla reda på så förstår jag.
men är i alla fall jätte pepp och länktar till sommaren. Slänger in lite sommarbilder :)
Från höger: Ann - Fjodor (e:Fröjd 180 ue: Brass 130), Emelie - Bono (e:Enar 135 ue: Kasper 47)

Mitt häst år 2011

Kategori: Allmänt

2011 har varit ett helt okey år. Rent ridmässigt känner jag att jag har utvecklats till e bättre ryttare i samtliga grenar som jag tävlar och tränar. I och med att jag har köpt en pulsmätare tycker jag att jag har lärt känna min häst bättre när jag rider, specellt i högre tempo och längre sträckor. Under året knäckte vi även idén att rida Bono mycket med kandar för att kan skall komma loss ordentligt vilket har gett goda resultat, speciellt för hans galopp som har blivit starkare och rundare. Jag har även provat på ett flertal tränare som har gjort att jag har blivit mer medveten om min egen ridning.

Under sommaran var vi på en 2 dagars kurs jag och min mor, och vi åkte även till Örebro där mamma tävlade i dressyrklassen på Fjordhäst SM. Det gick hyffsat, Ohly var dock lite matt inne på banan och fick inte de poängen som han kan få.



Tävlingar har det dock inte blivit så många, jag har ridit 3 distansritter en på 2mil en på 3 mil och en på 5 mil vilka samtliga har gått bra och jag har varit nöjd med vår insatts. På Bono har jag ridit en dressyrtäving på lokal nivå som gick sådär. På Ohly har jag debuterat i hoppning på lokal nivå, något jag verkligen har saknat är att tävla i hoppning och nu har vi ridit 2 lokala 80 cm rundor och det har gått ganska så bra, något pet / stopp men annars ett bra flyt.

Tränare som jag ridit för: Therese Häggsjö, Carina Sjögren, Monica Björkdahl, Rebecka Tell


Jag och Ohly över första språnget på lokaltävling. Även sista lokala tävlingen på Klövagården som jag red.

Tankar kring 2012

Kategori: Allmänt

Hej hopp och Gott nytt år till alla! Gårdagen spenderades för mimn del tillsamans med glada och goa vänner. Först var vi ett gäng som åt tre rätters hos oss (muns) och sedan innan 12 slaget gick vi till en kompis som hade fest. Kl 12 var vi ute och sköt smällare och fyverkerier, skålade i champanje och hade ett allmänt kramkalas. Trevligt!

Tänkte att jag skulle dela med mig kring lite tankar och mål som jag har med mitt hästeri under 2012. För det första skall jag försöka få upp en större struktur i min träning, jag har en tendens att bara rida runt och inte riktigt planera mitt träningspass. Utöver detta vill jag få bättre rutin på att träna själv. Vi har ju en träningscyckel, så varför inte använda den en stund om dagen?

Rent tävlingsmässigt skall jag försöka kvala Ohly till Fjordhäst SM i hoppning, nu den 7/1 skall jag debutera 90 cm på honom och hoppas det skall gå bra. Med Bono vill jag rida Folksam cup i distansritt (40-50 km CR) i 3 omgångar, den sista omgången går dock så långt bort så antagligen blir det bara två omgångar för min del. Dessutom skall jag starta tävlingsklass 50 km på honom, så får vi se hur det går. Utöver det har jag en avlägsen dröm om att starta en medelsvår dressyr på honom, men vägen dit är lång. Hade vi nått dit i slutet av året hade jag varit överlycklig.

Stora drömmen under 2012 är att Varaortens RF får en ny anläggning så att jag har något att slösa bort min tid på.