Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Hästtandläkare

Kategori: Allmänt

I går körde jag Fjodor och Ohly till ridskolan i Vara dit hästtandläkare (och även hoppryttare) Johan Lund kom för att kolla igenom hästarnas munnar.
Innan vi ens kom dit körde allt ihop sig. Jag körde ensam och det händer inte så ofta. Jag backade intill bilen mot transporten, kopplade på som vanligt och lastade hästarna, när jag körde i väg hörde jag ljudet "klooong"! Handsken på transporten hade inte tagit något grepp runt dragkroken och transporten lossnade. I det ögonblicket var jag jätte glad att vi har an boggie axlad transport och lugna hästar. För transporten stod där den stod. Jag försökte koppla på transporten med hästarna i, men det var lönlöst så jag fick lasta av dem och ställa in dem i stallet igen. Efter många om och men fick jag äntligen på transporten igen, jag fick hoppa, husta och frusta bokstavligen innan handsken tog på kulan. Sen kom problem nummer två. Jag hade naturligtvis lyckats dra åt säkerhetsvajern så hårt så den gått av och handbromsen satt hårt som bly, med sparkar och skrik och mycket fula ord så lossnade den tillslut. Skönt! Nu skulle jag bara lasta på hästarna.
Nej det tänker jag verkligen inte göra, sa Fjodor och ställde sig på sne. För alla som inte känner Fjodor är det en MYCKET bestämd herre som INTE går att tvinga utan större protester. Han högg, sparkade och drog iväg, för han tyckte väl att han redan gått på transporten och hade ingen lust att göra det igen. Det finns dock en varelse som är envisare än Fjodor på denna jord och det är jag. Efter lite diskussioner så gick han tillslut på transporten och jag kunde lasta på Ohly. Och i väg åkte vi.
Johan tyckte att de såg bra ut i munnen, som vanligt. För att citera Johan "den här blir nog 36 år eller något, han har fina tänder". Kul att ha hästar med bra tänder, vpra hästars tänder raspas till lite varje år för deras eget välbefinnandes skull. Men man skall vara försiktig i valet av tandläkare. Johan tävlar själv internationell hoppning och flera topp-ryttare använder honom på sina hästars tänder. Det ser jag som en garanti för att han är bra. Men jag skulle aldrig släppa in vilken veterinär eller hovslagare som helst i munnen på mina hästar.
En annan häst var dock riktigt ruskig i munnen, eftersom hästars tänder växer hela tiden hade ett par vuxit upp i tandköttet på denna hästen. Ägaren köpte hästen för ca ett år sedan och då gick hästen igenom veterinärbesiktnngen. På en veterinärbesiktning skall man även titta på tänderna vilket den här veterinären uppenberligen inte gjort. Johan sa att på en skala från 1-10 där 10 är när man avlivar hästen så var detta en 9a.
Jag litar inte på veterinärer som hästtandläkare, klart det finns duktiga veterinärer också men jag tror inte att de har samma kompetens riktigt.
Bilden kommer från den här sidan
Hur tänker ni kring tandläkare på hästar?

Kommentarer

  • Emma Elfstrand - hästblogg säger:

    nej veterinärer har ju verkligen inte samma kompetens :P Kommer ihåg på boppens veterinärbesiktning så kunde inte ens veterinären komma i närheten av hans mun, så jag är asimpad av johan att han kunde fixa boppens tänder utan att droga ner honom :)

    2011-01-26 | 14:43:46
    Bloggadress: http://catago.blogg.se/
  • AnKi säger:

    Fast det finns ju veterinärer som är SJUKT bra på tänder också som har det som sitt specialistområde. Ylva Rubin till exempel.

    2011-01-26 | 17:33:51
    Bloggadress: http://vilsenpannkaka.blogspot.com
  • Emelie Johansson säger:

    Sv Anki: Jo absolut finns det det, men det finns liksom inga garantier att bara för att man är veterinär så kan man fixa hästarnas tänder. Om man bara ringer och bokar en veterinär hos t.ex. distriktsvet.



    Sv: Emma, nackdelen är att många vet. verkar osäkra. Dolita min ponny som är den snällaste på jorden fick de plegga när vet. var ute en gång, medanms Johan han få Bono att ta munsteget med ro

    2011-01-26 | 17:39:38
    Bloggadress: http://fralsefjord.blogg.se/
  • Anna Häger säger:

    Hej! Kul att fler har lite koll på både Johan och Ylva Rubin. Jag vet att Ylva har haft föreläsningar och dylikt förr. Skulle vara kul att gå en och lära sig mer om hästens tänder. Jag litar inte blint på en vanlig veterinär i den här frågan - men ingen annan heller för den delen. Johan har behandlat min häst en gång och jag fick omedelbart bra resultat. Jag fortsätter hos johan tillsvidare! :)

    2011-09-01 | 12:34:11

Kommentera inlägget här: