Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Tömkörning & lastträning

Kategori: Allmänt

Dagens bravader har innefattat tömkörning och lastträning av Bono!
Tömkörningen gick riktigt bra, Bono gjorde något som inte fungerat förut. Han fattade nämligen galopp i töm på komandot "Galopp *smack*" utan att ge sig iväg genom halva paddocken, han kom även i form i galoppen stundtals. Jag är väldigt nöjd med dagens pass, han var fin i båda varven. Bono har börjat slappna av tillräckligt mycket i töm nu för att man skall kunna ställa lite krav på honom. Detta tycker jag är riktigt bra efterosm att tömkörning är ett riktigt bra alternativ till ridning i hästens dagliga träning. 
 
Efter tömkörningen (och kaffe) lasttränade vi Bono. Målet var att kunna stänga in honom, men vi fick snart lätta lite på kraven då Bono var lite mer spänd än vanligt. Efter att ha bytt hink från en mindre vit till Bonos stora vita "slaska-snaske-hink" som vi brukar använda blev han lugnare. Detta kan för många tyckas fjantigt och otroligt att hästen skulle bli lugnare av en viss hink, men Bono är extremt kontextuell och man behöver göra samma samma samma dagarna i ända för att han skall fungera som en häst. Förstora förändringar gör honom stressad, speciellt i pressade situationer det är därför hoppningen inte fungerar mer än hemma.
 
Efter en stund med "slaska-snaske-hinken" hade Bono lugnat sig i transporten. Tillslut kunde vi ta bort hinken och lämma igen dörren bakom honom, Vid flera tillfällen kunde jag även bryta hans panik då han kastar sig bakåt genom att ta i grimman och få honom att stanna kvar. Något som inte fungerat så här bra innan. När han började tänka bakåt för mycket tog vi ut honom ur transporten och longerade honom lite för att få honom att tänka framåt.
 
Bono har massa bröte på sig när vi lasttränar, först har vi bommul i öronen på Bono, över det har vi en luva för att bommulen skall stanna kvar. Detta för att dämpa ljudet av transporten som han från början var livrädd för. På huvudet har Bono på sig en gammal läder grimma och över den en tum repgrimma, repgrimman är bra eftersom den har en skarpare och tydligare inverkan på hästen. Däremot får man INTE binda hästen i repgrimman eftersom att den inte går sönder på samma sätt som e lädergrimma gör. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: