Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Tävla ponny som häst

Kategori: Tävling

En sak som för mig och många anmdra fjordhästfantaster (pluss ett glatt gäng i min egen ridklubb) är att man tävlar ponny som häst. Folk som inte är riktigt insatta i hur det fungerar tycker att det är aningen komplext. Jag tänkte nu bena ut hur jag har uppfattat reglerna att tävla ponny som häst.

Vi börjar i Svenska Ridsportsförbundets tävlingsreglemente 1 - gemensamma bestämelser och letar reda på vad som står rent generellt. I moment 132.4 - Ponnyekipages rätt att delta i klasser för stora hästar kan man läsa följande:

"Ponny som startat i klass för stora hästar enligt Ridsportförbundets TR får inte star i tävling för ponnyer. Vid stadigvarande ryttar- och/eller ägarbyte får ponny efter  anmälan till Ridsportförbundet åter starta i tävling för ponnyer."

Detta innebär att jag och min häst trotts att jag är över 18 år och hästen är under 148 cm i mankhöjd får tävla på hästtävlingar. Jag har tävlat i både hoppning och dressyr. För den som vill tävla både hoppning och dressyr är detta ända alternativet då man inte tillåter överårig ryttare (ryttare över 18 år) att starta på ponnytävlingar i dressyr.

Jag och Fjodor på en lokal ponnytävling 2010 där vi red avdelning B

Vill man tävla i hoppning har man två alternativ, det ena är ju att klassa upp sin ponny så den får gå hästtävlingar och då är de lägsta klasserna vanligtvis runt 90 cm och tempot är anpassat efter stora hästar. Tycker man att man gärna vill ut och testa lokala tävlingar men inte på den höjden som erbjuds på hästtävlingar kan man välja att starta i avd. B, i avdelning B är bedömningen alltid A, vilket innebär att alla deltagare med lika antal fel blir lika placerade. Vanligtvis innebär detta att alla som rider med 0 fel vinner tävlingen. Man tävlar mer mot sig själv än andra eftersom att man skall hålla sig innom max tiden och rida så felfritt som möjligt, men klassen är ej utslagande genom snabbast tid. Avdelning Bs största syfte är att vara en unghäst klass men alla har rätt att delta. Följande utdrag ur TR 3 Hoppning förklarar avd. B

"Mom 373 Unghästar och ungponnyer samt avdelning B hästar/ponnyer
Avdelning B ska finnas i alla normala tävlingsklasser eller som separata klasser från 0,90/LD; kat. A 0,50 m, kat.B 0,60 m, kat. C 0,70 m, kat. D 0,80 m hoppning  till 1,30/MsvB; kat. B 1,00 m, kat. C 1,10 m, kat. D 1,20 m hoppning. Bedömningen  ska vara A. Rosett delas ut till placerade. Sammanslagning av avdelningarna får inte  göras.  Alla ekipage har rätt att starta i avdelning B. Häst som tidigare under tävlingsdagen  startat i avd B får inte starta i avd A.  Klasser som har bed A eller Clear Round behöver inte separat avdelning B....//
//...I avdelning B gäller inte de övre åldersgränserna för kategori B, C och D med beaktande  av bestämmelserna i TR I avseende ”oproportionerligt ekipage”. Ponny som tidigare under tävlingsdagen startat i avd B får inte starta i avd A."

I dressyr får man som överårig inte tävla på ponnytävlingar, man kan få göra starter utom tävlan för att få en domares kritik. Men vill man tävla får man hålla sig på hästtävlingar. I fälttävlan ser reglerna lite annorlunda ut, eftersom att det är en fartfylld och farlig sport måste man dels kvala sen finns detta att läsa i TR4-Fälttävlan

Mamma och Gulmåras Ohly efter prisutdelningen på en lokal dressyrtävling för stora hästar

"Mom 410 Minimikrav vad gäller kvalificering och övriga åldersbestämmelser
...Ponnyekipage får ej tävla i klass för stora hästar. Dock ges möjlighet för arrangör att tillåta ponny  att starta i samband med hästtävling på 90 och 100 klass såsom ponny. Ponny utgör då egen  klass (90-klass häst = P90 klass, 100-klass häst = enstjärnig klass ponny). Svårighetsgraden  ska dock anpassas att motsvara svårighetsgraden   i P90 resp CNCP*/CCNP* i de olika momenten."

Senare under samma moment står det:

"Överårig ryttare
Överårig ryttare ges möjlighet att rida ungponny (t.o.m. 6 år) i samband med ponnyklass t.o.m. 80-klass, då i form av clear round och bildar då egen klass. I övrigt äger överårig ryttare ej rätt att  starta ponny i ponnyavdelning i fälttävlan. Ryttare får dock från och med det år den fyller 19 år tävla ponny som häst i fälttävlan upp t.o.m.  100-klass. Ponny som startar i ridhästklass ska ha ridhästlicens och betraktas därmed som rid- häst vad avser tävlingsreglementet."

Överårig ryttare på ponny får aldså tävla fälttävlan. Dock gäller samma kvalificeringskrav som på alla andra hästar. En sak man skall ha i åtanke är hur fort det skall gå i terrängen och om ens ponny klarar av att ta sig igenom banan på ett säkert sätt.

Nu hoppas jag att jag lyckats bena ut lite regler som gäller för att tävla ponny som häst.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: