Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Regler Nordiska 2011

Kategori: SM & NM 2011

Jag har tagit mig friheten att försöka översätta reglerna för Nordiska Mästerskapen 2011 i Norge till Svenska. Många har problem att läsa Norska och jag tänkte att detta kan vara till hjälp för många. Kom ihåg att detta är min egen tolkning av reglerna och inte en universell sanning. Andra människor kan tolka reglerna olika och i slutändan är det tävlingajuryn som bestämmer. Ejoy!


Regler för Nordiska Mästerskapen för Fjordhäst

1. Syfte

Nordiska mästerskapen för fjordhästar är en tävling där innehållet har anpassats efter fjordhästens och ryttaren/kuskens allsidiga färdigheter. Mästerskapet skall främja en allsidig och särskild användning av fjordhästn i de nordiska länderna, samtidig som det skapar kontakt och vänskap mellan de nordiska länderna. Tävlingen består av olika rid och körgrener som anpassats efter fjordhästens egenart. Deltagande land är Norge, Sverige, Danmark och Finland. Mästerskapet kan genomföras så länge som det är deltagande från två länder.

2. Reglemente

De deltagande länderna skall uppfylla kraven i landets respektive nationella ridsports organisation har för deltagande i tävlingar på den nivå som klasserna i Nordiska mästerskapen avser. Deltagande ekipage tävlar på en renrasig fjordhäst med en känd stamtavla. Respektive nations fjordhästs organisation bestämmer själva vilka kriterier och krav som kommer att finnas på stamtavlor för de hästar från sitt land som vill delta i Nordiska Mästerskapen för fjordhäst.

Förutom de specifikationer och undantag som anges i dessa stadgar skall arrangörslandets nationella tävlingsreglemente användas både generellt och i de enskilda grenarna.

Det finns ingen junior / senior uppdelning i mästerskapet.

De individuella allroundmästerskapet är en tävling där det är hästarna som tävlar,  varje häst kan starta i de enskilda allroundgrenarna med upp till tre olika ryttare / kuskar, en i varje gren. I de nordiska mästerskapen för fjordhäst i allround klass tävlar hästarna i tre grenar: dressyr, precisions körning och hoppning.

Det kommer att arrangeras i 4 gren mästerskap, dressyr, hoppning, körning, enbet och par körning.


Lagtävlingen är ett allround mästerskap där varje lag består av tre ekipage från samma land. Ekipage nummer 1 startar i dressyr, ekipage 2 startar i hoppning och ekipage 3 startar i enbet körning (dressyrkörning, maraton och precision, det totala resultatet räknas). En häst kan bara vara en del av ett lag och bara starta en gång innom laget. Varje lag får ha en reserv häst, som kan ersätta hästen som utgår före eller under mästerskapet av veterinärmedicinsk orsak. Varje land kan anmäla t.o.m 3 lag.

Varje häst kan starta max tre klasser per dag. Ryttaren / kusken ansvarar själva att bedöma sina hästars lämplighet att delta i tre klasser per dag. Domaren får vägra en häst att starta  så mycket om han / hon anser att hästens kondition är för dålig. Detta beslut kan inte överklagas.

Avstägning / uteslutning:
a) häst som stryks från en klass som räknas med i slutresultatet, har rätt att starta övriga klasser som hästen är anmäld till och skall ingå i slutresultatet.
b) Häst som avstägngs på grund av veterinära förhållanden och ekipage som utesluts från en klass undantas från mästerskapet. Om hästen avstängs av andra skäl, beslutar överdomaren om hästen får starta i övriga klasser. Hästen skall då ingå i slutresultatet.
c) Om den avstängda eller uteslutna hästen startar med två ryttare under mästerskapet beslutar överdomaren om uteslutningen eller avstängningen också skall gälla starter med den andra ryttaren.
d) Ekipage som avstängts, strukit sig eller inte uppnått godkänt resultat i en eller flera klasser, kan i slutresultatet inte rangordnas som en tävlande som har slutfört alla avdelningar, oavsett uppnådda delpoäng. I lag där där ett av ekipagen är avstägnt, struket eller ej har uppnått godkänt resultat, kan i slutresultatet rangordnas före de lag som fullföljt alla avdelningar, oavsett uppnådda delpoäng. Ekipage som är uteslutet från en avdelning är uteslutet från hela mästerskapet.

3. Uttagning / Kvalificering

Respektive deltagarlands nationella fjordhästorganisation fastställer själva vilka kriterier och krav som de vill ställa på ekipage från sitt land som önskar att delta i Nordiska Mästerskapen för fjordhäst.

 

4. Domare

Det skall användas kvalificerade, auktoriserade domare, godkända för respektive klass av arrangörslandets ridsportsorganisation. Aspiranter skall icke nyttjas.

 

5. Veterinärbesiktning av hästar, uppstallning

Veterinärbesiktning är obilgatorisk för hästar som startar i de nordiska klasserna.

Besiktningen skall genomföras innan mästerskapets första start. För hästar som har gått maratonkärning skall besiktningen genomföras dagen efter efter maratonkörningen. Tid för veterinärbesiktningen skall anges i ryttar/kuskmeddelande.

 

6. Nordiska Mästerskapens klasser och delgrenar.

Allround

Följande klasser används i det individuella allroundmästerskapet

1)      Dressyrprogram på LA-nivå

2)      Presisionskörning: vagnbredd + 30cm

3)      Hoppning: 0,80m

Arrangör får fritt bestämma vilket LA-program som skall användas. Bedömningen i både hoppning och presitionskörning: direkt omhoppning / omkörning på ny startsignal vid felfri grundomgång.

 

Dressyr

Arangör får fritt bestämma vilka program som används i det nordiska grenmästerskapet i dressyr för fjordhäst.

Avdelning 1: LA – program

Avdelning 2: LA – program

Arrangören får fritt bestämma vilka dressyrprogram som används. Programmet skall vara på LA-nivå.

Hoppning

Följande klasser används i det nordiska grenmästerskapen i hoppning.

Avdelning 1: 0.80m

Avdelning 2: 0.90m
Det är önskvärt med teknisk svåra banor. Avdelning 2 skall ha en högre teknisk svårighet än avdelning 1.

Bedömningen som nyttjas är med omhoppning på ny signal, där ekipage med lika antal fell i omhoppningen skiljs åt på tid. Förövrigt nyttjas bestämelser för kategori 1-ponny (d-ponny) med minimumtempo på 325m/min.

Körning

Följande klasser nyttjas i nordisk grenmästerskep i körning för fjordhäst enbet och parkörning:

A: Dressyrkörning

B: Maratonkörning: (på norska Middels) nivå med endast E-stadiet, 6 km med 4-6 hinder (kan ha 3 hinder som körs 2 gånger)

C: Precisionskörning: vagnsbredd + 20cm

Arrangör står fritt att välja vilket dressyrprogram som skall köras. Programmet skall matcha nivån på maraton och precisionskörningen.

Bedömningen i precisionskörningen: Ekipage med lika antal fell i grundomgången skiljes åt på tiden. Där tiden är lika räknas ekipagen som likaplacerade.

 

Lagtävlan

Följande klasser nyttjas i nordiska lagmästerskapet för fjordhäst:

1)      Dressyr LA-nivå

2)      Hoppning 0.90m

3)      Full körtävling, enbet, 3 grenar (som i grenmästerskapet)

Bedömning i hoppning: direkt omhoppning på nysignal vid felfri ritt.

Arrangören står fritt att arrangera flere klasser/tävlingar under tävlingarna.

 

Alla dressyrprogramen skall finnas lätttiljgängliga för deltagaganse när propositionen för tävlingarna offentliggjorts.


7. Uträkning av sammanlagda resultat
Allroundmästerskapet:

Det skall finnas separata resultatlistor för de ekipage som startar i allrundklassen som tilläg utöver klassens vanliga resultatlista. Resultaten från dressyrridningen, precisionskörningen och hoppingen omräknas till plattspoäng efter antal deltagare. Nr. 1 får poäng likt antal deltagare, nr. 2 får ett poäng mindre osv. Om samma ekipage utför alla trev grenarna ges dessutom 3 extra poäng.
Det ges tilläggspoäng för de som placerat sig i klassen. Antal placerade är en fjärdedel av antalet startande. Nr. 1 får tillägspoäng likt antalet placerade, nummer två får ett poäng mindre osv. Detta ger poäng 2 gånger i totalpoängen till de placerade och bara en gång till övriga. Lika placering ger samma poäng.

 

Exempel: 10 deltagare och 3 placerade

Plats, platspoäng, tilläggspoäng, totalpoäng

Nr. 1, 10p, 3p = 13p
Nr. 2, 9p 2p = 11p
Nr. 3, 8p, 1p = 9p
Nr. 4, 7p, 0p = 7p
Nr. 5, 6p, 0p = 6p
OSV,

Slutresultatet i allroundklassen är poängen som ekipaget samlat på sig totalt i klasserna sammanräknat.

Om flera hästar slutar med samma antal poäng i totalen så skall placeringen i precisionskörningen bestämma rangordningen, där efter pleceringen i dressyrn och slutligen placeringen i hoppningen.

Grenmästerskapen:

Ekipagens slutresultat räknas ut på följande sätt:

Dressyr: preocent i avdelning 1 + procent i avdelning 2

Hoppning: Som i allround klassen

Körning: Standard med straffpoängsutdelning.

Vid likaplacerade nyttjas följande kriterier för att skilja ekipagen åt:

Dressyr: Den som har högst procent från avdelning 2 placeras främst.

Hoppning: Den med minst felpoäng från avdelning 2 placeras främst.

Körning: Den med minst straffpoäng från maratonkörningen placeras främst.

Lagmästerskapet:

Det skall finnas separata resultatlistor för de ekipage som startar i lagmästerskapet som tilläg utöver klassens vanliga resultatlista.

För lagtävlingen räknas totalresultatet ut på samma sätt som för allroundklassen. Totalpoäng för varje ekipage läggs samman till lagets totala poängsumma.


8. Premier

I varje klass delas premier ut individuellt.

I den nordiska individuella allroundklassen delas det ut medaljer av valören guld, silver och brons pluss pokaler till de tre främst placerade som tillfaller hästen.

I grenmästerskapen delas det ut medaljer av valören guld, silver och brons pluss pokaler till de tre främst placerade samt rosetter.
I lagtävlingen det ut medaljer av valören guld, silver och brons pluss de tre främst placerade lagen samt rosetter. Premierna delas ut till samtliga deltagare i laget.
I de klasser där det är endast 3 startande (individuellt eller lag) delas det ut guld och silver, vid 4 startande eller flere guld, silver och brons.

Övriga placerade premieras efter arrangerande lands gällande bestämmelser.

Guldmedaljvinnare bör få vinnar eller sponstortäcken.

Det kan i tillägg delas ut gåvå eller sponsorpremier efter annangörans önskemål.

Det uppmuntras att dela ut stallplaketter eller deltagarrosetter till alla som deltar vid nordiska mästerskapen.

9. Generelt

Tävlingen arrangeras över minst 3 dagar. Arrangören får nyttja flere dagar till klasserna. Det får även arrangeras andra klasser under tävlingen men dock inga mästerskapsklasser. Mästerskapen skall sker genom att man rider/kör en klass per dag.

Nordiska Mästerskapen hålls i runda en gång vartannat år. De nationella fjordhästsorganisationerna i värdlandet är ansvariga för arrangemanget, kan eventuellt arrangeras i samarbete med lokala föreningar. Värdlandet bestäms minst 2 år i förväg. Möte mellan länderna kan växla mellan dem. Om ett värdland inte ser sig kunna ta på händelsen, skall den anmälas till andra länder, minst 2 år i förväg.

Bestämmelserna revideas efter behov, dock inte oftare än för att genomföra ett mästerskap.

Mars 2011

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: