Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Hoppat Bono

Kategori: Träning

I dag har jag skuttat med Bono hemma i padocken. Det gick jätte bra med tanke på att båda jag och han var spända eftersom jag inte hoppat honom på jätte länge. Jag försökte tänka på att släppa fram honom i en bra galopp på hindrena, men att det fortfarande skall vara kontrolerat och lungt. Bono tyckte det var super kul att skutta lite gran.

Jag hade två rättuppstående på låg höjd som jag red på som en åtta, för att med få hinder kunna träna på att hoppa lite bana. Jag har nämligen anmält oss till SkbFFs KM i hoppning som går den 28/8 i Vara. Jag och Bono har varit klubbmästare 2008 och 2009 när vi höll på mer med hoppning. KM går i 60 och 70 cm, lite lagom när man inte hållt igång.

Jag känner att jag måste ta mig i kragen och börja hoppa Bono mer hemma, jag tror att han är tillräckligt lugn i sig själv för att ta upp det och jobba på det igen. Men jag har byggt upp någon form av mental spärr när det kommer till Bono och hoppning. Tråkigt nog, men förhoppningsvis går det över om jag hoppar honom mer och låter bli att trilla av. För att trilla av sänker verkligen mitt självförtroende i hoppning.

NM 2011

Kategori: SM & NM 2011

Trotts de tragiska händelser som skett i norge väljer arrangeran att fortsätta tävlingarna som planerat. De markerar den sorg och respekt för offer och annhöriga och kommer därför att tona ner invigningscermoning där deltagare, arrangör mm kommer att samlas i ridhuset utan häst.

Mer info på http://www.fjordhest.no/nm2011/nm2011_nyheter.asp?ID=203

Fjord relaterade feberdrömmar

Kategori: Allmänt

I går kväll blev jag väldigt febrig och jag är nu i dag fortfarande sjuk. Man kan bara undra hur hjärnan fungerar ibland, då jag drömde den konstigaste drömmen någonsin!
Det var Fjord SM som arrangerades utan Södra Skånes Fjordhästförening. Jag var där med mamma som hästskötare men får även erbjudandet att på plats rida en häst som jag aldrig suttit på. Av någon konstig anledning var detta fjordhingsten Cristall 203 (Ohlys pappa). Ryttaren kunde inte av någon konstig anledning tävla honom. Mamma red i ett tidigt startfält innan paus och jag skulle rida efteråt. I pausen meddelar arrangören att de kommer att sjuta upp det senare startfältet till dagen efterr för att de hade sålt så mycket hamburgare och ville därför hålla kvar mer folk tills dagen efter så att tävlingen kommer att gå runt.
Jag blev upprörd och träffade en kvinna från vår klubb som är utbildad överdomare och vi två spatserade fram till våra hästars uppfödare från Gulmåras Fjordhästar som även var tävlingsledare och började försöka övertala henne att man inte bara kan göra så när de spikade strtlistorna med starttider hade kommit ut.
Det är märkligt hur man drömmer ibland och man kan ju bryta ner  allt i små delar.

Försummat, IGEN!

Kategori: Träning

Har försummat min kära blogg ytterligare en gång och måste be om ursekt till alla de som mot all förmodan går in och kollar var eviga dag.
Jag har i alla fall varit i London med min sambo under knappt en vecka och haft en välförtjänt semester. Vi bode hos en kompis som bor i norra London och under vår resa ägnade vi oss åt vår mer hård-rockiga och "onda" sida. Vi var mycket i Camden en stadsdel känd för sina marknader där många affärer har rikigt balla saker som tilltalar oss. Tyvärr blev det inte mer köpt en några t-shirtar och linnen. Vi var även på London Dungeon samt kollade på mumier och andra "döda" ting på British Museum.
Under SM fick jag erbjudande om att börja hoppa Bellman den hästen som jag red under SM 2010 igen. Och i dag hoppade jag honom. Det var försat gången som han har hoppat på ett år och det gi8ck super bra. Trotts att han har tappat mycket på grund av att han blev sjuk och nästan strök med så har han en större vilja och är mer lyhörd för hjälperna nu, tack vare Johanna som har en riktigt bra plan för honom och tränar utefter den. Jag hoppade han inte så högt utan stannade på ca 70 cm. Vi hade bara 2 hinder uppe och kände va han hade att säga om det så om allt nu går enligt planerna kommer jag hoppa honom en gång i månaden och på sikt kanske tävla honom lite. Kommer bli kul då vi klickar bra i hoppningen.
Har även ridit ut på Bono i dag och försöker få honom att förstå att bara för att vi är ute och rider behöver det inte gå i 180km/h.
Bild tagen av Johanna i dag när vi hoppade

Galna djur

Kategori: Allmänt

Resan hem i går gick kanon! Hingsten Bellman 230 och vår lille valack Gulmåras Ohly kom bra överens i transporten. (Självklart, där fanns ju hö) På vägen lastade vi av Bellman och stallade in honom hemma hos sig, kopplade för husvagnen och åkte hemmåt.
Ohly var väldigt glad av att komma ut ur transporten och vara HEMMA!! Han kunde knappt bärja sig på vägen till hagen. Mamma hjälpte mig att öppna. När jag släppte Ohly tvärvänder han och både han och Fjodor (18 år) tar satts och kutar ut ur hagen och in iträdgården. Där bockas och brallas det, vilka glada hästar. Tillslut lyckas mamma locka in Ohly i en annan hage som är närmare. Väl inne där tar han ett jätte språng över vår stackars hästrädda labrador-korsning Jackie. Fjodor får syn på att Ohly är i en hage och tar satt han också. Över häcken med brevlådan på andra sidan, Höjden är väl dryga 110cm.  Landar på anda sidan, gör ett galopp ombyte och brallar ut i hagen med Ohly.
Knäppa häst, det är inte första gången som jag tror att Fjodor skall slå ihjäl sig. Förra vintern slet han sig och sprangh obroddad ut på vår gårdsplan och hoppade över en gigantisk snövall och häcken in till trädgården. Häcken var väl då runt 80 cm, men snövallen var ca 100cm och jätte bred. Nu dör han tänkte jag då. Han får såna där tvärryck ibland. Men man kan inte annat än att vara glad att hästen är lycklig och lite busig.

Rapport från SM

Kategori: SM & NM 2011

He och hå, här har det varit fullt upp och jag har inte hunnit sitta vid datorn alls. Nu kommer en snabbrapport av det jag har i huvudet.

Dressyren vanns av Brutus (fjordhästen med knoppar), en tapper liten fjord som varit med och slagits om det i många år. För mamma gick det sådär. Ohly hade ingen toppform inne på tävlingsbanan, han var något matt och liten spänd. Mattheten av värmen och sändheten av den stora publiken skulle jag tro. I överigt har han varit en prins hela helgen. Han har ju grymt bra grundförutsättningar, man ser vekrligen vad det kommer att kunna bli av honom.

Johanna och Bellman gjorde bra ifrån sig i bruksen, dock drog de på sig ganska många staff och hamnade långt ner i resultatlistan. Bellman får vi vara glada över att han lever och har återhämntat sig bra. Med tanke på att han höll på att stryka med tidigare under året pga. något mag viruis/bakterie som jag ej mins vade den hette.

I överigt har tävlingarna varit välarrangerade, många utställare och fina banor med hårt startfält, publikvänlig annlägning och fin camping (i hage).

Nu skall jag och kameran bänka oss vid hoppbanan.

Nu vill jag åka!!

Kategori: Allmänt

Just nu sitter jag vid datorn och spelar betapet och är alderless rastlös. Jag hatar att vänta, jag vill åka nu nu NU!!! Reseplanen ser ut som följer att jag och mamma åker i var sin bil med vas sitt släp. Jag drar husvagn och mamma drar hästtransport. I skara äter vi lunch och sedan fortsätter vi till Götene där vi plockar upp en klubbkompis och hennes häst. Kopplar om till bättre dragbil på husvganen och fortsätter till Örebro.

Kamera check!

Kategori: Allmänt

Är glad, ty jag skall få låna Fjodors medryttares kamera (en systemkamera) och ta med mig till SM, så förhoppningsvis kommer det att bli åtminstånde några fina kort. Jag är ju inget proffs och är offta väldigt osams med systemkameror, men de fångar enn bätre kvalité än min gamla gamla digitalkamera där man knappt ser vad det föreställer.
I morgon styr vi kosan mot Örebro och i dag skall jag packa, hjälpa mamma och förhoppningsvis rida Bono en sista gång innan vi åker.

Inlägg

Kategori: Allmänt

I dag har jag haft en ohästig dag. Jag har nämligen följt med en kompis till IKEA och handlat. Hon har flyttat till vårgårda, ett stankast från där jag bor och det kommer att bli riktigt trevligt med ytterligare en kompis att umgås med när sambon inte är hemma.
Kompisen köpte möbler och annat nödvändigt till sin nya lya, jag köpte andra nödvändigheter så som nya stekspadar (såna går åt när man är klantig), vinglas och en sophink. Samt lite annat smått och gott. 

I morgon skall jag packa inför helgens bravader, sedan sover jag hos mor och far för att åka till SM på fredag. Vi skall samåka med en klubbkompis och hennes häst, de skall delta i brukskörningen. Hoppas det går bra, förra året deltog de i allroudklassen (LB dressyr, 80 hoppning (med mig i sadeln), Precisionskörning och brukskörning) där hennes Hingst överraskade i brukskörningen. I år skall de ej vara med i allrounden pg.a. hästen fick en akut magsjukdom och nästan strök med. Nu är han fullt frisk men ej helt igång på samma sätt.

SM dressyren 2011

Kategori: SM & NM 2011

I år är det enligt startlistorna hela 28 ekipage anmälda till Fjordhäst SM i dressyr. SM dressyren startar kl. 13:40 på Karlsunds ridanläggning i Örebro.
Min förenng Skaraborgs Fjordhästförening representeras i år av Ann Johansson med Gulmåras Ohly i dressyr och Johanna Fagerström fd. Gustafsson i brukskörning.
Jag tänkte se om jag kan presentera några utan mina favorit ekipage!
Vi börjar ju givetvis med min mamma Ann Johansson på Gulmåras Ohly, Ohly är född 2005 och deltog i sitt första SM 2010 då som femåring var han den yngsta hästen att delta i dressyrklassen. Förra året fick de ca 60% och hamnade i mitten någonstans. Ohly har utvecklat och stärkt sig något enormt så det skall bli spännande att de hur det kommer att gå för dem.
Ett ekipage som jag bara inte får missa är Katja Possner med Cristall 203 Cristall 203 är Ohlys pappa och för den nyfikne finns det en film på hur han rör sig på kandar. Att få se honom IRL skall bli jätte spännande, förhoppningen är att sebåda samtidigt på värmningen eftersom att de startar ganska så tätt.
http://www.youtube.com/watch?v=oaNase4M-GA&feature=player_embedded#at=40

Ett annat ekipage som jag ser framemot att se är Viktoria Avellan Ryd med Roxelina. Det är det lilla ekipaget emd den fantsatiska stilen. Viktoria är en lovande ung ryttare som rider mjukt och följsamnt och får hästen att jobba riktigt fint under sig. Ett ekipage som jag hållt ögonen på under de senaste åren på SM.
Sara Amberg med Krut var ekipaget som van förra årets öppna dressyrklass. Ritten såg mjuk och fin ut och ekipaget såg samspelt ut. Ett stiligt ekipage som det skall bli spännande att se vad de kan göra på SM i år.
Förra årets segrare Ellen Almqvist med sin röblacke Manner är ett ekipage som förbättrat sig i en rak kurva de senaste årens SM. det kommer att bli spännande att se om de i år kan försvara sin titel som svensk mästare.

Uteritt och spa

Kategori: Allmänt

I dag blev det en uteritt och jag passade på att prova mina distansprylar som jag har köpt. Dvs. mitt träns med den här gången ett rakt palham i som Bono verkade trivas bra på och en knallblå rumpvärmare, jag kan meddela att min sadel blev bra mycket skönare med den på. Mamma hakade på med Fjodor och vi var ute i ca 1,5h. En lagom tur.
Väl hemkomna så fick Ohly en spa behandling med våtmassage som såg väldigt uppstattat ut.
Fick reda på i dag att det inte blir någon seriiedressyr i höst för min del. Tråkigt då jag hade sett fram emot att sno Ohly av mamma och rida i lag på. Attans.

Stallet

Kategori: Allmänt

Skall strax åka ut till stallet, jag har inte hunnit rida sedan i torsdags tror jag det var. Lite tråkigt att jag inte haft så mycket tid det senaste året som jag hade velat. Hade varit awsome om man hade kunnat korta ner distansen till hästen, men jag får helt enkelt ta mig i kragen och kämpa på. Har även haft en period där jag ridit bara för jag måste och då har det ju givetvis inte alls gått bra. Man rider ju som en kratta när man inte tränat så mycket.
Funderar på att rida ut eller dressyra, men jag bo9rde rida dressyr i dag och i morgon om jag skall hoppa Bono på måndag. Jag kan nämligen inte ta Ohly som jag nuförtiden gör eftersom att han skall gå SM med mamma i helgen och då behövs det power!

Därför fjordhäst!

Kategori: Fjordhästsnack

Kan inte annat än ursekta den bloggtorka som rådit de senaste månaderna. Har varit allmänt omotiverad till att skriva till jag läste lite andra fjordbloggar där de presenterar varför de just har valt fjordhäst. Så jag kände att jag inte får vara sämre jag.
Jag har tre fjordingar och har innan dess haft 2 ponnyer, en shettis och en new forest. Jag har även hjälpt mina komppisar en del med deras stora hästar. Både halvblod och fullblod. Så varför fjording när jag älskar att träna och tävla?
Jo för det första så är jag en hästmänniska som gillar en utmaning och att stolt kunna stå brevid min häst och säga att det här har vi gjort eller lärt oss tillsamans. Givet vis drar jag stor nytta av de fåtal gånger som jag sitter på en annan häst, eftersom att variation är nyckeln till att bli en mångsidig ryttare. Men å andra sidan tycker jag att förtom färgen har jag ett hästmaterial med stor variation ute i hagen.
Från höger: Ann - Fjodor (e:Fröjd 180 ue: Brass 130), Emelie - Bono (e:Enar 135 ue: Kasper 47)
Mina främsta anledningar till att man bör välja en fjordhäst är:
  1. Man får mycket häst för pengarna och en offtast ganska så skadefri häst. Fjodor har varit risk som en nötkärna de 15 åren jag har haft honom.
  2. Fjordhästen är en lagom häst med ett fantastiskt temprament.
  3. Tävlingsmässigt räcker de till det som "medleryttaren" vill och kan tävla i. MSV undantaget är hoppning för häst där 130 kanske är lite att ta i men MSV för ponny är inga problem
  4. Det är en alroundhäst som fungerar i samtliga grenar. Det finns en fjordhäst till varje gren helt enkelt.
  5. Du får en kolk häst och en vän för livet.
Jag har gammle Fjodor med en snart respektabel ålder då han är 18 år gammal och fräch, dock halvtidspensionerad nu. Han är en häst där man måste ligga steget före hela tiden. Det går inte att tvinga Fjodor då blir han sur och ställer inte upp. Men han tar nya saker med ro och älskar att stå i centrum. T.ex. det bästa med att åka på tredagarstävling säger Fjodor är att få stå i en box på en tävlingsplats fullt av liv. Fjodor är ridmässigt kort i stegen och lite seg men en fantastiskt välutbildad häst. Hade Fjodor tyckt att det var lika roligt att tävla dressyr som att träna hade LA inte varit några problem, men det här med att fjanta runt på en dressyrbana är inte riktigt hans grej. På honom har jag tävlat tom LB i hoppning (90cm) med placering.
Bono är en häst med mycket motor som är kännslig att rida, tävlingsmässigt har han ett temprament som interikgit klarar av att åka ut och tävla allt för mycket. Honom tävlar jag mestadelt i distansritt och dressyr. han har en jättefin hoppteknik och har löshoppat 140 utan problem. Han får lätt nerverna utanpå.
Ohly är vår unghäst som min mamma tävlar i dressyr tom LA, han är en fruktansvärt klok häst. Hinderklok och duktig. Hoppar 90 på träning utan problem.
Slutligen DÄRFÖR HAR JAG FJORDHÄST
  1. Det är en mysig ras och det kommer med en mysig rasförening med mysiga människor
  2. Det är en lagom stor häst
  3. Det är en vän för livet
  4. Räcker gott och väl till det jag vill göra ocg jag gillar att göra olika.
Med fjordhäst har jag tävlat i följande grenar: Hoppning, Dressyr, Distansritt, Fälttävlan, Hunting, Bruksridning
Utöver detta vet jag fjordhästar som tävlat på hög nivå innom: Körning, Gymhana, Voltige, Brukskörning
Fjordhästen är en häst som klarar allt!