Fjodor
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Träning
Kategori: Allmänt
Kategori: Träning
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Träning
Kategori: Allmänt
Kategori: Tävling
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Till Salu
Kategori: Tävling
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Tävling
En sak som för mig och många anmdra fjordhästfantaster (pluss ett glatt gäng i min egen ridklubb) är att man tävlar ponny som häst. Folk som inte är riktigt insatta i hur det fungerar tycker att det är aningen komplext. Jag tänkte nu bena ut hur jag har uppfattat reglerna att tävla ponny som häst.
Vi börjar i Svenska Ridsportsförbundets tävlingsreglemente 1 - gemensamma bestämelser och letar reda på vad som står rent generellt. I moment 132.4 - Ponnyekipages rätt att delta i klasser för stora hästar kan man läsa följande:
"Ponny som startat i klass för stora hästar enligt Ridsportförbundets TR får inte star i tävling för ponnyer. Vid stadigvarande ryttar- och/eller ägarbyte får ponny efter anmälan till Ridsportförbundet åter starta i tävling för ponnyer."
Detta innebär att jag och min häst trotts att jag är över 18 år och hästen är under 148 cm i mankhöjd får tävla på hästtävlingar. Jag har tävlat i både hoppning och dressyr. För den som vill tävla både hoppning och dressyr är detta ända alternativet då man inte tillåter överårig ryttare (ryttare över 18 år) att starta på ponnytävlingar i dressyr.
Jag och Fjodor på en lokal ponnytävling 2010 där vi red avdelning B
Vill man tävla i hoppning har man två alternativ, det ena är ju att klassa upp sin ponny så den får gå hästtävlingar och då är de lägsta klasserna vanligtvis runt 90 cm och tempot är anpassat efter stora hästar. Tycker man att man gärna vill ut och testa lokala tävlingar men inte på den höjden som erbjuds på hästtävlingar kan man välja att starta i avd. B, i avdelning B är bedömningen alltid A, vilket innebär att alla deltagare med lika antal fel blir lika placerade. Vanligtvis innebär detta att alla som rider med 0 fel vinner tävlingen. Man tävlar mer mot sig själv än andra eftersom att man skall hålla sig innom max tiden och rida så felfritt som möjligt, men klassen är ej utslagande genom snabbast tid. Avdelning Bs största syfte är att vara en unghäst klass men alla har rätt att delta. Följande utdrag ur TR 3 Hoppning förklarar avd. B
"Mom 373 Unghästar och ungponnyer samt avdelning B hästar/ponnyer
Avdelning B ska finnas i alla normala tävlingsklasser eller som separata klasser från 0,90/LD; kat. A 0,50 m, kat.B 0,60 m, kat. C 0,70 m, kat. D 0,80 m hoppning till 1,30/MsvB; kat. B 1,00 m, kat. C 1,10 m, kat. D 1,20 m hoppning. Bedömningen ska vara A. Rosett delas ut till placerade. Sammanslagning av avdelningarna får inte göras. Alla ekipage har rätt att starta i avdelning B. Häst som tidigare under tävlingsdagen startat i avd B får inte starta i avd A. Klasser som har bed A eller Clear Round behöver inte separat avdelning B....//
//...I avdelning B gäller inte de övre åldersgränserna för kategori B, C och D med beaktande av bestämmelserna i TR I avseende ”oproportionerligt ekipage”. Ponny som tidigare under tävlingsdagen startat i avd B får inte starta i avd A."
I dressyr får man som överårig inte tävla på ponnytävlingar, man kan få göra starter utom tävlan för att få en domares kritik. Men vill man tävla får man hålla sig på hästtävlingar. I fälttävlan ser reglerna lite annorlunda ut, eftersom att det är en fartfylld och farlig sport måste man dels kvala sen finns detta att läsa i TR4-Fälttävlan
Mamma och Gulmåras Ohly efter prisutdelningen på en lokal dressyrtävling för stora hästar
"Mom 410 Minimikrav vad gäller kvalificering och övriga åldersbestämmelser
...Ponnyekipage får ej tävla i klass för stora hästar. Dock ges möjlighet för arrangör att tillåta ponny att starta i samband med hästtävling på 90 och 100 klass såsom ponny. Ponny utgör då egen klass (90-klass häst = P90 klass, 100-klass häst = enstjärnig klass ponny). Svårighetsgraden ska dock anpassas att motsvara svårighetsgraden i P90 resp CNCP*/CCNP* i de olika momenten."
Senare under samma moment står det:
"Överårig ryttare
Överårig ryttare ges möjlighet att rida ungponny (t.o.m. 6 år) i samband med ponnyklass t.o.m. 80-klass, då i form av clear round och bildar då egen klass. I övrigt äger överårig ryttare ej rätt att starta ponny i ponnyavdelning i fälttävlan. Ryttare får dock från och med det år den fyller 19 år tävla ponny som häst i fälttävlan upp t.o.m. 100-klass. Ponny som startar i ridhästklass ska ha ridhästlicens och betraktas därmed som rid- häst vad avser tävlingsreglementet."
Överårig ryttare på ponny får aldså tävla fälttävlan. Dock gäller samma kvalificeringskrav som på alla andra hästar. En sak man skall ha i åtanke är hur fort det skall gå i terrängen och om ens ponny klarar av att ta sig igenom banan på ett säkert sätt.
Nu hoppas jag att jag lyckats bena ut lite regler som gäller för att tävla ponny som häst.
Kategori: Träning
Det var så himmla kul att prova mina nya saker i dag. Paddarna i fleace som är köpta på Börjes butik i Kungsbacka passade verkligen jätte bra! Det är svårt att hitta skydd och dylikt till benen på en fjording, eftersom allt i regel finns i ponny eller full om det finns i en billigare prisklass. Bono har offtats ponny i fram och full i bak, eftersom han har grova korta ben, så som fjordhästar har. Fleace lindorna från Hööks var av perfekt lägnd och lätta att linda med. Detta toppades med det fina bruna shabraket och MIA RSs skritttäcket. Han ar så stilig i sin nya bruna outfit. Det gör ju inget heller att jag har brunt läder på sadel och träns heller.
Träningen gick kalasbra, jag red som sagt Bono och han kändes liksidig och fin. Han var inte överdrivet eftergiven i dag, men det gick ändå riktigt bra. Vi tränade först på rakriktning och ställning genom att vi red upp på medellinjen och skulle på 40 meter hinna med 4 volter, 2 åt varje håll varannan åt höger och varannan åt vänster samt hinna rakrikta i mellan. Bono var stadig och fin och blev mycket rak i mellan volterna. En sån här övning tränar hästens balans och liksidighet. Sedan gick vi över till rakrikta galoppen på medellinjen, detta har Bono svårt för. Han hänger gärna på väggerna i galoppen och på medellinjen blir han lite vinglig. Galopen är VÅR svaga gångart, han faller lätt i sär jag blir gärna lite dragande då. Vi tränade även på förvänd gallopp, detta gick inte bra över huvudtaget för Bono kom på att det fanns något jätte läskigt (ett reflex täcke) i hörnet som var super läskigt så det blev ingen bra förvändgalopp då han gick och fjantade sig vid den kortsidan hela tiden. Men men bra träning.
Mamma tyckte Ohly kändes lite seg och hängig i vänstertygeln, men han har precis kommit i gårng efter vintervilan också så då är det inte konstigt om formen blir lite ogämn.
Innan vi åkte på träning red jag Fjodor lite i paddocken, det är så tråkit att rida där nu när det knappt går att skritta för all snö. Eftersom Fjodor är en ganska så lat och väldigt bestämnd herre på 18 år som dessutom inte gått så mycket i vinter spände jag in honom på en gummisnodd. Med Fjodor är det lätt så att det blir lite dragkamp, speciellt när undrlaget är kasst. Snodden får honom att sköta sig och jobba istället för att tjaffsa mot handen. Tycker dock inte man skall spänna in hästar för offta, utan bara spm hjälp i mellan åt.
Nu hoppas jag bara att vi kan flytta Skaraborgs FFs styrelsemöte så jag kan åka och hoppträna nästa vecka.
Kategori: Träning
I kväll är det årets första dressyrträning, det skall bli så roligt. Har ej tränat dressyr för instrktör på flera veckor nu och det skall blio helt underbart att drilla lite extra. För er som inte vet tränar jag och Bono dressyr varannan vecka för Carina Sjögren på Varaortens RF. Hoppning tränar vi vanligtvis för Therese Häggsjö i Herrljunga, hon hat på grund av skada inte haft några träningar på länge men fick besked dag att hon skall försöka ha träning den 19de och lilla jag jublar av glädje. Ätntligen skall jag kunna sätta min plan i verkek!
Min plan är att få ordning på Bono i hoppnignen en gång för alla det var delvis därför jag skapade denna bloggen, för att för min egen del kunna hålla lite bättre struktur på mitt tränande. Dokumentation och reflektion är en viktig del för att se utveccklig framåt.
Dagens övriga planer är att nu snabbt läsa en uppsatts och reflektera kring den och göra ett ställningstagande angående betygssättning för den kurs som jag går på högskolan just nu, samt att sedan skynda mig hem och hinna rida lite på Fjodor innan mamma och jag drar iväg till ridskolan med hela skeppet fulllastat med gula hästar.
Det skall vli lite extra roligt då jag fick och har köpt lite nya saker till Bono, jag har nämligen fått pippi på bruna saker, så i julklapp fick jag ett brunt eskardon shabrak (dressyr) och ett par paddar samt pengar. Pengarna gick snabbt åt till ett par bruna fleacelindor och fodrade vinterridstövlar från Hööks och ett bagagnat skritttäcke som är teddyfodrat från Mias RS allt i en härlig mörkbrun färg, utom stövlarna då som är svarta. Åh, det är roligt med nya grejer!
Slänger in en bild på mig och mamma när vi badade med Bono och Fjodor i sommras, allt för att slippa tänka på vinterrusket utanför.
Kategori: Allmänt