Emelie Johansson

Följ drömmen, gå mot strömmen!

Fjodor

Kategori: Allmänt

Fjodor föddes den 28 Maj hos Niklas Karlsson i St: Levene som ligger utanför Vara. Jag vet inte speciellt mycket om Fjodors tre första levnads år för utom att vi köpte honom av en tjej utanför Skara som hade massa halvblod med uppfödning där Fjodor gick som vad jag antar - sällskap.


Vi köpte honom på sommaren när han var tre år gammal och det var mammas första egna häst. Detta var 1996 och jag var 7 år gammal. Mamma hade inte ridit sen hon var ung, och så här i efterhand så kan man säga att det var en riktigt dum idé att köpa en treåring då. Vid denna tiden var Fjodor inget av det han är i dag, de som känner honom vet att det är en cool häst med mycket egna idér som är väldigt snäll och bussig, men ändå ganska så bekväm av sig. Vid den här tidfen var han bara rädd och engslig. Han var rädd för precis allt! Varje gång mamma skulle rida fick hon städa hela gårdsplanen för att han inte skulle bli rädd. Mamma var också lite orolig för Fjodor.

Fjodor var en riktig klumpedunns att hoppa med, mamma stod för ridningen på honom då han var för stor och stark för mig och jag var livrädd för allt som var större än en shettis.


När Fjodor var 10 år gammal löshoppade vi honom för första gången, jag vet att man skall göra det tidigare. Men på den tiden var jag så liten och mamma hade ingen större erfarenhet av hästar. Den klumpiga lilla hästen sprang, bockade och löshoppade 125 cm! Inte illa för en häst på 138 som aldrig hoppat högre än 70 cm i hela sitt liv. efter detta förbättrades hans hoppteknik på träning. det var som att han fick en "ahaa-så här skall vi göra" upplevelse när han fick hoppa utan någon på ryggen.

När jag var 14 år gammal började jag tävla i dressyr och hoppning, men min egen ponny gillade inte att hoppa och ville verkligen inte. Jag ville ju tävla i hoppning. Jag red div. II på Zandra en av ridskolans hästar, men för mig som var van vid att rida min häst flera dagar i veckan blev det för lite med hoppning varannan vecka. Jag bestämnde mig för att börja träna Fjodor i hoppning för min dåvarande tränare Anna Ellhage som gjorde underverk för mig och Fjodor.

Vi har tillsammans bara tävlat på lokal nivå, hans kapacitet stannade vid LB i hoppning, något som jag är väldigt nöjd med. Vi red LA höjd på klubbtävlingar men det finns inte en chans i världen att Fjodor kommer igenom en tre kombination på 1m. Vi har ridit Fjordhäst SM i hoppning 2005, 2006, 2007 och 2009 med en fjärde plats 2006 som bästa resultat.
Under åren har Fjodor varit den bästa tävlingskompisen. Man får inget gratis men han är verkligen världens bästa att ta med sig ut på tävlingar.

Jag och Fjodor på vår sista tävling. LC

2010 i April var vi ute på vår sista tävling tillsammans, vi åkte på en lokal ponnyhoppning och red LC, LB i avd. B. I LC gjorde han sin bästa runda någonsin, men när vi kom upp på LB så stod han emot på oxrarna på ett sätt som han aldrig gjort förut. Det var hans sätt att säga att nu är det dags för pension. Så nu är han pensionär och går hemma och lever gott och gör roliga saker ibland. Han rids fortfarande och tränar hoppning med sin medryttare men inte alls på samma höjd längre.

Fjodor visar hur det skall gå till på bruksridningsbanan, här provar Carola.

Våra meriter:
Lokala tävlingar tom. LB, med placering tom. LC
Klubbhoppningar med placeringar tom. LB
Clearround tom 100cm
Fjordhäst SM 2005, 2006, 2007 och 2009
Öppen klass bruksridning SM 2009

Meriter med Mamma:
Klubbdressyr tom. LA
Lokal dressyr tom LB
Klubbmästare i bruksridning Skaraborgs FF 2009, 2010
Klubbmästare i hoppning Skaraborgs FF 2010

Fjodor och jag under prisutdelningen på Fjordhäst SM 2006

Utekväll

Kategori: Allmänt

I går och i dag blev det inget ordentligt bloggande på frund av att jag hade en utekväll med mina kära vänner och firade en tjej kompis som fyllt år i veckan. En kväll som gick ner till historien.

Bildbomb

Kategori: Allmänt

Lägger upp lite bilder från den tiden som har varit med allt hästande. Har dock inga nya bilder på oss tyvärr.

Min första "egna" häst Rosenhagas Celeste a.k.a Cilla som vi tyvärr fick avliva p.g.a krossskada i hasleden.


Min gamla New Forest Ponny Dolita (nu mer känd som "Lillan") Som jag sålde hösten 2007, ni förstår varför va?


Jacko, en häst som ridskolan lånade av Inge Persson som jag hjälpte till att rida lite. Älskade den hästen. Verkligen jätte trevlig, men kunde inget. Tror detta var hösten 2008


Från höger: Mamma på Fjodor, Marita (Bono och Ohlys uppfödare) på Ohly och jag och Bono. Hösten 2008.


Jag och Bono hoppar bana när vi var på ridläger på Sämsholm 2008.


Carina träningen

Kategori: Träning

I Torsdags var det Carina träning för mamma och mig. Då gjorde mamma en verklig delseger med Ohly. Han har varit lite låst i vänstervarvet och har inte riktigt kommit loss helt ärligt i inner sidan. Grejen med Ohly är att han är väldigt snäll och så men är svår att rida rätt. Han går enkelt med krok på nacken och trampar på men det kräver ridning för att han skall lossna helt. Men i slutet av ridpasset sa mamma att vänstersidan nu kändes mycket bättre än den högra. Den högra var lika bra men den vänstra var bättre.
Jag och Bono rider fram på lokal dressyr i Floby
Det är en sås tor lättnad när man får loss hästen ordentligt, eller kommer över en tröskel i ridningen. Speciellt när man har en unghäst som Ohyl som man ridit in och utbildat själv. Då finns alltid oron när något går dåligt eller man är inne i en svacka att man själv inte duger och räcker till som ryttare samt att man förstör hästen. När det senare går bra igen känner man i stället hur duktigt man är som lyckats göra en häst så fin.
Bono gick fint och lossnade riktigt trevligt, han var lite matt i bakbenen under passet men vi jobbade mycket galopp jobb och då blir han fort trött i och med att han har svårt för galoppen. Det börjar dock gå bättre och det blir enklare och enklare att få honom lösgjord. Vi hade ju en svacka på över ett år då jag knappt fick ner honom i galoppen. Det var verkligen as trist men allt gick att lösa med massage och streching.
Jag har även bokat in mig och Bono på en tömkörningskurs för Anders Eriksson. det skall verkligen bli super spännande. Bono har aldrig jobbad i töm med goda resultat, men jag skall i alla fall försöka väja honom vid tömmarna fram tills dess så han inte är så himla bakskygg. Det hade varit skönt att kunna jobba honom i töm eftersom man slipper sitta på hästen då. Det ger ryggen en större frihet och man ser hur hästen rör sig på ett annat sätt.

Vinterridstövel från Hööks

Kategori: Allmänt

Nu när det varit och är så kallt på vintern tycker jag en viktig sak att investera i är ett par varma ridstövlar. Ridpasset blir så mycket roligare om man slipper ha ont i fötterna för att det är kallt. Dessutom är köld skador något som ger konsekvenser under resten av ens liv.

Ett par vinterridstövlar skall enligt mig se ut och fungera som ett par vanliga ridstövlar, fodret skall inte vara för tjockt men ändå varmt. De skall ge ett relativt bra stöd men ändå vara följsamma. Många "termoridstövlar" ser ut som en förlägnd varm känga med ett mycket tjockt och klumpigt skaft, sånna vill inte jag ha. Man vill ju om tillfälle ges kunna ha sina varma stövlar även på en tävling om det är väldigt kallt. Samtidigt vill man inte betala för mycket för dem eftersom man inte använder dem större delen av året.
Bilden från www.hooks.se
Steeds vinterridstövel som finns att köpa på Hööks kostar endast 599:- och är gjort i ett syntes och fodrade med mjuk teddy. De är riktigt varma och sköna, nackdelarna är att de är väldigt små i storlekarna på foten så köp en storlek större än du brukar. Har man riktigt höga fotryggar som jag har så stramar de lite i sömmen precis över, men det är något som töjer sig på ett par gånger. Det finns bara en skaft vidd men är de lite stora som de är på mig är det inget man märker av. Vid dragkedjan finns resår och jag tror att denna stöveln passar de flesta ryttare som inte har antingen extremt vida eller tunna vader.
Dessa stövlarna är riktigt varma att rida i. Jag kan ge ett exempel i går när jag red i ett o isolerat plåtridhus när det var -8 grader ute så hade jag ett par vanliga sockar och ett par nylonridstrumpor under och jag var nästan svettig. Jag har dem dessutom i stallet och på väg till och från ridhuset/ridbanan, utan att för den sakens skull frysa om mina fötter.
Jag rekommenderar verkligen dessa ridstövlarna. Har en klubbkompis som också har såna och hon är också väldigt nöjd med dem. Men åter igen, köp en storlek större än vad du brukar för de är små i foten. De finns också som sommar ridstövel för en bra pris till den som vill ha snygga men billiga stövlar som dessutom inte är gjorda i läder.
Har ni några favorit stövlar?

Dagens rid pass

Kategori: Träning

Skriver lite kort om dagens pass. Jag red Bono på träns, jag bestämnde mig för att det var för kallt med tunna ridhandskar när det är 8 minus grader. Skall man rida på kandar rekomenderar jag ingen att rida med tjocka termovantar precis, finkänndligheten i handen tycker jag försvinner då. Bono kändes fin och ambiskös, trotts att han inte gått då mycket på senaste tiden. Det är egentligen inget intressant att berätta, jag redcså gott det gick med 5 hästar i ett 20'40 ridhus då den största hästen är Emmas Hale Bop på 180 cm I mankhöjd som Bono är liv rädd för. Han är väl traumatiserad sen vi red kadrillj i sommras då Bono skulle galoppera näst längst ut med BoPen på ena sidan jätte nära. Jag satt även upp på Ohly, i dag var han en riktig slinger Pelle och sköt it bogen och höll på. Men när mamma satt upp på honom gick han bra igen. Jag behöver dock i te skämmas. Bono svinar mamma ockå, att rida varandras hästar mer hade helt klart kompletterat vår ridning mer. Brukar ni rida andra hästar än era egna och vad anser ni om olika häst typer?

Ridhuset i kväll

Kategori: Allmänt

I kväll skall jag och mamma till ridhuset och rida på den fria tiden. Funderar på om jag skall rida på träns eller kandar...
Vi får se vad det blir, men kandar är jätte nice, jag får en helt annan ridkännsla på Bono då. Det är kul att han trivs på det.

Hästtandläkare

Kategori: Allmänt

I går körde jag Fjodor och Ohly till ridskolan i Vara dit hästtandläkare (och även hoppryttare) Johan Lund kom för att kolla igenom hästarnas munnar.
Innan vi ens kom dit körde allt ihop sig. Jag körde ensam och det händer inte så ofta. Jag backade intill bilen mot transporten, kopplade på som vanligt och lastade hästarna, när jag körde i väg hörde jag ljudet "klooong"! Handsken på transporten hade inte tagit något grepp runt dragkroken och transporten lossnade. I det ögonblicket var jag jätte glad att vi har an boggie axlad transport och lugna hästar. För transporten stod där den stod. Jag försökte koppla på transporten med hästarna i, men det var lönlöst så jag fick lasta av dem och ställa in dem i stallet igen. Efter många om och men fick jag äntligen på transporten igen, jag fick hoppa, husta och frusta bokstavligen innan handsken tog på kulan. Sen kom problem nummer två. Jag hade naturligtvis lyckats dra åt säkerhetsvajern så hårt så den gått av och handbromsen satt hårt som bly, med sparkar och skrik och mycket fula ord så lossnade den tillslut. Skönt! Nu skulle jag bara lasta på hästarna.
Nej det tänker jag verkligen inte göra, sa Fjodor och ställde sig på sne. För alla som inte känner Fjodor är det en MYCKET bestämd herre som INTE går att tvinga utan större protester. Han högg, sparkade och drog iväg, för han tyckte väl att han redan gått på transporten och hade ingen lust att göra det igen. Det finns dock en varelse som är envisare än Fjodor på denna jord och det är jag. Efter lite diskussioner så gick han tillslut på transporten och jag kunde lasta på Ohly. Och i väg åkte vi.
Johan tyckte att de såg bra ut i munnen, som vanligt. För att citera Johan "den här blir nog 36 år eller något, han har fina tänder". Kul att ha hästar med bra tänder, vpra hästars tänder raspas till lite varje år för deras eget välbefinnandes skull. Men man skall vara försiktig i valet av tandläkare. Johan tävlar själv internationell hoppning och flera topp-ryttare använder honom på sina hästars tänder. Det ser jag som en garanti för att han är bra. Men jag skulle aldrig släppa in vilken veterinär eller hovslagare som helst i munnen på mina hästar.
En annan häst var dock riktigt ruskig i munnen, eftersom hästars tänder växer hela tiden hade ett par vuxit upp i tandköttet på denna hästen. Ägaren köpte hästen för ca ett år sedan och då gick hästen igenom veterinärbesiktnngen. På en veterinärbesiktning skall man även titta på tänderna vilket den här veterinären uppenberligen inte gjort. Johan sa att på en skala från 1-10 där 10 är när man avlivar hästen så var detta en 9a.
Jag litar inte på veterinärer som hästtandläkare, klart det finns duktiga veterinärer också men jag tror inte att de har samma kompetens riktigt.
Bilden kommer från den här sidan
Hur tänker ni kring tandläkare på hästar?

Rida i dag

Kategori: Träning

I dag skall jag till stallet och se om jag kan hitta en mark plätt där jag kan rida Bono lite. Tanken är att jag skall skritt arbeta honom lång och låg och verkligen böja igenom honom. Försöka få honom så mjuk och lösgjord som möjligt. Sedan skall vi avsluta med gos, massage och streching i stallet. Åh, jag har saknat min häst nu när jag varit borta.

Massage

Kategori: Allmänt

Pratade nyss med min kära mor på telefon. Massören hade varit ute och masserat hästarna, eller ja eftersom Fjodor inte går så mycket var det bara Bono och Ohly som fick massage i dag. Massören gick igenom dem och konstaterade att Bono var lite låst i musklerna bakom sadeln men det hade blivit mycket bättre sen första gången hon var ute. Han blev låst och spänd i de musklerna när han hade en hoppsadel som inte riktigt låg still. Massage pluss att byta till en sadel som låg mer stilla var lösningen på det problemet. Hon behandlade honom och nu ser jag fram emot att komma hem och rida honom.
Ohly var lite spänd i ryggen, men det trodde massören berodde på att han vilat i vinter och nyss blivit i gångsatt. Mamma på pekade också att hon tycker att han är väldigt oliksidig, men det var inget massören kunde se. Det kanske är mamma som är lite oliksidig. Lätt hänt när man har kroppsarbete och inte hinner träna upp den andra sidan. Är verkligen intresserad av att skaffa ett par EC hand eller liknande så man får lite mer koll. Massören föresöog också att vi skulle rida varandras hästar mer, det tror jag också är bra då får man känna lite annan häst och då tänker man mer på sin egen ridning. Hon föreslog också massage och streching efter varje ridpass, något som vi brukar göra när vi har tid.
Jag hade gett vad som hällst för lite radital att smörja på min onda kropp, pluss en linda eller två att linda mina nu onda knän. Jag hoppas att de blir bättre och att jag inte förstört dem nu när jag åkt skidor.
Från höger: Ann - Fjodor (e:Fröjd 180 ue: Brass 130), Emelie - Bono (e:Enar 135 ue: Kasper 47)

Brukar ni ge era hästar massage/ streching?

Snö, snö, snö + distansritt

Kategori: Tävling

Egentligen ligger väl Sälen i Sveriges mitt unjefär (om man räknar endast norr-syd) och inte i norrland som vi från götaland kan tycka och nu när jag är här är jag oerhört tacksam för att jag inte bor här på heltid. Landskapet är otroligt vackert men, det finns snö, snö, snö överallt. Och nu pratar jag inte bara uppe på fjällen utan nere i dalarna också. Vintern är så lång här, när vi hemma klagar över att vi har snö så vi inte kan rida tänk då på de platser i Sverige där det garanterat är snö på vintern och den kommer mycket tidigare och ligger kvar längre. Där det blir så kallt så saltet inte biter på vägarna utan det bara är halt. Uch! Jag är flad att vi bor där vi bor :) I går pratade jag med mamma i telefon och hon sa att det mest är barmark nu. Skall bli skön att komma ut på vägarna och träna lite inför distans säsongen.

Förra året debuterade jag och Bono pp 20 och 18 km, det gick kalas bra och i år har vi sikte mot att debutera cr 50 km, för att kvalificera oss till att starta klass. Det skall bli så kul. Bono älskar verkligen distansritt och det är det som gör det så roligt för mig, att se min häst så possitiv och glad.

Till årets säsong skall jag försöka ha en matchande tävlings outfit, men jag har inte bestämnt mig för vilken färg jag vill ha än. Jag har svarta ridbyxor och chaps men nu skall jag köpa ett PVC träns och vill nu ha lite hjälp med att bestämma färg. Tränset jag skall köpa ser ut som på bilden men finns ej i orange och finns i färgerna blå, grön, röd och svart. Jag skall även köpa ett matchande shabrak och ev, tröja i samma färg. VoRFs färger är svart coh röd men nu vill jag ha lite hjälp!



Vilken färg skall jag ha på tränset? Blå? Grön? Röd? Svart?

Blogg Tävlingar

Kategori: Allmänt

Blåslagen

Kategori: Allmänt

Hej hopp! Här kommer ett blogginlägg direkt från skidbacken.
Jag själv är relstivt blå prickig på min vänsta sida efter avåkningen i onsdags, och jag tror dessutom att jag sträckte mig lite för det känns som jag har typ nästan som träningsverk i rygg och ben. Skidåkningen har i alla fall gått bra trotts att jag är ganska så blå slagen. Men jag har svårt för att åka i för branta backar för fort för då kan jag inte svänga höger, då gör det för ont i mitt ben.
I dag har vi åkt i Tandådalen tills vi fick sån mjölksyra i benen så vi knappt kunde stå. Vi lagade en fatsatstisk måldtid bestående av ICAs pyttipanna och rödbetor. Mm, gott :)

Har även dragit i lite trådar och fixat så TS skall få en plastremsa med blindskrift på för Alex klubbmästerskaps pris. Eftersom han är blind tycker jag ändå att han skall kunna läsa vad som står på hans pokal. Inkludera alla! Jag har dessutom anmält mig och Bono till en privatlektion i tömkörning för Anders Eriksson. Jag hoppas att vi kan lära oss något, uppfödaren tyckte att det lät farligt, men han är ju så mycket lugnare och Anders skall tydligten vara väldigt duktig. Innan privatlektionen skall jag på hans Clinic och få lite grundläggande information. Det skall bli kul, känner att jag behövar lite expert hjälp om jag skall komma igång med tömkörning på Bono, då han är en svår häst att presentera nya saker för.

Tack och hej från en mör, trött och blåslagen Emelie i skidbacken.

Hoppträning

Kategori: Allmänt

Det var helt underbart att hoppträna för Therese igen i dag. Vi hoppade inte så högt men till att börja med flöt det på bra och Bono var lugn och fin. Therese sa till och med till mig att rida med lite mer tryck i honom, jag har nog aldrig hört detta förut. Ett litet steg för hästsporten men ett stort steg för mig.

Vi hoppade till och med (med lite övertalning och tveksamheter) en gul grind. Jag vet inte när vi hoppade något annat än bommar senast. Efter stoppen på grinden, som vi faktisk kom över skulle vi hoppa en mindre bana och då hade Bono blivit stirrig och lite stressad, för ni förstår att den grinden var dö läskig.
När Bono blir stressad blir han låst och tvärar, skjuter ut bogen och bara stänger av. Han blir med andra ord mycket svår riden, så det resulterade i en ofrivillig avsittning bland bommar och stöd. Jag slog mig inte så mycket, men är lite mör just nu och det lär kännas mer i morgon. Då jag skall åka till Sälen och åka skidor. Bra tajming...
Efter avåkningen var Bono nästan inte kontakt bar, han låser sig mentalt och fysiskt och det är väldigt svårt att få honom klar till hindren, och är han inte klar ill-nitar han igen. Linnea var med och fotade men missade tyvärr avsittningen. Hade varit kul att ha på bild då det inte brukar hända så offta. Brukar i regel dimpa i backen med ett års mellanrum. Kanske bloggar lite mer i morgon under vår långa bilresa.

Dagens ridpass

Kategori: Allmänt

Sitter nu hemma ny duschad och med en spinnande kattunge i knät och skriver lite kort om dagens ridpass. I dag åkte jag och mamma som sagt till ridhuset, ah, det var mycket mindre komplicerat nu när den mesta isen smält bort så man faktiskt kan starta och backa transporten med hästar i. Det var dressyr som stod på dagens schema och det var bara jag och mamma i ridhuset.
Vår förening brukar ha fri tid nästan varje dag, detta är en tid som är till för klubbens medlemmar som man inte kan låsa för sig själv.
Bono gick kalas-bra i dag, han var jämn i formen, fin och lyhörd på mina hjälper. Därför tänkte jag att vi skulle utmana oss själva lite. Jag värmde upp honom i alla gångarter. Kollade så att alla hjälper fungerade i skitt, trav och när vi kom till galoppen kändes han så fin och lyhörd så jag testade att ta tillbaka honom lite, räta upp honom med ytterhjälperna och leda honom runt hans inre bakben. detta gick över förväntan. Han fick inte panik, föll inte isär eller dummade sig. Inte heller gjorde han värsta galopp piruetten, men detta tvingade in hans inre bakben under honom och tvingade honom att lägga tyngd på det. Riktigt imponerad av min lille plutt för det betyder att en dag, när han har styrkan att samla sig tillräckligt kommer vi kunna börja lära oss lite galopp piruetter. Kändes riktigt kul, ett pluss är att han låg kvar relativt bra i form också. Vi red även bogen in, tagen bakdel och skänkelvikning i både trav och galopp. Ah, det är roligt att sitta på honom när det fungerar så bra. I slutet av passet var han verkligen matt i bakbenen, men inte konstigt när han fick jobba så hårt. Något som vi däremot måste träna mer på är övergångarna mellan trav och galopp samt mellan arbets och mellan gångarter, jag är inte tillräckligt snabb och Bono hinner slänga upp huvudet eller falla isär. TRÄNA TRÄNA TRÄNA!
Ohly såg fin ut för mamma i dag, lite spjärnig men det red hon loss ganska så snabbt. Han är ju för fin den lille. Skall försöka se om jag inte han få ut en film på honom någon dag.
Jag och Bono rider fram innan KM i hoppning 2009 för Skaraborgs FF som vi van ;)

Rida i dag, trallala

Kategori: Allmänt

I dag skall mamma och jag åka till ridhuset och rida. Det skall bli as skönt, och en avstämning inför onsdagens hopp träning. Det ger ju verkligen ingenting att rida hemma just nu, det är isgata eller 40 cm blötsnö överallt. Tänk om man hade haft mycket pengar så man hade kunnat bygga sig ett eget ridhus eller liknande. Då hade man sluppit de problemen som de flesta hästägare har i dag.

I dag har jag även hjälpt en tjej från vår klubb att skriva annonser på sina ponnyer, hoppas hon får sålt dem så hon slipper ha en massa ponnyer som hon inte kan rida på och istället kan köpa sig en stor häst. Så om någon är intresserad av B-C ponnyer hör av er så kan jag förmedla kontakten.

Sadel säljes

Kategori: Till Salu

Princeville - Dressyrsadel
17 tum, x-vid
En bekväm sadel som köptes 2008, men är använd ca 10 gånger på grund av att den inte passade på Fjodor.
Pedant skött i nyskick.
Stora bossor som fördelar trycket, mellan stora vulster som ger ett bra stöd, djup sitts.
Passar bra på en häst med mycket rak rygg. T.ex. islandshäst.
4000:-
Sadeln finns på Sandris.

Varaortens RF

Kategori: Tävling

Jag lovade i natt att berätta lite om vad som hände i går. I går var jag på TS möte på Varaortens RF. Mötet var både effektivt och intressant då det händer mycket för vår förening just nu. Den största och mest brådskande frågan är vart vi skall ta vägen. Gården som vi arrenderat under alla år har nu fått en ny ägare och de har sagt upp vårt kontrakt från och med den 1/1 2012. Tills dess måste vi hitta en lösning. I och med att föreningen bedriver ridskola har vi ett 20 tal hästar som måste ha någonstans att bo och en anläggning att bedriva verksamheten på.
Tanken från början var ju att vi skulle få en ny anläggning av kommunen på Vara Horse Arena, men nu efter kammarrättens beslut att kommunen inte får bygga Vara Horse Arena, har kommunfullmäktige beslutat att inte överklaga. Jag kan väl säga att jag sörjer inte direkt att det inte blir någon arrena, men jag är panik slagen över att min kära ridklubb inte har någonstans att ta vägen. Vi har tillsatt en arbetsgrupp bestående av erfarna och kunniga människor som skall uppvakta kommunen igen.
Jag har en bra magkänsla och idealet för mig hade varit en anläggning med 2 stora ridhus och 2 stora ute banor. Hade förenklat tävlingsverksamheten betydligt. Jag har funderat lite på vilka typer av banor och dylikt jag vill ha. Har skissat lite på en bild, men jag vill ha en annan lösning på stallarna.
Jag hoppas det synns vad det står, annars i korta drag är det 2 ridhus, 2 ute banor och stallar.
Något annat vi pratade om på TS mötet var planeringen över vårterminens tävlingar och tävlingsterminen kommer se ut som följande: 6/2 klubbdressyr, 6/3 klubbhoppning, 3/4 klubbdressyr, 8/5 klubbhoppning, 28/5 lokal ponnyhoppning kat. A och B, 29/5 lokal ponnyhoppning, 7/8 lokal dressyr för häst, 21/8 lokal hoppning för häst. Det skall bli roligt med en ny tävlingstermin och förhoppningsvis kommer vi kunna jobba för fler starter på våra klubbtävlingar.

Funderingar mitt i natten

Kategori: Allmänt

Funderar över en sak, varför kostar en fjordhäst utbildad lätt A i både dressyr och hoppning mellan 25.000 kr och 30.000 kr till skildnad från en lika stor ponny med okänd häRstammning fast utan fjord inslag? Varför är en fjordkorsning dyrare än en renrasig fjording? Några vettiga teorier? Förlåt för dålig uppdatering men har haft fullt upp, berättar mer i morgon. God natt

Svar

Kategori: Allmänt

Fick en fråga av Belle som undrar om fjordhästar räknas som hästar oavsett mankhöjd. Jag inser nu att mitt inlägg varit lite svår tolkat, det är givetvis så att jag menar att även om man är över 18 år och har en ponny under 148 cm så kan man fortsätta tävla genom att börja tävla mot stora hästar istället för på ponnytävlngar. Ponny som tävlar mot hästar får dock inte tävla på ponnytävlingar för ens ett stadigvarande ryttar byte.

FRÅGA!!

Kategori: Allmänt

Fråga mig om det är några frågor ni vill att jag skall svara på eftersom jag precis börjat blogga, enklare när man vet vad folk vill läsa om.

Eftersom jag lever helt insnöad i gulungarna och ponnyernas värd, vad anser ni om att tävla ponny som häst och att ha fjordhästar? Ärligt nu

Tråkigt

Kategori: Allmänt

I går fick jag reda på att en häst som jag varit mycket intresserad av att köpa från ridskolan inte hade några papper på moderns sida. Hästen är en ganska stor och mycket utvecklingsbar fjordhäst med en mycket fin hingst som pappa. Men när hästen har rött pass istället för grönt får man inte rida på våra rastävlingar vilket jag tycker är väldigt synd. Inte för att jag hade pengar eller stallplats till att köpa hästen, men mitt intresse har nu svalnat och det känns inte längre lika synd att jag inte kan köpa den hästen. Hästen är inte officiellt till salu, men passar inte för all verksamhet, så om någon vill ha en trevlig gul hör av er så kan jag förmedla kontakt.
Hade jag kunnat köpa henne hade jag nog valt att ta några föl efter henne då hon har fina egenskaper som jag tror hon kunde ned ärva till en eventuell avkomma. Men eftersom att jag vill kunna tävla på våra SM tävlingar vill jag bara ha hästar med godkänd härstamning. Det är så synd att folk inte är noggrannare när de skaffar pass till sina hästar. De pengarna som man lägger på att ta tagel prov och DNA kolla sin häst får man igen vid eventuell försäljning eftersom hästens värde ökar om de har ett avelsvärde.

Tävla ponny som häst

Kategori: Tävling

En sak som för mig och många anmdra fjordhästfantaster (pluss ett glatt gäng i min egen ridklubb) är att man tävlar ponny som häst. Folk som inte är riktigt insatta i hur det fungerar tycker att det är aningen komplext. Jag tänkte nu bena ut hur jag har uppfattat reglerna att tävla ponny som häst.

Vi börjar i Svenska Ridsportsförbundets tävlingsreglemente 1 - gemensamma bestämelser och letar reda på vad som står rent generellt. I moment 132.4 - Ponnyekipages rätt att delta i klasser för stora hästar kan man läsa följande:

"Ponny som startat i klass för stora hästar enligt Ridsportförbundets TR får inte star i tävling för ponnyer. Vid stadigvarande ryttar- och/eller ägarbyte får ponny efter  anmälan till Ridsportförbundet åter starta i tävling för ponnyer."

Detta innebär att jag och min häst trotts att jag är över 18 år och hästen är under 148 cm i mankhöjd får tävla på hästtävlingar. Jag har tävlat i både hoppning och dressyr. För den som vill tävla både hoppning och dressyr är detta ända alternativet då man inte tillåter överårig ryttare (ryttare över 18 år) att starta på ponnytävlingar i dressyr.

Jag och Fjodor på en lokal ponnytävling 2010 där vi red avdelning B

Vill man tävla i hoppning har man två alternativ, det ena är ju att klassa upp sin ponny så den får gå hästtävlingar och då är de lägsta klasserna vanligtvis runt 90 cm och tempot är anpassat efter stora hästar. Tycker man att man gärna vill ut och testa lokala tävlingar men inte på den höjden som erbjuds på hästtävlingar kan man välja att starta i avd. B, i avdelning B är bedömningen alltid A, vilket innebär att alla deltagare med lika antal fel blir lika placerade. Vanligtvis innebär detta att alla som rider med 0 fel vinner tävlingen. Man tävlar mer mot sig själv än andra eftersom att man skall hålla sig innom max tiden och rida så felfritt som möjligt, men klassen är ej utslagande genom snabbast tid. Avdelning Bs största syfte är att vara en unghäst klass men alla har rätt att delta. Följande utdrag ur TR 3 Hoppning förklarar avd. B

"Mom 373 Unghästar och ungponnyer samt avdelning B hästar/ponnyer
Avdelning B ska finnas i alla normala tävlingsklasser eller som separata klasser från 0,90/LD; kat. A 0,50 m, kat.B 0,60 m, kat. C 0,70 m, kat. D 0,80 m hoppning  till 1,30/MsvB; kat. B 1,00 m, kat. C 1,10 m, kat. D 1,20 m hoppning. Bedömningen  ska vara A. Rosett delas ut till placerade. Sammanslagning av avdelningarna får inte  göras.  Alla ekipage har rätt att starta i avdelning B. Häst som tidigare under tävlingsdagen  startat i avd B får inte starta i avd A.  Klasser som har bed A eller Clear Round behöver inte separat avdelning B....//
//...I avdelning B gäller inte de övre åldersgränserna för kategori B, C och D med beaktande  av bestämmelserna i TR I avseende ”oproportionerligt ekipage”. Ponny som tidigare under tävlingsdagen startat i avd B får inte starta i avd A."

I dressyr får man som överårig inte tävla på ponnytävlingar, man kan få göra starter utom tävlan för att få en domares kritik. Men vill man tävla får man hålla sig på hästtävlingar. I fälttävlan ser reglerna lite annorlunda ut, eftersom att det är en fartfylld och farlig sport måste man dels kvala sen finns detta att läsa i TR4-Fälttävlan

Mamma och Gulmåras Ohly efter prisutdelningen på en lokal dressyrtävling för stora hästar

"Mom 410 Minimikrav vad gäller kvalificering och övriga åldersbestämmelser
...Ponnyekipage får ej tävla i klass för stora hästar. Dock ges möjlighet för arrangör att tillåta ponny  att starta i samband med hästtävling på 90 och 100 klass såsom ponny. Ponny utgör då egen  klass (90-klass häst = P90 klass, 100-klass häst = enstjärnig klass ponny). Svårighetsgraden  ska dock anpassas att motsvara svårighetsgraden   i P90 resp CNCP*/CCNP* i de olika momenten."

Senare under samma moment står det:

"Överårig ryttare
Överårig ryttare ges möjlighet att rida ungponny (t.o.m. 6 år) i samband med ponnyklass t.o.m. 80-klass, då i form av clear round och bildar då egen klass. I övrigt äger överårig ryttare ej rätt att  starta ponny i ponnyavdelning i fälttävlan. Ryttare får dock från och med det år den fyller 19 år tävla ponny som häst i fälttävlan upp t.o.m.  100-klass. Ponny som startar i ridhästklass ska ha ridhästlicens och betraktas därmed som rid- häst vad avser tävlingsreglementet."

Överårig ryttare på ponny får aldså tävla fälttävlan. Dock gäller samma kvalificeringskrav som på alla andra hästar. En sak man skall ha i åtanke är hur fort det skall gå i terrängen och om ens ponny klarar av att ta sig igenom banan på ett säkert sätt.

Nu hoppas jag att jag lyckats bena ut lite regler som gäller för att tävla ponny som häst.

Träningen

Kategori: Träning

Det var så himmla kul att prova mina nya saker i dag. Paddarna i fleace som är köpta på Börjes butik i Kungsbacka passade verkligen jätte bra! Det är svårt att hitta skydd och dylikt till benen på en fjording, eftersom allt i regel finns i ponny eller full om det finns i en billigare prisklass. Bono har offtats ponny i fram och full i bak, eftersom han har grova korta ben, så som fjordhästar har. Fleace lindorna från Hööks var av perfekt lägnd och lätta att linda med. Detta toppades med det fina bruna shabraket och MIA RSs skritttäcket. Han ar så stilig i sin nya bruna outfit. Det gör ju inget heller att jag har brunt läder på sadel och träns heller.

Träningen gick kalasbra, jag red som sagt Bono och han kändes liksidig och fin. Han var inte överdrivet eftergiven i dag, men det gick ändå riktigt bra. Vi tränade först på rakriktning och ställning genom att vi red upp på medellinjen och skulle på 40 meter hinna med 4 volter, 2 åt varje håll varannan åt höger och varannan åt vänster samt hinna rakrikta i mellan. Bono var stadig och fin och blev mycket rak i mellan volterna. En sån här övning tränar hästens balans och liksidighet. Sedan gick vi över till rakrikta galoppen på medellinjen, detta har Bono svårt för. Han hänger gärna på väggerna i galoppen och på medellinjen blir han lite vinglig. Galopen är VÅR svaga gångart, han faller lätt i sär jag blir gärna lite dragande då. Vi tränade även på förvänd gallopp, detta gick inte bra över huvudtaget för Bono kom på att det fanns något jätte läskigt (ett reflex täcke) i hörnet som var super läskigt så det blev ingen bra förvändgalopp då han gick och fjantade sig vid den kortsidan hela tiden. Men men bra träning.

Mamma tyckte Ohly kändes lite seg och hängig i vänstertygeln, men han har precis kommit i gårng efter vintervilan också så då är det inte konstigt om formen blir lite ogämn.

Innan vi åkte på träning red jag Fjodor lite i paddocken, det är så tråkit att rida där nu när det knappt går att skritta för all snö. Eftersom Fjodor är en ganska så lat och väldigt bestämnd herre på 18 år som dessutom inte gått så mycket i vinter spände jag in honom på en gummisnodd. Med Fjodor är det lätt så att det blir lite dragkamp, speciellt när undrlaget är kasst. Snodden får honom att sköta sig och jobba istället för att tjaffsa mot handen. Tycker dock inte man skall spänna in hästar för offta, utan bara spm hjälp i mellan åt.
Nu hoppas jag bara att vi kan flytta Skaraborgs FFs styrelsemöte så jag kan åka och hoppträna nästa vecka.

Dressyrträning

Kategori: Träning

I kväll är det årets första dressyrträning, det skall bli så roligt. Har ej tränat dressyr för instrktör på flera veckor nu och det skall blio helt underbart att drilla lite extra. För er som inte vet tränar jag och Bono dressyr varannan vecka för Carina Sjögren på Varaortens RF. Hoppning tränar vi vanligtvis för Therese Häggsjö i Herrljunga, hon hat på grund av skada inte haft några träningar på länge men fick besked  dag att hon skall försöka ha träning den 19de och lilla jag jublar av glädje. Ätntligen skall jag kunna sätta min plan i verkek!

Min plan är att få ordning på Bono i hoppnignen en gång för alla det var delvis därför jag skapade denna bloggen, för att för min egen del kunna hålla lite bättre struktur på mitt tränande. Dokumentation och reflektion är en viktig del för att se utveccklig framåt.

Dagens övriga planer är att nu snabbt läsa en uppsatts och reflektera kring den och göra ett ställningstagande angående betygssättning för den kurs som jag går på högskolan just nu, samt att sedan skynda mig hem och hinna rida lite på Fjodor innan mamma och jag drar iväg till ridskolan med hela skeppet fulllastat med gula hästar.

Det skall vli lite extra roligt då jag fick och har köpt lite nya saker till Bono, jag har nämligen fått pippi på bruna saker, så i julklapp fick jag ett brunt eskardon shabrak (dressyr) och ett par paddar samt pengar. Pengarna gick snabbt åt till ett par bruna fleacelindor och fodrade vinterridstövlar från Hööks och ett bagagnat skritttäcke som är teddyfodrat från Mias RS allt i en härlig mörkbrun färg, utom stövlarna då som är svarta. Åh, det är roligt med nya grejer!Från höger: Ann - Fjodor (e:Fröjd 180 ue: Brass 130), Emelie - Bono (e:Enar 135 ue: Kasper 47)
Slänger in en bild på mig och mamma när vi badade med Bono och Fjodor i sommras, allt för att slippa tänka på vinterrusket utanför.

För lite mer översikt.

Kategori: Allmänt

För att själv få lite mer översikt på min träning med mina egna hästar har jag bestämt mig för att slita lite med den här bloggen också. Just nu finns det 1000 saker som jag egentligen borde göra men inte är fullt så motiverad till som t.ex. plugga, dicka, städa och dylikt.
Skall försöka se om jag kan få till en design och header i kväll och kanske några inlägg om mig och mina hästar.