Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Andrew McLean

Kategori: Allmänt

I dag har jag träffat en riktigt duktig och inspirerande man. För oss som var på Hästforum fick vi en halvtimma ensamma med Andrew McLean som pratade en djukskydd och en etisk hästhållning. Det var jätte bra då man fick chansen att ställa lite frågor. Efter det åt vi lunch gemensamnt med honom och jag passade på att smita in på en plats vid hans bord för att kunna suga ut något av de där extra minuterna. Det visar sig att han har en son som bor i Skåne och som delar hans filisofi. Detta måste givetvis provat. Det är synd att jag inte har 1300:- extra att slösa bort då det fanns plats att träna privat för Andrew McLean i morgon.

Andrew McLean har tävlat på hög nivå innom galopp, dressyr, hoppning och fälttävlan och hans filisofi går i stora drag ut på att vara enkel, tydlig och behandla hästen väl. Lite mer ingående om hans clinic kommer jag skriva om en annan dag då jag har lite mer tid. Hans filisofi stöds av vetenskap basserad på stimuli och respons och genom det öva in en vana. För mig som lärarstudent känner jag till det lite gran då det har andvänds som pedagogisk modell för inlärning i skolorna och kallas då för behaviorism. Något som jag förstår bättre hur det kan fungera med djur.

När han fick reda på att jag representerade Skaraborgs Fjordhästförening (Norwegan Fjordhorse associasion in Skaraborg) blev han nyfiken på vad man kunde göra med dessa hästarna. Jag förklarade att det får att göra allt. Det finns de som går VM i körning och de som bara rids i skog och mark samt de som tävlar i hopp, dressyr, fälttävlan, distansritt, gymkaana och voltige.

Något jag gillade med Andrew som han pratade om när vi var ensamma med honom var att han var kritisk mot dressyrvärlden och hästaveln. Han hävdar att Grand Prix hästarna inte jobbar i en korekt form enligt FEIs riktlijer (lodplanet öga-munngipa) samt att de är så överrörliga att deras kroppar inte hänger ihop. Att dressyren om den trenden som råder nu håller i sig kommer att göra att dressyr konmmer räknas som en konstform istället för en olympisk sport då man i dags läget inte kan ta fram vilken häst som hält utan måste ha en häst som är så överrörlig och på tårna så att hästen knappt är hanterbar och har en kropp som inte kommer att hålla länge. Detta är något jag också gått och varit lite halvt skeptisk mot och det känns bra att mer kunniga personer går i liknande tankar.

Off I go.

Kategori: Allmänt

Upp i ottan i dag trotts ledighet. Trött är jag när jag skrivet detta inlägg, ny duchad och blöt i håret. Jag skal på Hästforum Västragötaland i dag, ett möte för hästnäringen i Västergötland. Riktigt vad vi skall prata om har jag inte riktigt koll på men jag skall gå som representant för Skaraborgs FF. Efter mötet skall jag på en clinic för Andrew Mc Leand, etolog och hästtränare. Han kommer prata om unghäst och problemhästutbildning vilket kommer att bli riktigt spännande.


Andrew McLean

Hästgruppen

Kategori: Träning

Nu har jag och Ohly börjat i hästgruppen på hoppträningen, vilket känns som det ligger helt i fas med hur det ser ut nu för oss. Ohly var jätte duktig i dag ocgh vi fick flera jötte bra språng och linjer med jätte bra flyt! Hinderhöjden låg runt 90 cm. Ohly brukar inte hoppa så många stora språng och han blev väldigt trött. Han var pigg och glad, och låg på.

En rolig sak uppstod när vi red fram och skulle hoppa på volt med galoppbom före och efter så hoppade vi 2 och två. Ohly på ca 145 cm och Boppen på ca 180 cm i mankhöjd gick på samma avstånd. Storlekskilnaden är enorm. Det skall väl nämnas också att Ohly galopperar på framåt och Boppen kortar sig. Men lite roligt ändå.

Fullt upp

Kategori: Allmänt

Jag har inte hunnit blogga på ett tag nu eftersom det varit mycket att göra. Jag har bland annat gjort en omfattande prisunderkökning på olika produkter som behövs på en eventuell anläggning. Utöver det har jag och min sambo börjat att ordna i den nya lägenheten som vi skall flytta till. Vi har hitils målat taken i 2 av tre rum och i dessa tre rumen skall vi även tapetsera och måla så det blir riktigt frächt! Lägenheten är en stor trea på 90+ kvadratmeter! Det är en hall, toalett, kök och tre stora rum. Helt underbart. Dock har hästarna försummats nu i veckan. Jag har inte varit hemma sedan tävlingen men jag tror mamma red på Bono i går.

I kväll skall jag hoppträna Ohly för Therese Häggsjö och det skall bli roligt. I kväll hoppar jag i hästgruppen och då dras höjden på hindren upp lite. Annars hoppar vi ganska lågt med tanke på att det ibland är b-ponnyer med.

Ohly 4 år och placerad i LC på NäRK

Slappna av för helvette!!!

Kategori: Tävling

Nu har jag precis kommit hem från dressyrtävlingen i Grästorp där jag red en LC:1 på Bono. Han var mjuk och fin, kännslig i munnen och possitiv både på banan och på framridningen. Han spände sig inte och rusade inte. Kalas kan man tänka då om inte piloten klanatar till det. Jag var nervös och spänd, shit jag måste verkligen ut och tävla oftare med tanke på att jag aldrig brukar vara det annars, inte på det här sättet. Jag tänkte helatiden på att slappna av men min kropp ville lixom inte lyda. Jag tappade stigbygeln, två gånger!!! Det ritten var en blandning av katastrof och riktigt bra stunder. I det stora hela är jag nöjd eftersom Bono hade gått klockrtent om jag bara red ordentligt! Skall spåna på nästa tävling så jag kan förbättra resultaten i falla fall. Pisk på mej!!!

Genomkörare

Kategori: Träning

Dumma dumma mig! Nu ville jag för mycket i dag och passet började med pankaka! Jag vet ju så mycket väl att jag skall mjua och rätta honom framåt för att få till det som bäst. När jag själv tog mig i kragen och slappnade av gick det bättre. I slutet av passet samlade jag traven och red lägningar ur den, vilket gjorde att det blev en jättre bra nkännsla där kraften kom bakifrån och han låg kvar i en taktmässig mellantrav. Duktiga kusen.

Efter ridpasset fick jag puttsa och smörja våra saker. Nu ligger allt packat och klart i stallet. Redo för morgondagen då jag skall rida en LC:1 i Grästorp.

Martini

Kategori: Allmänt

I dag har jag ridit dressyr på en brun liten ponny. Martini är en av ridskolans sista hästar som inte är sålda. Hon har varit skadad men är nu i gång och skall ridas ordentligt innan hon skall tillbaka in på kilinik för återbesök. Antingen blir hon friskförklarad eller triangelmärk. Det är därför hon måste gå, för att se om hon klarar av påfrestningen.

Martini är en trevlig häst som för tillfället är stel som en pinne. Hon är snäll och vill vara duktig men när det blir jobbigt slår hon i från men gär absolut inget dumt. Hon är lite feg men det händer inget. Hon påminner mig mycket om min ponny Dolita som jag hade, hon är tillochmed snarlik att rida, dock har Martini inte mycket steg att tala om.

Efter ett tag fick jag loss henne och jag red henne lång och låg och steget som tidigare varit mycket knackligt blev regelbundet och avslappnat. Vi gjorfde lite bogen in, tagen bakdel och skängelvinkingar för att stärka henne och hon svarade bra. Speciellt när hon fick beröm. Duktiga lilla ponny plutt.

TS möte

Kategori: Allmänt

I kväll var jag på TS möte, det var inget speciellt mer än att vi pratade inför kommande sesong, tävlingar, medlemsmöten, lag mm. Vi skall göra så gott vi kan med det lilla vi har. I morgon skall vi åka och titta lite på vårt eventuella nya ställe och kolla på lite investeringsbehov mm.

I övrigt har vår grupp i skolan kommit igång med vårt projektarbete, ser fram emot det mycket :)


Söte Bono <3

Dressyrträning

Kategori: Träning

I kväll har jag dressyrtränat för Rebecka Tell med Bono vilket verkligen har gått skit bra. I dag fortsatte vi där vi slutade sist med tanketn att rida med hjälp av vikthjälperna mer. Vi diskuterade också drivning att när man driver med skänkeln så samlar man istället för att egentligen driva frammåt. Istället provade vi att driva med trampet i stigbygeln. Samlande när hästen sätter ner bakbenen och drivande när de lyfter. Fungerade kalasbra med Bono.

Vi red också en intressant övning om verkligen fick än att tänka på sin egen possition. Vi red på ftyrkantspåret och började i en öppna för att sedan gå över i en förvänd sluta för att sedan gå över i en rättvänd öppna igen. Lite trixigt eftersom att det är övningar som man vanligtvis inte brukar göra i den kombinationen.

Öppnan red vi genom att vinkla in överlivet för att enkelt komma in på inner sittben samtidigt som vi leder. För att sen gå in i förvänd öppna sitter man in på ytter sittben går fram lite med överlivet och höjer inner hand något för att sedan gå tillbaka till öppnan. Tillbakagången var klurigast då Bono gärna gjorde en rättvänd sluta eller rätade upp sig.

Tävlingsterminsplanering

Kategori: Allmänt

Äntligen är jag hemkommen från Västragötalands Ridsportsförbunds tävlingsplanering för hoppnign och dressyr. Det tog lång tid som vanligt med uppdelning av serier och dylikt. Dock krockade inga tävlingar med de som vi ansökt. Nu skall vi bara lösa anläggningsbiten. Men det måste lösa sig!
Så här ser tävlingsterminen för VoRF utr så här långt.

  • 9/6 Lokal ponnyhoppnig för kategorti A&B ponny, meeting
  • 10/6 Lokal ponnyhoppning för alla kategorierna, meeting
  • 5/8 lokal hästhoppning
  • 19/8 Lokal hästdressyr

Anmält till tävling

Kategori: Tävling

Tjoho! Nu har jag anmält mig till en dressyrtävling. Nu i helgen skall jag och Bono åka till Grästorp och styra igenom en LC. Jag hoppas verkligen att det går bra. Han har kännts fin på träningarna nu, trots att det inte är någon kandarklass så vill jag testa i alla fall. Det kan ju inte gå värre än vad det har gjort. Pluss att senast vi tävlade dressyr (i mars) så gick han riktigt skapligt. Nu har vi ju jobbat mycket med galoppen så det skall bli spännande. Det blir bara en klass eftersom att jag är efteranmäld så blir det dyrt med bara en start. Dock inget igärmförelse med att tävla distansritt.

Hoppas han går så här fint :)

Bonos syskon

Kategori: Fjordhästsnack


U: Celeste 2974


Nahla 3161
f. 1997 e. Enar 135, sto
Nahla är tävlad i hoppning och dressyr. 2007 exporterades hon till Danmark där hon gått de danska mästerskapen för fjordhästar i hoppning. I aveln har hon i Sverige fått två diplomston och i Danmark är hon fru till hingsten Ismo Kry. Nahla är även körd. Info

Mahelon
f. 1999 e. Solhems Nalle 127, valack
Mahelon står i dag på Luleå Ridskola där han även tävlas framgångsrikt i hoppning.

Gulmåras Ohly
f. 2005 e. Cristall 203, valack
Vi äger Ohly. Han tävlas i dressyr tom. LA och i hoppning tom 80 cm i dagsläget. Ohly har startat 2 fjordhäst SM i dressyr.

Gulmåras Anelka
f. 2006 e.Temperament 227, sto
Anelka har gjort bra ifrån sig på premieringar där hon gjort godkänt körprov och fått tom 40 poäng.

Gulmåras Trolla
f. 2008 e. Trollfin FJH 740, sto
Trolla är visad på fölvisning med 42 poäng efter det har hon visats på premiering tre gånger med 39-40 poäng. På treårstestet i Bollerup fick hon poängen 8-7-7-8-8-6=44 7-7=42.

E: Enar 135

Ej registrerat Ej registrerat Ej registrerat Okänd Ej registrerat Ej registrerat Ej registrerat Ej registrerat
Namn Suffix Kön Färg Födelseår Sto
Betina   Sto   1985 Belinda 1929
Lakej   Valack ljbrbl 1985 Lisona 1746
Lina   Sto ljbrbl 1985 Taffsnäs Korina 1637
Polly   Sto   1985
Blenda   Sto   1986
Furubäcks Samba 2567 Sto ljbrbl 1986 Smulan 1679
Furubäcks Seger 159 Hingst ljbrbl 1986 Furubäcks Sara 2128
Peggy   Sto   1986
Sandy   Sto ljbrbl 1986 Selma
Zofi   Sto ljbrbl 1986 Chikita
Bella   Sto ljbrbl 1987 Benita 2177
Benette   Sto   1987 Benita 2177
Betina 2513 Sto ljbrbl 1987 Bälla 968
Cinderella 2514 Sto ljbrbl 1987 Dullbana 2256
Cindy   Sto ljbrbl 1987 Kamilla 1861
Fjorda   Sto ljbrbl 1987
Freja   Sto   1987
Furubäcks Sorba 2500 Sto ljbrbl 1987 Smulan 1679
Furubäcks Silja 2820 Sto ljbrbl 1988 Smulan 1679
Junette   Sto ljbrbl 1988 Chikita
Linus   Hingst ljbrbl 1988 Linette
Mio   Valack ljbrbl 1988 Mysan 2656
Mirabella   Sto   1988
Samiro   Valack ljbrbl 1988 Soraya 2301
Sessan   Sto ljbrbl 1988 Sanna
Sessan   Sto   1988
Sjömarkens Linus   Hingst   1988
Blenda 2724 Sto ljbrbl 1989 Kry
Calina   Sto ljbrbl 1989 Faster 2229
Mac Donald   Valack ljbrbl 1989 Kamilla 1861
Polly   Sto   1989 Tösen 2419
Pontus   Valack ljbrbl 1989 Nelly 1317
Ronja   Sto ljbrbl 1989 Linette
Sabina   Sto   1989 Lotten
Sefir   Valack ljbrbl 1989 Sativa 1970
Sussi   Sto ljbrbl 1989 Tanja 1584
Gulliver   Valack ljbrbl 1990 Gullviva 2430
Lizette   Sto ljbrbl 1990 Linette
Silver   Valack ljbrbl 1990 Benita 2177
Sita   Sto ljbrbl 1990 Seina 1971
Teddy Boy   Valack ljbrbl 1990 Taffsnäs Korina 1637
Anton-Mistral   Valack ljbrbl 1991 Florinta 2965
Benito   Valack ljbrbl 1991 Bettan 2457
Ennett   Sto ljbrbl 1991 Grynet 2648
Etina   Sto ljbrbl 1991 Tina
Evita   Sto ljbrbl 1991 Twiggy
Filisia 2927 Sto ljbrbl 1991 Tanja 2283
Frida   Sto ljbrbl 1991 Penty 1781
Furubäcks Spira 2875 Sto ljbrbl 1991 Furubäcks Sara 2128
Biena 3275 Sto ljbrbl 1992 Bienet 2209
Egon   Valack ljbrbl 1992 Nilla 2639
Enita   Sto ljbrbl 1992 Tina
Esbjörn   Valack ljbrbl 1992 Diana 2650
Gulliver   Valack ljbrbl 1992 Queen 2126
Isola   Sto ljbrbl 1992 Isa 2647
Katja   Sto ljbrbl 1992 Kajsa 2453
Pinoccio   Valack ljbrbl 1992 Pärla 2642
Polly   Sto ljbrbl 1992 Pia II
Ryne   Valack ljbrbl 1992 Grynet 2648
Skrållan   Sto ljbrbl 1992 Thelma 2535
Ella-Stina   Sto ljbrbl 1993 Stella 2716
Elvira 3078 Sto ljbrbl 1993 Twiggy
Emira   Sto ljbrbl 1993 Tina
Enita 2975 Sto ljbrbl 1993 Bienet 2209
Fanny   Sto ljbrbl 1993 Freja 1776
Florino   Valack ljbrbl 1993 Florina 2123
Freja   Sto ljbrbl 1993 Changnina 2799
Pepsi 2963 Sto ljbrbl 1993 Pärla 2642
Skruttan 3011 Sto ljbrbl 1993 Iwa 2287
Taikon   Valack ljbrbl 1993 Tanja 2283
Tilda 3117 Sto ljbrbl 1993 Thelma 2535
Baldrian   Valack ljbrbl 1994 Changnina 2799
Emil   Valack ljbrbl 1994 Tina
Enar Junior   Valack ljbrbl 1994 Tutta
Isadora 3075 Sto ljbrbl 1994 Silja 2871
Karat   Valack ljbrbl 1994 Kajsa 2453
Mimmi   Sto ljbrbl 1994 Mitzi 2929
Njord   Valack ljbrbl 1994 Tulita
Sirocco   Valack ljbrbl 1994 Twiggy
Teckla   Sto ljbrbl 1994 Thelma 2535
Davina   Sto ljbrbl 1995 Diana 2650
Ermin   Valack ljbrbl 1995 Tulita
Kasmir   Valack ljbrbl 1995 Kajsa 2453
Lucas   Valack ljbrbl 1995 Trixi
Tim   Valack ljbrbl 1995 Thelma 2535
Tindra   Sto ljbrbl 1995 Tina
Trond   Valack ljbrbl 1995 Furubäcks Sindra 2870
Casper   Valack ljbrbl 1996 Tova
Ina 3162 Sto ljbrbl 1996 Tina
Rufus   Valack ljbrbl 1996 Kajsa 2453
Tyra   Sto ljbrbl 1996 Tanja 2283
Agriffo IH   Valack ljbrbl 1997 Frida 2967
Dockan   Sto ljbrbl 1997 Diana 2650
Kickan 3359 Sto ljbrbl 1997 Kajsa 2453
Matilda   Sto ljbrbl 1997 Mitzi 2929
Nahla 3161 Sto ljbrbl 1997 Celeste 2974
Polly   Sto ljbrbl 1997 Pia II
Ronja   Sto ljbrbl 1997 Iwa 2287
Tiara 3336 Sto ljbrbl 1997 Tina
Tilda   Sto ljbrbl 1997 Pärla 2973
Cinta 3239 Sto ljbrbl 1998 Tulita
Hulda   Sto ljbrbl 1998 Kajsa 2453
Mynta   Sto ljbrbl 1998 Mimmi 3009
Tricolor   Valack ljbrbl 1998 Thelma 2535
Elica   Sto ljbrbl 1999 Felicia 3043
Kari   Sto ljbrbl 1999 Fjorda
Lill Ena   Sto ljbrbl 1999 Lilltösen 2645
Lilleman   Valack ljbrbl 1999 Tunette 2923
Sole´n   Valack ljbrbl 1999 Solglimt 2964
Thorena   Sto ljbrbl 1999 Thorina 2546
Jerker   Valack ljbrbl 2000 Solglimt 2964
Junner   Valack ljbrbl 2000 Fjorda
Temperament 227 Hingst ljbrbl 2000 Thelma 2535
Torvald   Valack ljbrbl 2000 Thorina 2546
Bono   Valack ljbrbl 2001 Celeste 2974
Peggy   Sto ljbrbl 2001 Nanett 3124
Ronja 3272 Sto ljbrbl 2001 Grynet 2648
Embla   Sto ljbrbl 2004 Iwa 2287
Imer   Valack ljbrbl 2004 Isa 3123
Nelsen   Valack ljbrbl 2004 Nellie 3274
Enja   Sto ljbrbl 2005 Iwa 2287
Yena   Sto ljbrbl 2005 Taffsnäs Yackie 3159
Rutger   Valack ljbrbl 2006 Blenda 3079
Enzia   Sto ljbrbl 2007 Isa 2647
Enzo   Hingst ljbrbl 2007 Vesla Halsnaes 3426

Listan kommer från Blå basen

Catago Dressage

Kategori: Träning

Har nu provat mina nyinköpa skydd. Catago dressage! Och för alla där ute med fjordhästar som inte hittar skydd men har ledsnat på att linda kan jag verkligen rekomendera Catago dressage storlek cob som passade perfekt på Bonos ben! Han verkade trivas med dem på också, eller han gjorde inget som indikerade att han inte skulle trivas i alla fall.

Jag red Bono i dag för första gången på länge eftersom jag har varit sjuk. Sofia red ut på honom tidigare på dagen och på kvällen red jag dressyr med kandaret. Han var lite stel och markbunden men i övrigt var det helt underbart att vara tillbaka på hästryggen igen. Vi tränade lite öppnor och slutor i trav och galopp samt lite tempoväxlingar. Bono gick fint och var verkligen överambiskös! Sadeln som blivit breddad 1 cm passade jätte bra och kom ner mer i läge nu så det köndes att jag kom åt honom bättre. Bono frustasde så det stod härliga till. Jag älskar den token :)

Hedmans Häst

Kategori: Allmänt

Jag måste lovorda Hedmans Häst i Sollebrun. En liten mysig affär med god service och bra sortiment. Hade jag haft mer pengar hade mycket spenderats där det kan jag lova. Tillskildnad från Skara Hästsport som är den störe märkes butiken i närheten upplever jag inte att Hedmans tar ut ett överpris för sina produkter, Hedmans är duktiga på att prova ut sadlar och man kan komma dit med egen häst för att prova sadlar och även när man skall ändra bom kan man göra detta.

I dag när jag var där höll hon på att plocka in vinetns sortiment, jag hämtade min sadel och han även med en trevlig liten pratstund om allt mellan himmel och jord i hästriket.

Det har kommit nya skydd från TEKNA. Bakbenskydd som är godkännda för unghästar. De var inte alls lika dyra som de andra märkena på hadmans låg dessa på drygt 300:- för ett par. De var snygga tillverkade i TEKNAs syntetsläder. Hade det inte varit så att Ohly får tävla med vanliga bakbensskydd efter årsskiftet så hade ett par sånna fått följa med hem. De finns i svart och brunt och är storlek one size.

Ett bra alternativ till de annars väldigt dyra unghästskydden.

Bildkälla

Härligt Roffe!

Kategori: Allmänt

Yess! Såg nyheterna på aftonbladet nu i kväll Rolf-Göran Bengtsson har tagit induvidellt EM guld i år! Med hästarna Ninja La Silla och Quintero La Silla! Helt fantastiskt!
Rolf-Göran är en av mina absulta favorit ryttare i världseliten. Han rider så centrerat och enkelt och jobbar tillsamans med hästen för att skapa förutsättningar för absolut framgång! Till skildnad från många ryttare innom hoppning rider Rolf-Göran mjukt och är verkligen en riktig stilryttare då många andra enligt mig är lite flamsiga med sina hjälper.


Bildkälla

Äntligen mina!

Kategori: Allmänt

I helgen när jag var i Vetlanda på hingspremieringen så passade jag på att titta in på Charlies ridsport som ligger på Vetlanda Ryttarklubbs anläggning. Där passade jag på att köa ett par Catago dressage som jag läånge suktat över. Det är dressyrskydd bygda på  en PVC skål för att ge hästen bästa möjliga stöd. Jag köpte storlek cob och har provat dem på Ohly som de passar väldigt bra på. Skönt att hitta skydd som passar i storleken till våra hästars korta med grova ben. Priset på dem låg på 799:- och är nog något av det hitils dyraste jag köpt i hästväg. Vanligtvis brukar jag handla begagnat eller billigare märken. Men dessa har jag suktat över länge.


Tävling

Kategori: Allmänt

Vetlanda 2011

Kategori: Fjordhästsnack

I fredags åkte jag och mamma ner till Vetlanda för att hjälpa till att visa unghingstarna från Skaraborg. Vi åkte fredag kväll och planen var att vara kvar till i dag söndag. Vi besultade oss dock för att åka hem på lördag eftermiddag eftersom min förkylning bara blir värre och värre. Vetlanda i år var mycket trevligt! Man träffar alltid roliga människro som man bara ser ett par gånger om året. DEet är en härlig stämning där folk hjälper varandra. De flesta vill att alla skall lyckas och jag får inte kännslan att någon önskar att konkurensen vore mindre.

I år kom 21 tvåårshingstar till bedömning varav 2 redan innan ej kunde godkännas p.ga. ej visad mor. En hingst hade även vitra hår i pannan och kunde ej godkännas pg.a. det. I övrigt tycker jag att det var mycket fina hästar som kom till Vetlanda i år, varav 3 skaraborgs hingstar i form av Asterix (Brynje 218, Daler 180) som ägs av vSusan Carlsson, Gandhi (Ronjas Ben Hur 232, Rimbo 178) som ägs av Ylva Nilsson samt Figaro (Bellman 230, Furubäcks Io 210) som ägs av Johanna Fagerström. Alla ägarna sitter även i Skaraborgs FFs styrelse. Jag och mamma hjälpte till med Gandhi och Figaro i lösgalopps momentet.

När unghinstarna visas för hingstpremiering skall de genomgå olika moment. Dessa är lösgalopp, veterinärbesikning, visning för hand på mjukt och hårt underlag. Sedan skall hingstarna visa kört bruksprov innom 2 år.

Totalt godkändes 4 av hingstarna. Ring etta blev Danska importen Höjgaards Joler (Höjgaards Findus D 752, Örjar D 690) med 44p. Sedan på andra plats kom Gandhi med 42p, 3a blev Rotfast (Chalander 259, Knast Halsnes 173) och på fjärdeplats kom Figaro!

Att bara fyra godkänndes känns lite märkligt eftersom jag tycker att hästmaterialert i år höll en god kvallité och en högre kvot av hästar brukar godkännas. Att hälften av de godkännda hingstarna var Skaraborgshingstar tycker jag är extra roligt eftersom det var länge sedan en skaraborsk hingst visades på Vetlanda.

Här kommer resultat från habina.blogg.se

  1. Höjgaards Joker. 141-173-19. 8-9-8-10-9 = 44 poäng. Tillstånd till 2013.
  2. Gandhi. 137-170-19. Temp 9. 9-8-8-8-9 = 42 poäng, galopp 9. Tillstånd till 2013.
  3. Rotfast. 140-169-19. Temp 8. 8-9-8-8-7 = 40 poäng, galopp 7. Tillstånd till 2013.
  4. Figaro. 140-164-18. Temp 10. 8-8-8-9-7 = 40 poäng, galopp 6. Tillstånd till 2013.
  5. Hjorthöjs Procent. 141-168-18. Temp 10. 7-7-7-9-9 = 39 poäng, galopp 8.
  6. Aksel. 137-165-19. Temp 8. 8-7-8-9-7 = 39 poäng, galopp 7.
  7. Lii Ro. 142-170-20. Temp 10. 9-8-6-8-8 = 39 poäng, galopp 8.
  8. Asterix. 138-178-19. Temp 10. 8-7-6-9-8 = 38 poäng, galopp 7.
  9. Merinas Niko. 143-169-20. Temp 7. 8-7-7-8-8 = 38 poäng, galopp 6.
  10. Uddas Dinkel. 138-169-18. Temp 10. 8-8-6-8-8 = 38 poäng, galopp 8.
  11. Mio Unik. 141-178-19. Temp 10. 8-8-7-8-7 = 38 poäng, galopp 8.
  12. Cayuga. 139-169-19. Temp 10. 7-7-8-8-7 = 37 poäng, galopp 6.
  13. Under. 138-165-19. Temp 10. 7-7-7-8-8 = 37 poäng, galopp 6.
  14. Yxnavalls Sheriff. 137-166-19. Temp 10. 8-7-7-8-7 = 37 poäng, galopp 8.
  15. Marco. 138-170-19. Temp 10. 7-7-7-8-7 = 36 poäng, galopp 6.
  16. Trolljo. 139-176-20. Temp 10. 7-7-7-8-6 = 35 poäng, galopp 6.
  17. Vincent. 135-164-19. Temp 9. 7-7-6-7-8 = 35 poäng, galopp 8.
  18. Odar Unik. 136-166-19. Temp 10. Vita hår i pannan. 7-7-7-8-6 = 35 poäng, galopp 7.
  19. Irax. 133-168-20. Temp 10. 7-6-7-7-6 = 33 poäng, galopp 7.
  20. Mylingen. 132-159-17. Temp 10. 6-6-6-7-7 = 32 poäng, obedömbar galopp.
  21. Igor. 133-163-18. Temp 10. 6-6-7-7-6 = 32 poäng, galopp 6.
Utöver unghingstarnas bedömning så visas även äldre hingstar. Endel gör bruksprov och andra skall in på sin sundhetskontroll. Utöver det är det riksutställning av ston och andra fjordhästar och i år stod Vetlanda som arrangör för årets Kallblod där Fjordhäst, Tinker, Nordsvensk och Ardenner ställs mot varandra. I år van en maffig ardennerhingst Årets Kallblod och det kan jag säga att dert var en manjefik hingst. En riktig kött bulle!

Sadel

Kategori: Allmänt

I våras köpte jag en takna dressyrsadel till Bono. Fördelen med den är att den går att värma, om i bomen vilket jag lämnade in den för i dag. När jag rakade Bono upptäckte jag att han hade fått vita hpr av sadeln, vilket indikerar på att den trycker. Han har inte ont men i dag tog med mad mig häst och sadel till Hedmans häst och hund för omvärmning. Jätte smidigt!

Skänker en värmande tanke till en bekant som i dagarna fått se sin goda fyrbenta vän somna in. Genom sorgens mörker lysern minnenas ljus.

Möte

Kategori: Allmänt

I går fick jag gå på mötet med kommunen vilket gjorde mig  väldigt possitiv till den utmaningen som vi har framför oss i ridklubben. Det är endel som saknas från vår sida blan annat uppskattad av ideell arbetskraft och strukturera ett projekt med etapper. Något jag tror vi fixar. Det finns en gård som har det vi vill ha som har ett fantastiskt läge och jag hoppas verkligen att det kommer att bli verklighet.

Mina drömmar om en ny anlägging möjliggör större tvlingar både undet utomhus och innomhussesong med minst 2 stora utebanor samt minst ett riktigt stort ridhus och ett mindre. Anlggningen skall möjliggöra verksamhet året om med möjlighet till ridläger under sommaren.

Nästa vecka skall jag på fler möten, Skaraborgs FF skall ha styrelsemöte som jag måste avstå från eftersom jag samma dag skall på möte med Västragötalands Ridsportsförbund med tävlingsterminsplanering inför 2012. Nästa år har VoRF ansökt om 3 tävlingar med förhoppnignar om att vi kommar att ha tillgång tll en anläggning.

Förkyld

Kategori: Allmänt

I dag vaknade jag med näsan full av snor och lite feberkänningar i kroppen. Istället för planerad skolgång blev det en förmiddag på sängen med näsan i en bok. Att ligga och läsa är en lagom aktivitet när man inte mår bra. Jag hoppas att jag piggnar till under dagen så att jag kan gå på mötet som är i kväll... Om jag får gå vill säga. Styrelsen skall ha möte med kommunen i kväll angående den nya anläggningen, köp av mark och dylikt. Jag är så nyfiken på detta så jag har svårt att sitta stilla. Just nu känns det väldigt mörkt för min del, men ´jag hoppas att mötet i kväll kan sprida lite ljus över min tillvaro. Att det gjorts något possitivt beslut, jag får inte reda så mycket. Det är ganska så mycket hysspyss.


Så här tänkte jag mig en ny anläggning från första början.

Uteritt

Kategori: Allmänt

I går så tog jag och Fjodors nya medryttare en sväng ut på vägarna. Vi red runt duskebo, en ganska lagom lång motionssväng för djuren i lungt tempo. Både Fjodor och Bono var possitiva och framåt, speciellt Bono som tycker att det är så roligt att komma ut på vägarna.

Medryttaren en är tjej i 20 årsåldern som inte har så långt till stallet. Det känns bra att det är en vuxen person så man själ slipper det ansvaret som man måste ta om det är någon yngre som rider. Då vill man inte gärna att de är ensamma i stallet. Något mer som är possitivt är att hon inte bor långt ifrån stallet så det blir inte ett sånt projekt för henne att åka och rida. Jag hoppas att det här kommer att fungera bra :)

Hopptävling Tämta

Kategori: Tävling

I dag red jag en lokal hopptävling för andra gången med Ohly. Vi åkte till Tämta RK och red en 80 cm clearround. På framridningen var Ohly väligt matt och flack i sina språng, vi rev jätte mycket på framhoppnignen och han kröp väldigt nära inpå hindren. Jag tror han var trött i bakbenen sen i veckan då han faktiskt gått två dressyrträningar. När det var vår tur så jag fokuserade bara på att komma runt banan.¨

Väl inne på banan taggade Ohly till, vi fick ett stopp på första hindet eftersom Ohly bara sprang så var det svårt att få honom att fokusera. Efter stoppet fick vi bra flyt och inga rivningar så runt banan med 4 fel. Något jag är riktigt nöjd med. Det märks att vi båda är ganska rostiga, Ohly är orutinerad och det var flera år sedan jag tränade och tävlade aktivt i hoppnning. Han kom lite nära på några av hindren men kravlade sig över. Kännslan över lag var bra, för en 6 åring som knappt varit ute är det kalas bra. Han tittar inte på något vilket är väldigt skönt. Det känns som att det är en häst att utvecklas på. Ett extra pluss är ju att han tycker att det är super kul att komma in på banan.

3 på 2

Kategori: Träning

Ja i veckan har jag hunnit med 3 dressyr pass för instruktör på 2 olika hästar och på 2 dagar.
I går red jag för Rebecka Tell på Bono för förstagången på 2 år. Jag har tidigare varit på en kurs för henne med Bono men då var jag inte särskilt imponerad av henne, men den dagen var Bono väldigt mycket på tårna. I går gick det däremot väldigt bra, jag har börjat rida Bono mycket med kandar nu, något som både Rebecka och min vanliga dressyrtränare Carina tycker är bra. Rebecka tar mycket influenser ifrån den akademiska ridkonsten, något som jag länge varit mycket skäptisk till men man får alltid ta det bästa i från alla värdar och Rebeckas sätt att förklara på är mycker pedagogiskt och bra. Passet var ett riktigt styrketränings/kordinationspass för mig, mamma och vår hästar Bono och Ohly. Vi skulle bland annat med hjälp av mycket vikthjälper och lite skänkel och hand rida en sluta för att sedan gå in i en bakdelsvändning ett helt varv för att sedan rida ut i en öppna. Något som krävde mycket av våra hjärnor och hästens bakben. Vi jobbade mycket i skritt och Bono svarade fint för denna träningen. Jag blev nyfiken till vad det kan leda till och skall rida för henne om två veckor igen.
I dag var det som vanligt träning för Carina Sjögren henna har jag tränat för i flera år och hon har gett dressyren på vår ridklubb ett lyft! I dag red jag både Bono och en kompis häst Pontus för Carina. Med båda hästarna gjorde vi unjefär samma övning. Vi började i galopp (hästarna var värmda inna  lektionen) på volten där vi skulle fatta varannan rätt galopp och varannan förvänd, i mellan dessa fattninger skulle vi ha övergångar galopp - skritt. Bono gjorde detta jätte bra (kandar) han var stadig och fin i formen, det enda negativa är att han inte orkar trampa igenom i övergången ner till skritt, de första stegen blir matta. Pontus har jag inte suttit på de sanaste 8-10 åren men när jag väl hittat knapparna gick även han bra. Han tycker dock att det är jobbigt med förvänd galopp så det krävdes en del ridning för att han inte slulle byta. Med Bono red vi även lite galoppsluta på volten.
Det var roligt att rida pontus, och framför allt nyttigt att rida på en annan häst. Cecilia som köpte honom av ridskolan har gjort ett jätte bra jobb med honom då han gick över förväntan!
Det har brunnit i huvudet på Carina i dag, vi skulle sätta upp mål inför nästa sesong och hon tyckte att vi skulle träna för MSV C med Bono eftersom han blir kokko på tävlingar och fungerar sjukt bra på kandar tycker hon inte det är någon idé att ta den traditionella vägen. Jag är tveksam till om deta går. Men vad är det värsta som skulle kunna hända? Nu skall jag kolla in vad programmet innehåller...

Kommentar

Kategori: Fjordhästsnack

Jag fick denna komentaren på ett av mina äldre inlägg ang. vita tecken på fjordhästar. Som många vet är en häst med vita tecken inte godkänd innom fjordhästaveln, men detta betyder inte att det på något sätt är förbjudet som denna läsaren verkar få det som att låta. Hästarna avlivas inte utan man kan använda dem till allt annat b.la. fjordhästtävlingar. De kan dock inte avelsgodkännas.
Varför det inte längre är tillåtet brgriper jag mig inte på men det kommer i från norrmännen som är moderland och vi i sverige vill att våra hästar skall kunna avelsgodkännas i Norge.
Något jag blir lite irriterad över är dock att alla fjordhästar skulle se "lika dana ut" förutom nyans och manklippning. De är lika olika i kropp och utseede som vilka hästar som hälst utav samma ras. Gör mig lite irriterad att fol påpekar att mina hästar ser likadana ut men en halvblodsägare med 3 st helbruna halvblod lär inte behöva höra det gämnt och ständig...

Måndag

Kategori: Allmänt

I dag klippte jag en Bono i stallet. Kan väl säga som så att blöt päls och klippmaskin inte kommer överens. Det regnade i dag och därför var Bono blöt och grusig. Trotts timmar i stallet och froteande blev han inte riktigt torr, men det fick gå endå. Det sista fick jag hjälp av mamma som är mycket skickligare med saxen än jag.
Efter klippingen tömmkörde jag både Bono och Ohly med varierande resultat. Tömmkörning är något som jag tycker är roligt men ligger utaför mitt område av expertis, jag har inte den bästa utrustningen och önskar mig lädertömmar i julklapp då jag upplever mina nuvarande tömmar som lite lätta och svårjobbade. största framteget i dag var att jag fick Bono att galoppera i töm utan att få jätte mycket panik. Dvs, utan att bli släpad 50 meter. Han var riktigt duktig i dag. Ohly å andra sidan har svårt att hitta balansen i sig själv och jobba utan någon som stöttar upp hela tiden.

Rosenhagas Celeste

Kategori: Allmänt

Detta är min första egna häst. En shettlandsponny som hette Rosenhagas Celeste alias "Cilla". Hon föddes 1992 och var e: Ytterhalls Cacao, u: Belle Blonde. Detta är nog den snällaste, envisaste och sötaste ponnyn som någonsin existerat. När mina föräldrar köpte Cilla var jag 8 år, jag var en mycket lite 8 åring, egentligen lite stor för shettis men jag var så rädd så jag vågade inte rida på en större häst. Cilla lärde mig att våga rida. Jag började galoppera, och hoppa med Cilla något som jag inte vågade innan. Vi var emd på flera klubbhoppningar och hon var alltid så snäll, men man var tvungen att rida annars sa hon tack och hej.
Den 8 augusti 2005 hittade vi Cilla i haden på 3 ben. Veterinären kom ut och rekomenderade oss att åka till Skara med henne för röntken, han misstänkte en fraktur på has spettsen, något som går att fixa. Hade jag bara vetat hur hennes hasled egentligen såg ut hade vi aldrig kört inn henne. Vi fick bära bakdelen på henne in i transporten och när röntken plåtarna kom ut så såg till och med jag att något var fel. Hela hasleden var bara mos, krossskadad. Hur hon lyckats åstakomma det i en platt hage är ett mysterium än i dag.
Det gjorde så ont att åka hem med en tom transport och en grimma som luktade Cilla indränkt i mina tårar hem. Jag pratade inte med folk och jag ville inte göra något. folk som inte själva misst en vän kan inte ana hur det känns.
Jag är så tacksam för att jag fick de åren med henne.
Rosenhagas Celeste "Cilla"
*1992.05.01 - + 2005.08.08

Man ställer väl upp

Kategori: Träning

I går morse fick jag ett SMS från en av våra fd. ridinstruktörer i Vara som undrade om jag och mamma yhade lust att vara med på en demonstrationslektion som skulle hållas för de som går handikappsledare nivå 3 på Strömsholm. Jag och mamma tackade ja och fick rida en timmas lektion för en av strömsholms ridlärare som var i Vara.

Syftet med träningen var att de som skall bli handikappsledare innom ridsporten skall lära sig hur en lektion går till och vad de har för olika delar och vad dess syfte är.

Jag red Bono på kandar eftersom han tendenserar till att bli väldigt stark när man rider i grupp. Instruktörens första kommentar var "En fjroding på kandar... så... spännande". Vi red mycket tempoväxlingar och övergångar något som är ack så viktigt innom dressyren. Bono gick bra och efter lektionen fick vi beröm över att han var fin och att jag hade fin sits. Det är alltid roligt att höra att man är duktig, även om jag hade hopats att även jag få lite tips som jag såg att några av de andra deltagarna fick.

Jag skall berätta lite kort om i går också, jag lurade med mig min kompis Sara som inte ridit ordentligt på flera år att åka med och rida Fjodor. Vi red dressyr jag på Bono och hon red som sagt Fjodor. I början gick det lite kärvt för dem men mot slutet gick Fjodor riktigt fint och Sara, hon till och med hoppade fastän hon sa att hon inte skulle det :P

Bono gick fint även i går, vi lade fokus på galoppen och när han lossnade red vi lite enkla byten.

Bild från förra hösten på mig och Bono