Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Hoppträning

Kategori: Träning

I dag hopptränade Jag Ohly för Therse. Han gick kalas bra, vi tränade på lite olika och ganska långa linjer och på stor bana. Väldigt roligt. Ohly svarade fram och tyckte återigen att det var superkul att hoppa. Therese tycker han gör framsteg hela tiden. Det gör mig glad.
Vi kom lite galet in på några hinder, bland annat hade han svårt att begripa vad han skulle göra med en kombination, men öronen är framåt och han gör det bästa av situationen. Han har börjat få ättre språng med mer flyt i nu mera, tidigare stannade han lixom upp i luften.
Jag råkade även åka ifrån min magplatta, men Therse var snäll och lånade ut en av sina, en splitter NY som Ohly givet vis lämnade märken på. Therese sa att det gjorde inget då hon inte kunde använda den på sina hästar ändå eftersom hon hade långa stroppar på sin sadel.
Innan träningen passade jag på att rida lite dressyr på Bono, jag valde kanderet i dag igen eftersom det är lättare att få honom att arbeta i en korekt form i galoppen med det. Galoppen har han ju svårt för att få en ren takt i när han kommer på tygeln, med kandaret kan jag då sätta mer tryck i honom utan att han rinner iväg och få honom att galoppera upp under sig. Han fick fantastiskt fin galopp faktiskt. Det känns som att han snart kommer komma loss tilräckligt så vi reder ut det även utan stödet från kandrstången.

Tillbaka

Kategori: Allmänt

Då var man tillbaka i skolbänken, tur att vi i dag första dagen gick till 13:00. Har varit helt slut nu på eftermiddagen, i morgon har vi inget utan skall till skolan på torsdag nästa gång. Vi kommer att jobba i mycket projekt denna terminen och jag hoppas verkligen att jag kan komma på något som kan utveckla både mina och andras förmågor.

Jag har i dag spelat dator med en kompis och letar förbrilt efter en medryttare. Har hittat lite intressanta och hoppas att någon kan komma ut och provrida Fjodor och att det klickar. Samt att det finns föräldrar villiga att köra. Det är ju offtast yngre tjejer som är intresserade av att vara medryttare och när man bor på landet eller på landsbyggden är man beroende av att man har föräldrar som ställer upp i alla väder. Sänder därför lite extra kärlek till mina egna föräldrar som kört mig med hästar i ur och skur på träningar och tävlingar. Få förunnat att växa upp med så snälla föräldrar som jag.

Från höger: Ann - Fjodor (e:Fröjd 180 ue: Brass 130), Emelie - Bono (e:Enar 135 ue: Kasper 47)

 

Edit: Letar fortfarande medryttare....

Vart skåpet skall stå

Kategori: Tävling

I går bevidade Fjodor att gammal är älst. Det var KM för Skaraborgs Fjordhästförening som samarrangerandes med Varaortens Ryttarförening som samtidigt hade en pay and jump.

De som red vårt KM var Jag på Fjodor, mamma på Ohly och Alexandra Ringhede på sin Jolly. Samtliga ekipage presterade bra. Fjodor var inte jätte förtjust i att springa på underlaget i paddocken på VoRF. Under natten till i går ösregnade det och hela paddocken var lervälling. Dock ej så hal.

I förklassen 60 cm, vann mamma med Ohly som red en dubbelnolla i bed. A:0/A:0, på andra plats kom Alexandra och Jolly som fick ett pet i omhppnigen och sist jag och Fjodor som retligt nog petade sista hindret i grunden. Något som kankse vara bra eftersom Fjodor var väldigt trött efter dagen.

I KM klassen 70 cm segrade jag och Fjodor med dubbelnolla och 31 s i omhoppningen. Tvåa kom mamma med 36s, i omhoppningen och ett pet. Trea kom Alexandra och Jolly som oturligt nog fick ett pet i grunden. Fjodor uppskattade inte att springa i leran men var duktig och gjorde som han blev tillsagd. När vi skulle ha ärovarvet tänkte han minsan inte springa en meter till. Då var han trött.

hoppat Bono

Kategori: Träning

I dag hoppade jag Bono, det gick riktigt bra. Det blir ju ibland lite kaos när vi hoppar och vi har inte gjort det på länge men eftersom han skall gå 60 och 70 i morgon så tyckte jag att det var bäst att känna lite på honom. Höjden är ju inget.
Vi hoppade 95 cm, något jag är stolt över eftersom jag har en slags mental spärr som ligger runt 90 cm. Hemma har vi bara låga stöd med korta bommar vilket får hindret att se högre ut än var det är. Men jag är riktigt nöjd. Vi fick några rikigt trevliga språng dessutom.

Igår, I morgon

Kategori: Träning

I går rakade jag fjodor, jag rakade och rakade. Vilken päls han har fått, halva hästen låg på stallgolvet när jag var färdig. Jag gjorde så gott jag kunde men det är som  så att vår klippmaskin och Fjodors vinterpäls kommer inte riktigt överens. Det är som ett parti sten, sax, påse där Fjodor är sten och klippmaskinen är sakes som vägrar inse att stenen är det som vinner. Jag hade tänkt att halvklippa Fjodor men jag bestämnde mig på stående fot för att helklippa honom. Hans vinterpäls blir så tjock så den skulle bli för tät över ryggen och jag vill inte att han får exem i vinter. Planen är nu att ge honom en täckesklippning näste gång det är dags att klippa honom.
Ridningen i går gick bra. Han var pigg och glad, men ville inte riktigt dressyra. Han visade klart och tydligt att han ville hoppa lite. Han till och med drog mot hindren. Efter 20 minuter kortade jag lädren och tog några språng. Vilken tiger. Hoppas han är lika  possitiv i morgon då vi skall rida KM i hoppning.
Skulle varit emd på Bellman men han är inte fräch så det verkar som att Bono får följa med trotts allt. funderar på att hoppa honom på kandaret, skulle vara intressant att provadå han i övrigt går så bra på det.

Arbetsmoral

Kategori: Allmänt

Jag tycker att vissa människor är farsinerande då jag inte får ihop deras logik. Om man har ett jobb där man får betalt så arbetar man och är lojal mot sin arbetsgivare eller säger upp sig. Innom hästvärlden finns många riktiga arbetsmyror och även riktiga latmaskar som ej utför sitt jobb. Det är därför farsinerande hur endel som man kännt till genom årens lopp som misskötersig enkelt får jobb på andra ställen när de referarar till en erbetsplats som ej varit sånöjda med peronen i fråga.
En uppmaning till ALLA arbetsgivare innom hästvärlden där ute är att kolla upp referenserna och deras trovärdighet. Har en person arbetat på t.ex. en ridskola prata med den sittande styrelsen eller aktuelle chefen. Jag känner till om de som arbetat som t.ex. ridlärare som ljugit om tävlingsmeriter och dylikt för att få jobbet. De som fått en högre possition som missnbrukar sin maktställning. De som skall jobba med människor och inte är på något sätt pedagogiska.
Man ser även hur personer långtidssjukskriver sig för att de inte kan jobba men när de senare blivit uppsagda är magiskt fullt friska och kan jobba på en annan arbetsplats med samma arbetsuppgifter. Jag tänker inte nämna några namn, det är taskigt att göra det. Men uch och fy på vissa.

Dagens att göra

Kategori: Allmänt

I dag skall jag ägna min fulla energi åt Fjodor. Han skall bli stylad (klippt) och dressyrad på. Kommer rida mycket lösgörande arbeta på honom då han mestadels gått rakt framåt nu ett tag.
Fjodor söker dessutom ny medryttare nu när de gamla inte längre har tid. Vet du någon så hör av dig. har inga höga krav på medryttaren mer än att den skall kuna rida i alla 3 gångarter och vara engagerad. Att bli duktig och rida rätt är något jag anser att man kan lära sig om man bara lyssnar.
Från höger: Ann - Fjodor (e:Fröjd 180 ue: Brass 130), Emelie - Bono (e:Enar 135 ue: Kasper 47)

Dressyrträning

Kategori: Träning

I dag var det första dressyrträningen för sesongen för mig och Bono. Jag red honom på kandaret i dag och han gick så sjukt bra. Vi tränade mycket lösgörande med serpentiner, bogen in och skänkelvikningar i trav och galopp. Bono gick sjukt fint och jag är så nöjd med honom i dag. Ohly gick också bra. Det är så skönt att vara igång igen.

Förhoppningsvis kommer jag kunna fortsätta träna men jag har fått träningstid kl 21:00 på kvällen och det går verkligen inte att rida så sent för mig. Jag har en bit till stallet från ridskolan och sen har jag en 3-4 mil. Det är ingen som vill byta tid med oss. Mamma kan inte heller rida så sent. Hon har ett hårt kroppsarbete och börjar tidigt. Jag kommer inte vara hemma innan midnatt och jag går i skolan i Göteborg. Förhoppningsvis ligger shemat så att jag hinner hem till Vara vid 4 tiden så jag kan rida innan de andra grupperna.

Återgår

Kategori: Allmänt

Nu är det slutat av augusti. I morgon är det löning och saker och ting börjar återgå till det normala. Tävlingssesongen är igång, träningarna börjar igen efter sommar uppehåller. Semester och sommarjobb går mot sitt slut och om 6 dagar börjar jag skolan igen. Alla människor runt omkring gnäller över hur hemskt det är. Fast, det tycker inte jag. Jag tycker det skall bli skönt med lite konturneligtet i min vardag. Träffa nya och gammla vänner och komma igång med träningen av hästen.

Carina träningarna forsätter på VoRF som vanligt trotts att själva ridskolan lagt ner. Lite sorgligt att denna ridanläggning som jag praktiskttaget växt upp på, där jag lärt mig allt jag kan om häst bara har dött. föreningen lever kvar och vi har riktiga eldsjälar som jobbar för en ny anläggning nu när nya hyresvärden inte vill ha oss kvar. Jag hoppas inerligt att vi får tag på något nytt. Detta är väl det enda som känns betungande inför denna kommande hösten. Tidigare har man alltid kunnat åka en sväng förbi ridskolan om man inte haft något att göra och prata lite häst med goda vänner. Men nu... finns inte det.

I övrigt börjar jag sista terminen på samhällspedagogiken och vi skall eventuellt få några nya ansikten i klassen. Det skall bli spännande.

I hästväg skall jag hem i dag och se om jag inte kan få gammle Fjodor att jobba lite inför helgens tävling där jag sklall hoppa honom. Skall bli kul!

Hoppeli hopp!

Kategori: Träning

Mamma skuttade på Ohly i dag och jag hjälpte henne som sagt. Jösses vilken tiger Ohly har blivit. Luftiga, stora språng, bjuder och tar tag i hindrena. Riktigt roligt att se. De hoppade ca 80 cm på 2 rättuppståenden som låg på en åtta. Riktigt stolt över min mor som vanligtvis inte brukar hoppa. Men det blir nog mer av den varan nu när hon märkte hur säker Ohly har blivit. De gjorde några försök på 90 också men då tvekade mamma och Ohly rev. Han tar lixom inte i om man tvekar utan går nära i botten på hindret och river med frambenen. Men hoppar det gör han ju, för att han är så himmla snäll.

Mamma var följsam och riktigt duktig, jag blev imponerad av hur bra det sat kvar!

Hjälpa mamma!

Kategori: Träning

I dag har jag haft en underbar dag tillsamans med min fd. klasskompis Carolin, som nu mera bor i London. Hon är hemma i Sverige nu och då passade vi på att rida lite. Hon har inte ridit på flera flera år och detta märkte ju så klart Fjodor som hon skulle rida på. Först så skulle han minsan inte gå fram och sen bockade han som en idiot. Men Carolin satt kvar. Fjodors rörelser är så muka så jag  tror faktiskt inte han är kapabel till att slänga av någon. Jag red lite på Bono som verkade ha träningsverk sen helgen. Men i skritten var han relativt mjuk och fin.

Nu skall jag ut och hjälpa mamma att hoppa Ohly inför helgen då hon skall hoppa honom på vårt KM för Skaraborg FF och mamam tränar ju vantligtvis inte hoppning. Så nu skall hon känna lite på det. Jag skall hoppa Fjodor på KM och eventuellt Bellman, skall se om jag inte kan komma iväg i veckan och skutta lite på honom. Men nu skall jag gå ut. CIAO!

Mamma och Ohly på dressyrtävling

Ohly <3

Kategori: Allmänt

Bästaste Anna Elfstrand knäppde denna bild på mig och Ohly i söndags. Tack så mycket!

Fler bilder

Kategori: Allmänt

Även på denna tävlingen arrangerad av Billingen Distansridklubb fans det en entusiastisk fotograf. Denne fotograf tog fina bilder i den mest svåråtkommliga terräng. En eloge!

Helgens resultat

Kategori: Tävling

I går red jag min fästa fem milare på Bono. Det gick bra tycker jag. Snitt tempåot blev lägre än vad jag hoppats på 8,9km/h. Jag hade sattsat på 10km/h. Men med tanke på banan som hade i princip regnat sönder på stora delar av banan och en tappsko som gjorde att jag fick gå av  och gå en bit samt vänta på hovslagare så är jag jätte nöjd. Under första rundan så bestod banan av sönderregnade skogsstigar och asfalt i stora drag så där var tempot mycket lägre än i andra rundan. Det var även under runda ett som Bono trampade av sig sin ena framsko. En elige till den duktiga och snabbe hovslagaran Andej? som snabt spikade på min sko igen. Det var tur att jag tog med mig skon för han hade nog inte haft så stora skor med sig då akn komenterade Bonos gigantiska hovar. Under andra rundan fick vi ett helt underbart flyt där vi slog följe med en tjej som red 8 mil. Rask trav största biten av vägen och Bono var jätte mysig. Kalas.
Veterinärgrindarna klarade vi med bravur och beröm från veterinären att det var allt en fin och lågpulsad häst jag hade.

I dag har jag tävlat i hoppning. Fy så nervövst. Varför utsätter man sig för sånt? Hade ej behövt vara nervös, det vet jag ju. Ohly skötte sig fint och tyckte att det här med hopptävling vad kalaskul. Han tuffade på fint inne på banan och jag är mestadels nöjd med min egen ridning. Vi kom lite nära på några hinder och på två språng höll jag förhårt i honom så han petade. Men detta var trotts allt Ohlys första lokala hopptävling och jag är jätte nöjd med honom. Jag själv är ju ganska ringrostig i hoppningen också. Men det blir nog fler hoppnignar för mig och Ohly i höst. PS. Vi hoppade en 80 runda.


På språng in till hink platsen!
Trötta knän
Obligatorisk vila 30 min med mat till matte...


... och till totton!


Vid målgång är det okey att sitta som en kratta...


Sätta timer för veterinärbesiktningen

Färdig

Kategori: Allmänt

Då var jag färdig med packandet... nästan i alla fall. Måste torka av nummerlappsvästen som jag till min fasa upptäckte att det satt en 4 år gammal nummerlapp i som har färgat av sig på insidan. Så ett tipps till alla er där ute som tävlar med en sådan här nummerlappsväst ta ur era nummerlappar, för de kan färga av sig på plasten. Hoppas jag får ur det.

Tänka sig att det är hela 4 år sedan som jag tävlade fällttävlan och hunting på Fjodor. För den nyfikne så var det nr 306 från Borås Fältrittklubb som satt i. En hunting där Fjodor minsann inte tänkte hopppa i terrängen.

Tagg!

Kategori: Tävling

Nu är jag taggat till tänderna inför morgondagen och det ser ut som att om jag har tur så kanske jag kan slippa det värsta regnet. Jag håller fortfarande tummarna för uppehåll. 5 mil i ösregn kanske inte är det obtimala. Jag har packat de värsta hästsakerna men jag har fortfarande kvar att göra.

I går gick det helk ok på träningshoppningen med Ohly. Det märktes att vi var lite ringrostiga, men vad fin han är den hästen. Så klok och snäll. I 70 cm fick vi ett nedslag då jag höll i han för hårt över hindret och i 80 vägrade vi ut oss på grund av en missbedömning i avståndet på en oxer emd vattenmatta som resdulterade i att Ohly brakade rakt in i hindret och inte alls ville hoppa det något mer. Vi sänkte ner och sen hoppade han som bara hejsan. Fick i övrigt riktigt fina språng, några dock lite nära. Men han hade bra galopp och var mysig, om än något okoncentrerad. Förhoppningsvis går det bra på söndag.

Packat
Hjälm
Sadelgjord
Sadel
Träns
Extra läder
Pulsmätare
Hink *2

Svettskrapa
Svamp
Regntäcke
Extra shabrak

Opackat
Extra kläder
Regnkläder
Kraftfoder
Vattendunk
Mat
Klocka
Svetttäcke
Nummerlappsväst
Jacka
Extra skor
Broddar

Kvar att göra
Bada hästen
Fixa broddhålen

Då var det dags igen

Kategori: Tävling

I helgen är det tävlingsdags för min del igen. Vilket har varit ruskigt längesedan. Men nu i slutet av augusti händer det en hel del för mig och mina gula djur.

I kväll skall jag och Ohly till Therese Häggsjö på träningshoppning, vi skall hoppa 70 och 80 cm, jag hoppas detta gå bra. Vi har inte hoppat mycket i sommar eftersom jag har jobbat och de ordinare träningarna har haft sommar uppehåll. Detta blir en bra matchning inför helgen.

På lördag skall jag och Bono debutera 5 mil på Billingeritten. Jag hoppas på ett riktigt ok väder. Tidigare prognoser har sagt att det skall regna, vilket jag inte är riktigt sugen på. Men jag har sett fram emot denna tävlingen i flera mpnader nu. Jag har ju införskaffat lite ny utrustning som jag skall ha. Jag har en blå rumpvärmare som gör sätet mjukare i sadeln, ett knallblått PVC-träns med snabbknäppen, en knallblå hjälm från JOFA som är regntålig. Det skall bli kul. Jag har även lånat en pulsmätare som jag skall försöka få igång.

På söndag är jag och Ohly anmälda till vår första lokala tävling. På hemma plan i Vara skall vi rida en clearround på 80 cm. En lagom mjukstart. Men jag måste säga att jag är nervös då jag inte har hopp-tävlat på över ett år.

Söndagen efter det är det KM för Skaraborgs FF, då skall jag rida Bono och Bellman i 60 och 70 cm. Eventuellt kommer jag rida Fjodor i 70 cm också. Men det beror mycket på.